Ympäristölautakunta, kokous 24.4.2024

§ 53 Lausunnon antaminen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle valistusasiassa, Rovaniemen kaupunki, ympäristölautakunta, 20.3.2024, §

ROIDno-2024-742

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Perustelut

Luvan hakijat ovat jättäneet  määräajassa oikaisuvaatimuksen johtavan rakennustarkastajan tekemästä kielteisestä rakennuslupapäätöksestä 698-2024-44 , päätöksen antopäivä 19.2.2024. Oikaisuvaatimus kokonaisuudessaan oheismateriaalina.

Luvan hakija on hakenut käyttötarkoituksen muutosta omakotitalon lisärakennuksena toimivan talousrakennuksen päädyssä olevalle 22 m2 kokonaisuudelle jolla oleva takkahuone, pesuhuone ja sauna muutetaan asuinhuoneistoksi. Muilta osin käyttötarkoitus jää ennalleen (autotalli, autokatos ja kylmät varastot).

Johtava rakennustarkastaja on antanut rakennuslupahakemuksesta kielteisen päätöksen 19.2.2024 päätöksessä 698-2024-44 esitetyin perustein.

Oikasuvaatimuksen tekijä vaatii, että rakennuslupahakemus hyväksytään. Perusteluina esitetään mm asuntosuunnittelun asetuksen numerolliset sekä toiminnalliset vaatimukset.
 

Rakennusvalvonnan selvitys oikaisuvaatimukseen:

Maankäyttö- ja rakennuslain 117 j § mukaan asumiseen tarkoitetut tilat tulee suunnitella mm käyttötarkoitukseensa soveltuvaksi. Suunnitellun asuinhuoneiston 22m2  huoneistoalasta lähes puolet on käytetty pesu- ja saunatiloihin. Oleskelua, vapaa-ajan viettoa, ruokailua ja ruoanvalmistusta varten asuinhuoneistoon on esitetty vain 12 m2, samaan neliömäärään on laskettu myös eteinen jota ei pidetä asuinhuoneena. Esitetyt asuintilat riittänevät väliaikaiseen oleskeluun ja peseytymiseen, mutta eivät jatkuvaan asumiskäyttöön. Tilat eivät ole asumisen kannalta tarkoituksenmukaisia.

Päätösehdotus

Esittelijä

Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Johtavan rakennustarkastajan esitys:

Rakennuslupapäätöksen perusteluin sekä edellä todetun perusteella esitetty ratkaisu ei täytä asuinhuoneistolle asetettuja vaatimuksia ja oikaisuvaatimus hylätään.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Perustelut

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on pyytänyt Rovaniemen ympäristölautakuntaa antamaan lausunnon valitukseen koskien Rovaniemen ympäristölautakunnan päätöstä 20.3.2024 § 34, rakennuslupa 2024-44. Kyseessä on rakennuslupapäätös, josta on tehty kielteinen päätös koskien piharakennuksen päädyssä olevan 22 m2 kokonaisuuden käyttötarkoituksen muutosta asuinhuoneistoksi. Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden toimittama lausuntopyyntö sekä siihen liittyvät asiakirjat oheismateriaalina.

Lausunnon antamisen määräaika 10.5.2024 mennessä.

Valituksen tekijän mielestä huoneisto täyttää kaikki asuinhuoneistolle vaadittavat kriteerit ja käyttötarkoituksen muutoshakemus tulee hyväksyä. Valituksen tekijät pyytävät hallintoikeuden ratkaisua asiassa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunnan 20.3.2024 kokouksessa tekemän päätöksen § 34, rakennuslupa 2024–44 sekä hakemuksessa olevien asiapapereiden lisäksi ympäristölautakunta lausuu seuraavaa:

Hakijan hakemuksesta tehty kielteinen rakennuslupapäätös 2024-44 on käsitelty maankäyttö- ja rakennuslain menettelytavan mukaisesti mm.asemakaavaan, asemakaavamääräyksiin, Rovaniemen kaupungin rakennusjärjestykseen ja maankäyttö- ja rakennuslain 125 §, 134 §, 135 § perustuen. 

Rakennuslupaa myönnettäessä on kyse oikeusharkinnalla ratkaistavista luvan myöntämisen edellytytyksistä. Säännökset on kuitenkin kirjattu eri asteisen joustavasti, mikä antaa lupaviranomaiselle käytännössä tulkintavaraa. Käyttötarkoituksen muutostyössä tulee ottaa huomioon rakennuksen ominaisuudet ja erityispiirteet sekä rakennuksen soveltuvuus aiottuun käyttöön (MRL117 §). 

Asuntosuunnittelun osalta Maankäyttö- ja rakennusasetuksessa on erikseen korostettu asumiseen tarkoitettujen tilojen toimivuuden sekä erilaisiin ja muuttuviin asumistarpeisiin soveltuvuuden edistämistä. Asumiseen tarkoitettujen tilojen tulee olla tarkoituksenmukaisia ja viihtyisiä. Asuntosuunnittelulla tulee edistää asumiseen tarkoitettujen tilojen toimivuutta sekä soveltua erilaisiin ja muuttuviin asumistarpeisiin. (MRA 51 §). Kyseessä olevan rakennuslupahakemuksen rakennussuunnitelma ei tue edellä esitettyä säädöstä. 

Valituskirjelmässä esitetyt vertailupohjaratkaisut (2 kpl) uusista kerrostaloista eivät ole vertailukelpoisia kyseessä olevan rakennuslupahakemuksen rakennussuunnitelman kanssa, esimerkki huoneistojen tilat on suunniteltu asuinhuoneistoiksi. Vertailukohteiden asuntosuunnittelmassa on varauduttu mm varaamalla erilliseen eteistilaan pieneen asuinhuoneistoon tarvittavia säilytystilaratkaisuja samoin pesuhuoneelle varatun tilan pinta-ala tukee pienen asuinhuoneiston kokonaisuutta, nämä yhdessä asuinhuoneen kanssa muodostavat säädösten mukaisen asuinhuoneiston.    

Edellä lausutun lisäksi ympäristölautakunta toteaa, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle jätetyssä valituksessa ei ole tullut esille sellaista uutta asiatietoa, jonka nojalla Rovaniemen ympäristölautakunnan päätös tulisi kumota tai muuttaa. Valitus tulisikin hylätä ja pysyttää voimassa annettu päätös.

Päätös

Ympäristölautakunta kuuli asiassa johtava rakennustarkastaja Hannu Kangasta.

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.