Tekninen lautakunta, kokous 20.8.2024

§ 121 Asemakaavan laatiminen ja muuttaminen 20.kaupunginosa, Mellavaara

ROIDno-2023-2497

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi@rovaniemi.fi
Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Perustelut

Arctic Lapland Investment Oy on hakenut asemakaavan laatimista omistamalleen kiinteistölle 698-408-428-6 Mellavaarassa. Hakija on myös esittänyt asemakaavaa laadittavaksi osalle Rovaniemen kaupungin omistamaa kiinteistöä 698-408-619-0 kulkuyhteyden järjestämistä varten. Hakijan tavoitteena on mahdollistaa alueelle korkeatasoinen loma- ja elämysmatkailuun keskittyvä resort-alue.

Asemakaavoituksen lähtökohtana on, että Maankäyttö ja rakennuslain 91 §:n mukaisesti, että asemakaavaan tulee määräys, jolla kaavan toteuttamisvastuu kadun ja muun yleisen alueen osalta siirretään maanomistajalle, milloin alue on tarkoitettu palvelemaan pelkästään kaava-alueen sisäistä tarvetta. Asemakaavan luonnos- tai ehdotusvaiheen jälkeen maanomistajan kanssa tulee sopia maankäyttösopimuksella tarkemmin alueen toteuttamisesta ja toteuttamisen aikataulusta. Maankäyttösopimuskorvausta ei määrätä, mikäli kaavan toteuttamisvastuu kadun ja muun yleisen alueen osalta on siirretty kaavamääräyksellä maanomistajalle. 

Paikkatieto- ja tonttipalvelut on valmistellut oheisen sopimusluonnoksen, jolla Arctic Lapland Investment Oy:n kanssa sovitaan kaavoituksen käynnistämisestä, kaavoituksesta aiheutuvista kustannuksista sekä esitetään tavoitteet ja lähtökohdat kaavoituksen käynnistämiselle. Sopijapuolet sitoutuvat tarvittaessa neuvottelemaan mahdollisen asemakaavan muutosluonnoksen/-ehdotuksen julkisesti nähtävillä olon jälkeen sopimusaluetta koskevan maankäyttösopimuksen Kaupungin maapoliittiseen ohjelmaan kirjattujen sopimusperiaatteiden mukaisesti. 

Hallintosäännön mukaisesti yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää toimialansa suunnittelu- ja urakkasopimuksista ja muista sopimuksista.

Päätösehdotus

Esittelijä

Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää hyväksyä oheisen liitteen mukaisen asemakaavan käynnistämissopimuksen. 

Kaupungingeodeetti valtuutetaan allekirjoittamaan sopimus ja se varmennetaan siten, että ne allekirjoittaa kaupungingeodeetin ohella toinen elinvoimapalvelujen viranhaltija. 

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi@rovaniemi.fi

Perustelut

Asemakaavan muutos- ja laajennusalueen laadinnan kohteena on noin 13,6 hehtaarin alue Rovaniemen 20.kaupunginosan Ylä-Mellalammen rannalla Pohtimolammentien varressa. Asemakaavan muutoksen ja laajennuksen tavoitteena on mahdollistaa alueelle korkeatasoisia majoituspalveluita. Kaavoitettava alue on yksityisessä omistuksessa. Suunnittelualueen kaakkoisnurkka sijaitsee Rovaniemen kaupungin omistaman kiinteistön alueella, jota kautta alueelle on järjestetty kulku.

Suuri osa kaavoitettavasta alueesta on voimakkaasti harvennettua metsätalousmaata, jossa pohjoisrinteen alaosiin on jätetty muutamia siemenpuita. Ranta-alue on siellä sijaitsevaa vanhaa lomarakennuksen pihapiiriä lukuun ottamatta ojitettua kosteaa rämeentyyppistä tiheäkasvuista mäntyvaltaista ranta-aluetta. Tienlaitaa on harvennettu metsätaloustyyppisesti ja sinne on jätetty mäntyjen lisäksi muutamia koivuja. Suunnittelualueen lounaisnurkka on Mellavaaran lakialuetta, jonka puusto on säilytetty. Alueella ei ole havaittu uhanalaisia kasveja eikä eläimiä. Kaavoitettava alue sijaitsee vedenhankintaan soveltuvalla pohjavesialueella, mikä on huomioitu kaavassa.

Kaavoitettavalla alueella ei ole tiedossa olevia kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita eikä arkeologisia kohteita.

