Kaupunginhallitus, kokous 5.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Ruoka-avun järjestämisen valtionavustuksen kohdentaminen avustuksen saaneille

ROIDno-2023-2760

Valmistelija

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi
  • Pirkko Sivonen, hankeasiantuntija, pirkko.sivonen@rovaniemi.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta ruoka-aputoiminnan järjestämisen kustannuksiin vuodelle 2024 hankehakemusten perusteella. Valtionavustuksen hakijana ja hankehallinnoijana voivat kyseisessä haussa toimia kunkin hyvinvointialueen keskuskunta tai vaihtoehtoisesti kuntien yhdessä niin sopiessa, muu alueen vastuukunta, alueen maakuntaliitto tai hyvinvointialue. Rovaniemen kaupunki toimii hakijana Lapin hyvinvointialueen kuntien yhteishankkeelle Lapin hyvinvointialueen ja kuntajohtajien 30.6.2023 kokouksen 2 §:n päätöksen mukaisesti.

Hankkeen hallinnoijana Rovaniemen kaupunki vastaa valtionavustuksen hakemisesta, raportoinnista rahoittajalle sekä avustuksen edelleen jakamisesta ruoka-avun osatoteuttajille. Lisäksi hankkeen hallinnoija toimii ohjausryhmän koollekutsujana. Hankkeen tavoitteena on varmistaa, että Lapin kuntien alueella on jatkossakin edellytykset tarjota ruoka-apua sitä tarvitseville väestöryhmille ja henkilöille. Hankehakemus laadittiin yhteistyössä Lapin kuntien ja alueen ruoka-aputoimijoiden kanssa. Ruoka-avun järjestämiseen haettiin avustusta yhteensä 13 lappilaisen kunnan alueelta. Mukana hankkeessa ovat seuraavat kunnat: Rovaniemi, Pello, Tornio, Inari, Tervola, Kemi, Kemijärvi, Sodankylä, Salla, Posio, Muonio, Kolari ja Kittilä. 
Hankkeen toteutusaika on vuoden 2024 loppuun. Valtionavustuksella katetaan avustuskelpoiset kustannukset, joita ruoka-apua järjestävillä osatoteuttajilla syntyy vuoden 2024 aikana. Lisäksi hankehallinnoija varaa rahoituksen ehtojen mukaisesti 10% haettavasta summasta käytettäväksi hankkeen raportointiin ja muihin hankehallinnollisesti välttämättömiin tehtäviin. Hankkeeseen ei sisälly omarahoitusosuutta.

Yhteistyö hankkeen osatoteuttajien kanssa toteutuu osatoteuttajasopimuksilla, jotka tehdään hankehallinnoijan ja osatoteuttajien välille. Rovaniemen kaupunki on tehnyt aiesopimuksen Lapin hyvinvointialueen kanssa koskien palveluohjausta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden ja ruoka-aputoiminnan välillä ja hankkeen käynnistyessä sopimus vahvistetaan yhteistyösopimukseksi.
Lapin kunnat vastaavat yhteistyöstä oman kuntansa alueella toimivien vapaaehtoisten ruoka-aputoimijoiden kanssa. Ruoka-aputoimijat ovat vastuussa siitä, että ne täyttävät toimijoille asetetut edellytykset ja toimittavat hankeraportointiin tarvittavan aineiston hankehallinnoijalle. Lapin hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tarjoamisesta ruoka-avun piirissä oleville tarpeen mukaan ja pyrkii toteuttamaan aktiivista palveluohjausta myös ruoka-apua tarvitseville. Toimijoiden välinen yhteistyö toteutuu hankkeelle perustettavan ohjausryhmän kautta.

Myönnetyn avustuksen määrä ja sen kohdentaminen hakijoille

Avustusta haettiin yhteensä 91 601,40 €, josta 83 274 € ruoka-aputoimijoille ja 8 327,40 € Rovaniemen kaupungille hankehallinnon kuluihin (10% haetusta avustuksesta). Haettu avustus perustuu kunkin ruoka-aputoimijan ilmoittamaan summaan. STM myönsi Lappiin avustusta kokonaisuudessaan 60 760 €. STM ei ole määritellyt päätöksessään kuinka myönnetty avustus tulisi kohdentaa hakijoille. Rovaniemen kaupungin hallintosäännön 28 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää kaupungin myöntämien avustusten yleisperiaatteista ja avustuksista, jotka eivät kuulu kaupungin muun viranomaisen tehtäviin.

