Hyvinvointilautakunta, kokous 21.3.2024

§ 28 Ehkäisevän päihdetyön suunnitelman hyväksyminen

ROIDno-2022-1878

Valmistelija

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmä on laatinut ehkäisevän päihdetyön suunnitelman. Suunnitelma on erillisohjelma, joka tukee hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman sekä kaupunkistrategian toimeenpanoa. Se kokoaa yhteen ehkäisevän päihdetyön kokonaisuuden ja mahdollistaa sen suunnitelmallisen kehittämisen ja johtamisen Rovaniemen kaupungissa. Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma on ensimmäinen laatuaan. Se vastaa osaltaan myös tarpeeseen selkeyttää kaupungin tehtäviä ja vastuita ennaltaehkäisevässä työssä sosiaali-​ ja terveydenhuollon palveluiden siirryttyä Lapin hyvinvointialueen järjestämisvastuulle.

Hyvinvointilautakunta on käsitellyt suunnitelmaluonnosta 19.12.2023 § 131 ja päättänyt pyytää suunnitelmasta lausunnot lautakunnilta ja vaikuttamistoimielimiltä. Kaikki lautakunnat ja vaikuttamistoimielimet antoivat lausuntonsa suunnitelmaan.

Suunnitelman valmistelu

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelman valmisteluvaiheessa kuvattiin Rovaniemen kaupungin päihdetilanne perustuen indikaattoritietoon ja kuntalaisille touko-​kesäkuussa 2023 tehtyyn päihdetilannekyselyyn. Indikaattoriosiossa mukana ovat myös vuoden 2023 kouluterveyskyselyn tulokset soveltuvilta osin. Päihdetilannekysely toimi myös kuntalaisten osallistamisen välineenä suunnitelman laadintaprosessissa. Osana valmistelua käytiin taustakeskusteluja ehkäisevän päihdetyön nimettyjen yhdyshenkilöiden ja heidän edustamiensa yksiköiden kanssa. 

Suunnitelman sisältö

Suunnitelma rakentuu kolmesta osiosta liitteineen. Ensimmäisessä osassa kuvataan ehkäisevän päihdetyön sisältöä,​ tehtäviä ja rakenteita Rovaniemellä ja valtakunnallisesti. Päihdetilanneosiossa on kuvattu Rovaniemen ajankohtainen päihdetilanne indikaattoritiedon ja kokemuksellisen tiedon valossa. Suunnitelman toimepideosiossa on kuvattu ehkäisevän päihdetyön tavoitetilaa vuoteen 2025 mennessä eri ikäryhmien osalta. Suunnitelman liitteenä on kuvattu suunnitelman laadintaprosessi ja kansalliset päihde-​ ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin ehkäisyn tavoitteet vuoteen 2025 mennessä (Sosiaali-​ ja terveysministeriö 2015: Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma – Alkoholi-​,​ huume-​ ja rahapelihaittojen ja tupakoinnin vähentäminen).

Lausuntokierroksen yleishuomiot

Lautakuntien näkemyksen mukaan ehkäisevän päihdetyön suunnitelma on rakenteeltaan selkeä ja informatiivinen ja hyödynnettävissä tiedolla johtamisen välineenä. Nuorisovaltuusto toivoi suunnitelman toimenpiteiltä enemmän konkretiaa, mikä tullaan huomioimaan ehkäisevän päihdetyön suunnitelman toimeenpanovaiheessa. 

Vastuu ehkäisevän päihdetyön toteuttamisesta on sekä kunnalla että hyvinvointialueella. Lausunnoissa nähtiin tärkeäksi palveluohjaus päihdeongelmien osalta. Puheeksiotto-osaamista ja yhteistyötä lisäämällä voidaan turvata kuntalaisten ohjautuminen heidän tarvitsemiensa palveluiden pariin. Nämä kommentit tukevat suunnitelman kaikkia kuntalaisia koskevien tavoitteiden tarkoituksenmukaisuutta.

Suunnitelman toimeenpanoa koskevat huomiot

Lausunnoissa todettiin, että suunnitelman toimeenpanossa tulee mahdollistaa kuntalaisten ja eri sidosryhmien osallistuminen esimerkiksi järjestämällä keskustelutilaisuuksia ja työpajoja. Toimeenpanossa tulee huomioida sekä kuntalaisviestintä että elinkeinoelämän toimijoille viestiminen. Elinkeinoelämän toimijat voivat omilla toimillaan vaikuttaa alaikäisten ja päihtyneiden päihteiden saantiin ja elinvoimalautakunta nostaa lausunnossaan esiin Business Rovaniemen kanavat keinona tavoittaa elinkeinoelämän toimijoita.

Myös vaikuttamistoimielimet esittivät konkreettisia keinoja suunnitelman toimeenpanon tueksi. Nuorisovaltuusto ja vammaisneuvosto toivovat kokemusasiantuntijuuden hyödyntämistä esimerkiksi osana koulujen päihdekasvatusta ja ammattilaisille järjestettäviä koulutuksia. Ajankohtaisena ilmiönä koettiin huolta huumeiden saatavuuden helppoudesta Rovaniemellä erityisesti sosiaalisen median alustojen kautta. Suunnitelmaan on sisällytetty toimenpiteenä ehkäisevän päihdetyön perustaminen ajankohtaiseen päihdetilanteeseen.

Vaikuttamistoimielimien lausunnoissa korostui eri väestöryhmien arkiympäristöissä tapahtuvien kohtaamisten merkitys ehkäisevän työn toteutuksessa. Toimivilla peruspalveluilla ja matalan kynnyksen tapahtumilla voidaan toteuttaa käytännön ehkäisevää työtä.

Suunnitelmaan tehdyt lisäykset

Ympäristölautakunnan lausunnossa todettiin, että kiellot ja velvollisuus niiden merkitsemiseen koskee oppilaitosten ja nuorisotilojen lisäksi myös monien muiden kunnan hallinnassa olevien rakennusten ja alueiden, kuten päiväkotien, leikkikenttien, uimarantojen sekä lastensuojeluyksiköiden sisä- ja ulkotiloja. Suunnitelmaan tehtiin tämän perusteella lisäys kaikkia kuntalaisia koskevan tavoitteen “Puutumme varhaisessa vaiheessa havaitsemiimme riskeihin ja osaamme ottaa päihteisiin, nikotiinituotteiden käyttöön, rahapelaamiseen ja lääkkeiden väärinkäyttöön liittyviä asioita puheeksi niitä kohdatessamme” mittariksi sivulle 29 seuraava: “Kunnan vastuulla olevissa sisä- ja ulkotiloissa sekä tapahtumissa on olemassa ja nähtävillä säännöt ja rajoitukset päihteiden ja nikotiinituotteiden käyttöön liittyen.” 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta merkitsee tiedoksi saapuneet lausunnot ja hyväksyy liitteenä olevan Rovaniemen kaupungin ehkäisevän päihdetyön suunnitelman lausuntokierroksen perusteella tehdyllä lisäyksellä.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti palvelualuepäällikön päätösehdotuksen mukaisesti.