Alueella ja sen välittömässä läheisyydessä kulkee kattava yhdyskuntatekninen verkosto vesi-, viemäri- ja sähköverkkoineen, mihin kaava-alueen rakentaminen on tarkoitus liittää.

Rovaniemen kaupungin kaavoituspäällikkö on tehnyt viranhaltijapäätöksen 11.12.2023 § 22 jossa on päätetty asemakaavan laatimisesta ja muutoksesta 20.kaupunginosan Mellavaarassa. Vireilletuloilmoitus on julkaistu 20.12.2023 ja valmisteluaineisto on ollut nähtävillä 20.3.-2.4.2024. Valmisteluaineiston palautteista sekä näihin annettavista vastineista on tehty erillinen yhteenveto kaavaselostuksen liitteksi. Vireilletulo vaiheessa saatiin yksi lausunto ja viisi (5) mielipidettä. Valmisteluvaiheen kuulemissa saatiin kaksi (2) lausuntoa ja yksitoista (11) mielipidettä. Koska kaavalla ei ole maakunnallista tai valtakunnallista vaikuttavuutta, ei tarvetta erillisille viranomaisneuvotteluille. 

Asemakaavan ensisijaisena vaihtoehtona on käytetty alueelle laadittua alustavaa kehityssuunnitelmaa. Mellavaaran rinteeseen on osoitettu matkailua palvelevien rakennusten korttelialue (RM), joka mahdollistaa korkeatasoisen resort-tyyppisen matkailutoiminnan rakentamisen alueelle. Rakennuksille on osoitettu rakennusalueen sisälle ohjeelliset rakennuspaikat. Myös alueen sisäiselle liikenteelle on osoitettu ohjeelliset reitit.  Lisäksi kaavassa on huomioitu laajentumisvara.

Ranta-alueelle on osoitettu toinen RM-alue, joka mahdollistaa pienemmän mittakaavan matkailurakentamista. Yhteensä RM-aluetta on osoitettu kaavaluonnoksessa 8,3113 ha. Maa-ainesten ottoaluetta (EO) kaava-alueelle on osoitettu 0,3652 ha. Alueen poikki on merkitty kulkemaan nykyisellä sijainnillaan Pohtimolammentie, joka muodostaa tiealuetta yhteensä 0,3715 ha. Loput alueesta on osoitettu VL-alueeksi, jota on yhteensä 4,5078 ha.

Kaavoitus esittää, että 2.7.2024 päivätty 20.kaupunginosan Mellavaarassa kiinteistöjä 698-408-428-6 ja 698-408-619-0 koskeva asemakaava ja asemakaavan muutosehdotus asetetaan ehdotusvaiheen kuulemista varten nähtäville.


Lisätietoja:
Kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi
puh. 040 5789283
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 20.kaupunginosan Mellavaarassa kiinteistöjä 698-408-428-6 ja 698-408-619-0 koskeva asemakaava ja asemakaavan muutosehdotus asetetaan ehdotusvaiheen kuulemista varten nähtäville. Nähtävillä olon aikana pyydetään lausunnot ympäristölautakunnalta, Lapin ELY-keskukselta, Rovakaira Oy:ltä ja Neve Oy:ltä. Asemakaavan hyväksyy kaupunginvaltuusto. 

Päätös

Tekninen lautakunta kuuli asiassa kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Esittelijän muutettu päätösesitys:

Tekninen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 20. kaupunginosan Mellavaarassa kiinteistöjä 698-408-428-6 ja 698-408-619-0 koskeva asemakaava ja asemakaavan muutosehdotus asetetaan ehdotusvaiheen kuulemista varten nähtäville 20.8.2024 päivitetyn kaavakartan ja -selostuksen mukaisesti. Nähtävillä olon aikana pyydetään lausunnot ympäristölautakunnalta, Lapin ELY-keskukselta, Rovakaira Oy:ltä ja Neve Oy:ltä. Asemakaavan hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Jäsen Tarja Suopajärvi esitti rantaan esitetyn matkailua palvelevien rakennusten korttelialueen (RM) rakennusalan siirtämistä kauemmas viereisestä kiinteistöstä. Kiinteistöjen väliin tulisi jättää viherkaista. Varajäsen Aarne Jänkälä kannatti esitystä.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän muutetun päätösesityksen mukaisesti täydennettynä Tarja Suopajärven esittämällä tavalla. 

Tiedoksi

Kaavoitus, Täytäntöönpano Esitys kaupunginhallitukselle

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.