Avustusta hakivat seuraavat ruoka-aputoimijat: Pellon Helluntaiseurakunta, Kumppanuuskeskus Luotsi ry, ViaDia Tornio ry, Osallisuuskeskus Ainola Inarin kunta, Tervolan Nuorisoseura ry, Sydänyhteisö ry, Suomen Punaisen Ristin Lapin piiri, MIELI Rovaniemen Seudun Mielenterveys ry, Ivalon seudun työttömät ry. Avustusta myönnettiin Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä (VN/25645/2023) kaikille hakijoille poislukien Osallisuuskeskus Ainola, Inarin kunta.

Myönnetty avustus esitetään kohdennettavan valtionavustupäätöksessä mainituille kahdeksalle toimijalle samassa suhteessa, kuin hakijat ovat avustusta hakeneet. Tällä jakoperusteella jokaisen hakijan avustussumma vähenee yhtä paljon suhteessa haettuun avustukseen. Tarkempi laskelma avustuksen jakautumisesta liitteenä. Rovaniemen kaupungilla ei ole mahdollisuutta arvioida ruoka-avun tarvetta muissa Lapin kunnissa muilta osin, kuin niillä tiedoin, jonka hakijat ovat hakuvaiheessa ilmoittaneet talousarvioissaan. Myöskään väestömääriin perustuvaa jakoperustetta ei ole tarkoituksenmukaista käyttää, sillä kunnan väkiluku ei ole suoraan verrannollinen ruoka-avun tarpeeseen tai ruoka-aputoimijoiden vuosittaisiin järjestämiskuluihin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Sosiaali- ja terveysministeriön avustuspäätöksen mukainen avustussumma kohdennetaan hakijoille samassa suhteessa, kuin avustusta on haettu. Avustus kohdennetaan seuraavasti:

  • Pellon Helluntaiseurakunta 4 744 €
  • Kumppanuuskeskus Luotsi ry 6 960 €
  • ViaDia Tornio ry  3 637 €
  • Tervolan Nuorisoseura ry 990 €
  • Sydänyhteisö ry 2 372 €
  • Suomen Punainen Risti, Lapin piiri, 25 303 €
  • MIELI Rovaniemen Seudun Mielenterveys ry 8 698 €
  • Ivalon seudun työttömät ry 2 530 €
  • Rovaniemen kaupunki 5 524 € (hallintokulut).

Päätös

Kaupunginhallitus kuuli asiassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntija Jonna Leppiahoa.

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio teki kokouksessa muutetun päätösehdotuksen:

"Kaupunginhallitus päättää, että Sosiaali- ja terveysministeriön avustuspäätöksen mukainen avustussumma kohdennetaan hakijoille samassa suhteessa, kuin avustusta on haettu. Avustus kohdennetaan seuraavasti:

Pellon Helluntaiseurakunta 4 744 €
Kumppanuuskeskus Luotsi ry 6 960 €
ViaDia Tornio ry  3 637 €
Tervolan Nuorisoseura ry 990 €
Sydänyhteisö ry 2 372 €
Suomen Punainen Risti, Lapin piiri, 25 303 €
MIELI Rovaniemen Seudun Mielenterveys ry 8 698 €
Ivalon seudun työttömät ry 2 530 €
Rovaniemen kaupunki 5 524 € (hallintokulut).

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa."

Tuomas Koskiniemi esitti Timo Tolosen kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun.

Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat asian käsittelyn jatkamisen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat asian palauttamisen kannalla (Koskiniemen esitys) vastaavat EI.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin  9 JAA -ääntä ja 2 EI -ääntä, 0 tyhjää ja 0 oli poissa. Puheenjohtaja totesi, että äänestyksen tuloksena asian käsittelyä jatketaan.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta kokouksessa.

Äänestystulokset

  • Kyllä 9 kpl 82%

    Maria-Riitta Mällinen, Miikka Keränen, Matti Huutola, Riku Tapio, Harri Rapo, Susanna Junttila, Mari Jolanki, Marko Ruohomäki, Päivi Alaoja

  • Ei 2 kpl 18%

    Tuomas Koskiniemi, Timo Tolonen

Tiedoksi

Pellon Helluntaiseurakunta, Kumppanuuskeskus Luotsi ry, ViaDia Tornio ry, Tervolan Nuorisoseura ry, Sydänyhteisö ry, Suomen Punaisen Ristin Lapin piiri, MIELI Rovaniemen Seudun Mielenterveys ry, Ivalon seudun työttömät ry

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.