Hyvinvointilautakunta, kokous 29.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Saarenkylän urheilukentän kehittäminen yhdessä seurojen kanssa kartoittaen

ROIDno-2023-3398

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaisu Huhtalo ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Saarenkylän urheilukenttä kaipaa kasvojen kohotusta. Kenttää käyttävät monet paikkakuntamme yleisurheiluun sekä palloilulajeihin liittyvät seurat. Olisikin hyvä kartoittaa yhdessä Saarenkylän urheilukenttää käyttävien kaupunkimme seurojen kanssa tarpeet, miten kenttää pitäisi ja voisi kehittää, että se tarjoaisi mahdollisuuden harrastaa lajeja parhaalla mahdollisella tavalla. Olisi hienoa, jos Saarenkylän kenttä voisi tulevaisuudessa täyttää esimerkiksi Kalevan kisoja varten tarvittavat fasiliteetit.

Kenttää käyttävät monet lasten liikunnan mahdollistavat seurat. Kentän yhteyteen voisikin rakentaa ulkosalin vanhemmille, jotta lasten huoltajat voisi itse liikkua sen aikaa, kun lapset harrastavat, mutta ovat kuitenkin fyysisesti lähellä, jos tulee tilanteita, että lapsi tarvitsee harrastamisen yhteydessä omaa aikuista. Tätä varten voisi hyödyntää, vaikka sitä nurmitilaa ison parkkipaikan edessä.

Me aloitteen allekirjoittaneet esitämme, että kaupunki tekee kyselyn urheilukentän kehittämisestä seuroille ja kaupunkilaisille ja kehittää kenttää kyselyn perusteella kuntalaisia ja seuroja paremmin palvelevaksi. Rovaniemen kaupunki on sitoutunut myös osallistavaan budjetointiin, joten esitämme, että seuraava osallistavan budjetoinnin alue olisi Saarenkylä ja sen viihtyisyyden ja virkistysalueiden kehittäminen."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Pekka Hämäläinen, liikuntajohtaja, pekka.o.hamalainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Aloitteessa esitetään Saarenkylän urheilukenttäalueen kehittämisen tarpeita urheiluseurojen ja kuntalaisten näkökulmista.

Saarenkylän urheilukenttä on valmistunut vuonna 1998. Sitä on peruskorjattu vuosina 2002 ja 2015. Kenttä on pääsääntöisesti koululaisten, yleisurheilijoiden ja jalkapalloilijoiden käytössä kesäaikaan. Kentän palloilualueella on kumirouhetekonurmi, ja kentällä on yleisurheilun suorituspaikat. Heittolajien erilliset suorituspaikat sijaitsevat kentän ulkopuolella. Kenttä on kaupungin ainoa kenttä, jossa voidaan harjoitella ja kilpailla kaikissa yleisurheilun lajeissa. Toki kenttä ei täytä esimerkiksi Kalevan kisojen tai SM-viestien olosuhdevaatimuksia.

Lapin Lukko ry on käynnistänyt tarveselvityksen Saarenkylän kentän kehittämisestä. Kaupunki osallistuu selvitystyöhön varmistaakseen kaikkien käyttäjäryhmien tarpeiden huomioimisen.

Liikuntapalveluiden suunnitelmissa on rakentaa kentän yhteyteen ulkokuntosali; tämä toteutetaan määrärahojen sen salliessa.

Seuraavan osallistuvan budjetoinnin teemoiksi kaupunginhallitus on päättänyt yhteisöllisyyden tukemisen sekä ikäihmisten yhteisöllisyyden edistämisen. Vuonna 2024 on tarkoitus toteuttaa ideoiden kerääminen, arviointi ja äänestys. Eniten ääniä saaneet ideat viedään toteutukseen vuoden 2025 aikana.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta hyväksyy edellä esitetyn vastauksen valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti palvelualuepäällikön päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteentekijä