Kaupunginhallitus, kokous 3.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 163 Vaalilautakuntien asettaminen

ROIDno-2023-2174

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on asettanut toimikunnan laatimaan esitystä vaalilautakuntiin ja vaalitoimikuntiin nimettävistä henkilöistä 9.6.2024 toimitettavia europarlamenttivaaleja varten. 

Vaalilain 15 §:n mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme. Lisäksi laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten on asetettava yksi tai useampi vaalitoimikunta, joihin kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme.

Tulevissa europarlamenttivaaleissa jäsenten ja varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa kunnassa edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Vaalilautakunnan varajäsenet ja vaalitoimikunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Kelpoisuudesta:

  • Ehdokas ei voi olla vaalilautakunnan jäsenenä eikä varajäsenenä.
  • Ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla vaalitoimikunnan jäsenenä eikä varajäsenenä. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.
  • Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien jäsenten ja varajäsenten on oltava kuntalain mukaan vaalikelpoisia kunnan luottamustoimeen. Lisäksi tasa-arvolain vaatimusten tulee täyttyä erikseen jäsenten ja varajäsenten osalta.

Äänestysalueita Rovaniemen kaupungin alueella on 19.

Toimikunnan esitys vaalilautakuntiin ja -toimikuntiin nimettävistä henkilöistä on asian liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää:

  1. vahvistaa vaalitoimikuntien lukumääräksi viisi;
  2. vahvistaa vaalilautakuntien varajäsenten lukumääräksi viisi;
  3. vahvistaa vaalitoimikuntien varajäsenten lukumääräksi kolme;
  4. asettaa vuoden 2024 europarlamenttivaaleja varten vaalilautakunnat ja vaalitoimikunnat liitteenä olevan toimikunnan esityksen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kaupunginhallitus piti tauon tämän asian käsittelyn jälkeen kello 14.29- 14.47.
Puheenjohtaja piti tauon jälkeen nimenhuudon ja totesi, että kaikki muut olivat paikalla paitsi Eemeli Kajula ja Henri Ramberg, jotka olivat poistuneet tauon aikana.

Valmistelija

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti 6.5.2024 § 128 vaalilautakuntien asettamisesta 9.6.2024 pidettäviä europarlamenttivaaleja varten. Asettamispäätöksen tekemisen jälkeen on käynyt ilmi, että äänestysalueen 12 vaalilautakunnan 1. varajäsen Elli Väliaho ja 2. varajäsen Kauko Kurvinen ovat estyneitä osallistumaan vaalilautakunnan työskentelyyn vaalipäivänä. Heidän tilalleen voidaan nimetä rekrytoiduista vaalitoimitsijoista Moona Pekkanen ja Mikko Renvall.

Lisäksi äänestysalueen 18 vaalilautakunnan 5. varsinainen jäsenen nimi oli kirjoitettu 6.5.2024 § 128 tehdyn päätöksen liitteessä virheellisesti muotoon Pertti Remsu, oikea nimi on Pentti Remsu.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa vaalilautakunnat liitteen mukaisesti.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Antti Määttä, Antti Räsänen, Henna Penttilä

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.