Hyvinvointilautakunta, kokous 19.6.2024

§ 62 Kulttuuripoimuri -hanke

ROIDno-2024-2639

Valmistelija

  • Matti Selin, erityisasiantuntija, matti.selin@rovaniemi.fi

Perustelut

Kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia (kuntalaki 1§). Käytännön hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tehdään esimerkiksi kulttuurin ja liikunnan keinoin kaikki ikäryhmät huomioiden. Hyvinvointilautakunta (26.9.23 § 96) on päättänyt vuoden 2024 Rovaniemen kaupungin hyvinvoinnin teemaksi ikääntyneiden yhteisöllisyyden tukemisen.

Kulttuuripoimuri -hankkeen tavoitteena on ikääntyneiden kulttuurihyvinvoinnin ja liikkumisen lisääminen. Ensisijaisena kohderyhmänä ovat taiteelle ja kulttuurille avoimet yli 65-vuotiaat ikääntyneet, jotka tarvitsevat erityistä tukea ja ovat vaarassa passivoitua tai jäädä palveluiden ulkopuolelle. Toimintaan etsitään erityisesti nivelvaiheessa olevia ikääntyneitä, joiden osallisuus tai toimintakyky on vaarassa heikentyä. Hanke on jatkoa aiemmin Rovaniemen kaupungissa tehdylle Etsivän kulttuurisen vanhustyön toimintamallin kehittämistyölle. 

Ikäihmiset ovat kasvava väestöryhmä Rovaniemellä. Tilastokeskuksen vuoden 2021 väestöennusteen mukaan lähivuosina suurimman väestönkasvun odotetaan tapahtuvan juuri yli 75-vuotiaiden ikäryhmässä ja kasvu on verrattain suurta. Rovaniemellä 75 vuotta täyttäneistä 48,5 % asuu yhden hengen asuntokunnissa (Tilastokeskus 06/2026). Yksin asuminen voi aiheuttaa turvattomuutta ja sitä kautta olla mahdollinen riski iäkkään ihmisen hyvinvoinnille. Tunne osallisuudesta taas vahvistaa hyvinvointia ja ehkäisee yksinäisyyttä (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos). Hanke tukee Rovaniemen kaupungin hyvinvointisuunnitelmassa vuosille 2022-2025 (kv 12.12.2022 §153) asetettuja strategista painopisteitä hyvinvoinnin ja arjen turvallisuuden edistämiseksi. Toiminta linkittyy erityisesti  painopisteeseen 2: tuemme yhteisöllisyyden vahvistamista, painopisteeseen 3: kavennamme  hyvinvointieroja ja painopisteeseen 4: edistämme terveellisiä elintapoja.

Kulttuuripoimuri -hankkeen hallinnoi Rovaniemen kaupunki ja se toteutetaan yhdessä Ranuan ja Posion kuntien, Lapin hyvinvointialueen, Piste Kollektiivin sekä paikallisten järjestöjen kanssa.

Hanke toteutetaan 1.3.2025-31.12.2027 ja sen kustannusarvio on 475 060 euroa, josta THL:n terveyden edistämisen määrärahan osuus on 427 680 euroa. Kaupungin arvioitu laskennallinen omarahoitusosuus hankkeessa on noin 10 000 euroa. 

Hankkeelle haetaan rahoitusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveyden edistämisen määrärahan hausta, josta rahoituspäätökset saadaan viimeistään tammikuussa 2025.
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta käynnistää Kulttuuripoimuri -hankkeen jos Terveyden ja hyvinvoinnin laitos myöntää hankkeelle rahoituksen.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.