Ympäristölautakunta, kokous 13.12.2023

§ 139 Päätös Napapiirin Kuljetus Oy:n jätteiden käsittelyä koskevasta ympäristölupahakemuksesta, Ranua

ROIDno-2023-1524

Valmistelija

  • Tarja Bergman, ympäristötarkastaja, tarja.bergman@rovaniemi.fi

Perustelut

Napapiirin Kuljetus Oy on hakenut ympäristölupaa maarakentamisessa ja purkutoiminnassa syntyvien jätteiden välivarastointiin kiinteistöltä Unohdus 683-402-2-601 vuokratulla alueella. Alue sijaitsee noin kolmen kilometrin etäisyydellä Ranuan keskustaajaman eteläpuolella, Kaatopaikantien varrella. Kyseessä on uusi toiminta, jolle haetaan toistaiseksi voimassa olevaa lupaa.

Hakijan tarkoituksena on käyttää aluetta uudelleen hyödynnettäväksi soveltuvien maa-aineksien, asfaltti-, betoni- ja tiilijätteiden sekä kantojen ja metallin välivarastointiin. Jätteiden käsittely alueella on pääasiassa kuormien purkamista ja lastaamista. Kannot puristetaan hydraulipuristimella pienempään tilavuuteen ja multaa valmistellaan jatkokäyttöä varten seulomalla. Muilta osin jätteitä ei käsitellä alueella vaan jatkojalostusta edellyttävät jätejakeet toimitetaan käsiteltäväksi Rovaniemelle. Alueelle vastaanotetaan keskimäärin yhteensä 2 750 tonnia ja enintään yhteensä 5 500 tonnia mainittuja jätejakeita vuodessa. Alueen kautta kulkevista jätteistä suurin osa on maa-aineksia, muiden jätteiden määrän ollessa yhteensä keskimäärin  250 ja enintään  500 tonnia vuodessa.

Alueella on toimintaa tarpeen mukaan ympärivuotisesti. Materiaalikuljetuksia ja kuormausta tehdään arkipäivisin kello 6.00 ja 22.00 välillä ja lauantaisin kello 7.00 ja 18.00 välisenä aikana. Toiminnassa syntyvät päästöt ovat kuljetusliikenteestä ja työkoneista aiheutuvaa melua ja tärinää sekä mahdollista ajoittaista pölyämistä kesäaikana.

Alueella ei ole asemakaavaa eikä yleiskaavaa. Maakuntakaavassa alue on maa- ja metsätalousvaltaista aluetta. Toiminta-aluetta lähinnä sijaitseva asuinrakennus on noin 500 metrin etäisyydellä kaakossa, kantatie 78 varrella. Lähin asemakaavassa asumiseen osoitettu alue sijaitsee, reilun kilometrin etäisyydellä toiminta-alueen pohjoispuolella. Alue ei ole yhdyskuntien vedenhankinnan kannalta tärkeää pohjavesialuetta, eikä alueen läheisyydessä sijaitse luonnonsuojelualueita. 

Asiassa ei jätetty muistutuksia eikä mielipiteitä. Terveydensuojeluviranomaisella ei ollut hakemuksen johdosta huomautettavaa. 

 

Ympäristötarkastajan ehdotus:

Ympäristölautakunta päättää myöntää Napapiirin Kuljetus Oy:lle liitteen 1 mukaisen ympäristöluvan jätteen välivarastointia varten kiinteistöltä Unohdus 683-402-2-601 vuokratulla alueella. 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää ympäristötarkastajan ehdotuksen mukaisesti.

Päätös

Ympäristölautakunta kuuli asiassa ympäristötarkastaja Tarja Bergmania.

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Hakija;
Lapin ely-keskus Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue (sähköisesti);
Ranuan kunnan terveydensuojeluviranomainen (sähköisesti);
Rovaniemen kaupunki Ympäristönsuojelu 2 kpl

Muutoksenhaku

OTE: Hallintovalitus Vaasan HaO, 7/30 pv, julkinen kuulutus, ympäristönsuojelu

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kuitenkin kirjeen saapumispäivänä.

Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianomaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle valitus tehdään on Vaasan hallinto-oikeus

Postiosoite:  PL 204, 65101 Vaasa

Käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 4. krs

Sähköpostiosoite: vaasa.hao(at)oikeus.fi

Telefax: 029 5642 760

Puhelin: 029 5642 611(vaihde) tai 029 5642 780 (kirjaamo)

Virka-aika: ma - pe kello 8.00 – 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

3) vaatimusten perustelut;

4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

 

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.