Hyvinvointilautakunta, kokous 21.3.2024

§ 31 Kuntalaisaloite: Kriisinhallintaveteraanit Rovaniemen kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluiden alennusten piiriin

ROIDno-2023-2648

Valmistelija

  • Matti Selin, erityisasiantuntija, matti.selin@rovaniemi.fi
  • Pekka Hämäläinen, liikuntajohtaja, pekka.o.hamalainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunki on vastaanottanut kuntalaisaloitteen kriisinhallintaveteraanien ottamisesta Rovaniemen kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluiden alennusten piiriin

Kriisinhallintaveteraanien alennukset pääsymaksuista

Kriisinhallintaveteraanien asema ja palvelun tarve on viime vuosina tunnistettu eri puolilla Suomea yhä paremmin. Laki tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävässä 1522/2016 on auttanut näkemään kriisinhallintaveteraanit omana erityisenä ryhmänä. Eri kaupungeissa kriisinhallintaveteraaneja on vähitellen alettu tukemaan myöntämällä alennuksia liikunta- ja kulttuuripalveluiden pääsymaksuissa.

Rovaniemen kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluissa yleisimmät alennusryhmät on tällä hetkellä huomioitu monin eri tavoin. Lasten lipun ohella Lapin maakuntamuseossa, Rovaniemen taidemuseossa ja Lapin kamariorkesterin konserteissa alennettuun lipun hintaan ovat oikeutettuja opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset. Lisäksi Rovaniemen taidemuseoon on maksuton sisäänpääsy joka torstai klo 16-18. Liikuntapalveluiden ylläpitämässä uimahalli Vesihiidessä edellä mainittujen kategorioiden lisäksi alennusta pääsymaksussa saavat varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet. 

Rovaniemen kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluissa on myös käytössä Kaikukortti, jonka käyttäjiltä ei peritä pääsymaksua. Kaikukortteja voivat saada Kaikukortti-verkostoon kuuluvien sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) tai hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) toimijoiden sekä joidenkin järjestöjen asiakkaat, jotka ovat vähintään 16-vuotiaita ja tiukassa taloudellisessa rahatilanteessa eivätkä voi siitä syystä hankkia pääsylippuja tai kansalaisopiston kurssipaikkoja.

Kriisinhallintaveteraaneja ei tällä hetkellä ole huomioitu erikseen Rovaniemen kaupungin järjestämissä kulttuuri- ja liikuntapalveluissa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta hyväksyy edellä esitetyn vastauksen kuntalaisaloitteeseen ja päättää, että Rovaniemen taidemuseossa, Lapin maakuntamuseossa, Lapin kamariorkesterin konserteissa ja Uimahalli Vesihiidessä kriisinhallintaveteraanit saavat alennuksen pääsymaksuista 1.9.2024 alkaen. Alennettu pääsymaksu on suuruudeltaan sama kuin työttömillä, opiskelijoilla, varusmiehillä, siviilipalvelusmiehillä ja eläkeläisillä. Alennetun pääsymaksun saamiseksi tulee esittää alennukseen oikeuttava todistus.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti palvelualuepäällikön päätösehdotuksen mukaisesti.

Nina Sipola poistui tämän asian käsittelyn jälkeen klo 14.40.

 

 

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, Rovaniemen taidemuseo, Lapin maakuntamuseo, Lapin kamariorkesteri, liikuntapalvelut ja Arktikum Palvelut Oy