Hyvinvointilautakunta, kokous 19.6.2024

§ 55 Hyvinvoinnin teemavuosi 2025

ROIDno-2021-3632

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla (kuntalaki 1§). Palvelujen järjestämisen lisäksi laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (§6) velvoittaa kuntaa

  • asettamaan strategisessa suunnittelussaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiselle tavoitteet ja määrittelemään tavoitteita tukevat toimenpiteet
  • raportoimaan kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä, niihin vaikuttavista tekijöistä sekä toteutetuista toimenpiteistä valtuustolle vuosittain sekä laatimaan laaja hyvinvointikertomuskerran valtuustokaudessa.

Näihin velvoitteisiin vastataan osaltaan hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden strategisen suunnittelun ja seurannan asiakirjoilla. Hyvinvointisuunnitelmien, -kertomusten ja - raporttien tarkoituksena on antaa suuntaviivoja kaupungin hyvinvointia, terveyttä ja arjen turvallisuutta edistävälle strategiatyölle, toiminnan ja talouden suunnittelulle sekä poliittiselle päätöksenteolle.

 

Hyvinvoinnin teemavuodet osana hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaa

Rovaniemen kaupungin hyvinvointisuunnitelmassa (kv 12.12.2022 §153) on asetettu neljä painopistettä hyvinvoinnin ja arjen turvallisuuden edistämiseksi. Painopisteet sisältävät tunnistettuja ilmiöitä, joihin tulee erityisesti kiinnittää huomiota:

1. painopiste: takaamme lasten ja nuorten turvallisen kasvun. 
Ilmiöt: mielen hyvinvoinnin heikentyminen, henkisen ja fyysisen väkivallan kasvu, päihteiden käytön lisääntyminen, vanhemmuuden tuen tarve, nuorten syrjäytyminen

2. painopiste: tuemme yhteisöllisyyden vahvistamista.  
Ilmiöt: ikäihmisten yksinäisyys, koronan aiheuttama osattomuus, ihmisryhmien välinen eriytyminen

3. painopiste: kavennamme  hyvinvointieroja 
Ilmiöt: pienituloisten taloudellinen ahdinko, saavutettavuuden haasteet, ihmisryhmien eriarvoistuminen, rajalliset harrastusmahdollisuudet 

4. painopiste: edistämme terveellisiä elintapoja
Ilmiöt: työssä ja opinnoissa jaksaminen, arkiliikunnan edistäminen, heikot ruokailutottumukset.

Rovaniemen kaupungin hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaan 2022-2025 sisältyy vuosittain vaihtuva hyvinvoinnin teemavuosi, jonka teema valitaan edellä kuvatuista ilmiöistä. Teemavuoden tarkoituksena on tuoda kohdennettua vaikuttavuutta tiettyyn hyvinvointisuunnitelmassa tunnistettuun ilmiöön. Valittuun ilmiöön vaikutetaan koordinoidusti laaja-alaisella yhteistyöllä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työssä (kv 15.11.2021 §136). Vuosina 2022-2023 hyvinvoinnin teemana on ollut lasten ja nuorten mielen hyvinvointi (hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto 30.9.2021 §22 ja 25.8.2022 §24). Teemavuoden valinnassa voidaan hyödyntää kuntalaisten terveyttä, hyvinvointia ja toteutettuja toimenpiteitä seuraavaa raportointitietoa. Tätä tietoa tuottavat valtuustokausittain laadittava laaja hyvinvointi- ja turvallisuuskertomus sekä vuosittain tuotettava suppeampi hyvinvointi- ja turvallisuusraportti, joista viimeisin on vuodelta 2022 (kv 19.6.2023, § 67). 

Kaupungin johtoryhmä on esittänyt hyvinvointiraportin käsittelyn yhteydessä, että painopisteeksi vuodelle 2024 valitaan “tuemme yhteisöllisyyden vahvistamista” ja ilmiöksi “ikäihmisten yksinäisyys” (kaupungin johtoryhmä 4.4.2023). Ikäihmiset ovat Rovaniemellä edelleen kasvava väestöryhmä. Tilastokeskuksen vuoden 2021 väestöennusteen mukaan lähivuosina suurimman väestönkasvun odotetaan tapahtuvan juuri yli 75-vuotiaiden ikäryhmässä ja kasvu on verrattain suurta. Lisäksi Rovaniemellä 75 vuotta täyttäneistä 60% asuu yhden hengen asuntokunnissa (Tilastokeskus). Yksin asuminen voi aiheuttaa turvattomuutta ja sitä kautta olla mahdollinen riski iäkkään ihmisen hyvinvoinnille. Tunne osallisuudesta taas vahvistaa hyvinvointia ja ehkäisee yksinäisyyttä (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos). Suuri osa iäkkäiden käyttämistä palveluista on muita, kuin sosiaali- ja terveyspalveluita, joten kunta voi oman toimintansa kautta merkittävästi edistää iäkkäiden asukkaidensa hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää

  • valita vuoden 2024 hyvinvoinnin teemavuoden teemaksi ikäihmisten yhteisöllisyyden tukemisen ja
  • valtuuttaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntijan päivittämään teeman vuodelle 2024 Rovaniemen kaupungin hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaan.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti palvelualuepäällikön päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaan sisältyy vuosittain vaihtuva hyvinvoinnin teema. Teemavuoden tarkoituksena on tuoda kohdennettua vaikuttavuutta tiettyyn hyvinvointisuunnitelmassa tunnistettuun ilmiöön. Valittuun ilmiöön vaikutetaan koordinoidusti laaja-alaisella yhteistyöllä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työssä (kv 15.11.2021 §136). 

Vuosina 2022-2023 hyvinvoinnin teemana oli lasten ja nuorten mielen hyvinvointi (hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto 30.9.2021 §22 ja 25.8.2022 §24). Teeman toteutuminen kaksivuotisena toi useita etuja hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyölle. Se mahdollisti prosessimaisuuden tiedon tuotannossa ja teemavuoden tapahtumien suunnittelussa. Kaksivuotisuus tukee myös yhteyttä osallistuvan budjetoinnin ja hyvinvoinnin teeman välillä ja muodostaa niistä ajallisesti yhtenäisen kokonaisuuden.

Hyvinvoinnin teema vuodelle 2024 on ikäihmisten yhteisöllisyyden tukeminen. Teeman jatkaminen vuodelle 2025 lisäisi vaikuttavuutta ja mahdollistaisi pitkäjänteisemmän kehittämisen ilmiön osalta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää valita vuoden 2025 hyvinvoinnin teemaksi ikäihmisten yhteisöllisyyden tukemisen.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.

Jonna Leppiaho poistui klo 13.41.

Tiedoksi

Riitu Pirkkalainen