Kaupunginvaltuusto, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Valtuustoaloite: Luontopäiväkoti Rovaniemelle (lisäpykälä)

ROIDno-2024-349

Perustelut

Keskustan valtuustoryhmä ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Luontopäiväkodeissa lapset ovat useita tunteja ulkona myös talvella. Luonnossa oleilun hyvistä vaikutuksista on runsaasti tutkimustuloksia. Linkin takana olevan erään helsinkiläisen esimerkkipäiväkodin lapset myös syövät ulkona ja nukkuvat päiväunet teltassa. Marras–maaliskuussa lounas ja unet otetaan sisällä. Talvellakin lapset ovat ulkona viidestä kuuteen tuntia päivässä. Suuri osa ajasta on omistettu vapaalle leikille, jolloin lapset saavat vaellella metsässä ja rannalla. Vain perjantaisin he viettävät aikaa päiväkodissa ja leikkikentällä.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että luonnossa oleilulla on runsaasti hyviä vaikutuksia lasten fyysiseen terveyteen ja mielenterveyteen. Tutkimusten mukaan se voi myös edistää ympäristötietoisen käyttäytymisen kehittymistä, sillä luonnossa aikaa viettävä lapsi oppii arvostamaan ja kunnioittamaan luontoa.

Metsien maaperässä on enemmän lajeja ja mikrobeja kuin muualla. Ystävällisten bakteerien kanssa kosketuksessa olemisen on todettu olevan hyödyllistä jokaiselle lapselle. Mikrobien monimuotoisuus näkyy vahvana immuunijärjestelmänä ja vastustuskykynä taudeille ja allergioille.” (Lähde https://yle.fi/a/74-20058045?fbclid=IwAR1DXDvGGdS_EruUuffgVZTdfjF0by6bM6h6dKqIbtIckynWM-F6y-U5BLo_aem_AYFQl8beVMDByWR0YtM5CuYIDQxRFoXD5kTN3JdDrGuE5agfeKNnmCuMDzYsC5XKw_I )

Me aloitteen allekirjoittaneet ehdotammekin selvitystä luontopäiväkotikokeilun mahdollisuudesta Rovaniemellä. Kokeilu voisi perustua siihen osallistuvien perheiden vapaaehtoisuuteen olemassaolevan päiväkodin läheisyydessä."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.