Tekninen lautakunta, kokous 20.8.2024

§ 122 Valtuustoaloite Asemakaavan laatimisesta muutamille taajaan asutuille kylille

ROIDno-2023-1056

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Jukka Aula ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemi on kylien Rovaniemi. Kaupunkistrategian tavoite on turvata kylien elinvoimaisuus ja kehittää sitä. Kylille on muodostettu maalaiskunnan ajoilta alkaen laajoja, taajaan rakennettuja asuinalueita. Ne muistuttavat fyysisesti asemakaavoitettuja alueita, mutta ovat osayleiskaavan alaisia. Ehdotamme että selvitään ne asuntoalueet, jotka jo täyttävät asemakaavoitetun alueen piirteet. Selvitetään myös periaatteeltaan kaikki mahdolliseen asemakaavoitusprosessiin sisältyvät asiat huomioiden erityisesti yksityinen maanomistus. Selvitystyön valmistuttua meillä olisi perusteet laittaa kaavoitusvalmistelu vireille.

Kaavoitusprosessi olisi pääosin ns. toteavaa kaavan laatimista ja näinollen prosessina kevyempi. Samassa yhteydessä tulisi pohdittua esim. asuinalueiden tiivistäminen ja muut kehitysmahdollisuudet. Kylien asukkaat osallistuisivat kaavoitusprosessiin, joten alueen asukkaiden ääni tulisi kuuluviin. Se toisi kylille elin- ja vetovoimaa.

Samalla muistutamme että kaavoitushankkeita viivästyttää kohtuuomasti resurssin puute. Ehdotamme että yhdyskuntasuunnittelun lautakunta alkaa toimenpiteisiin riittävän resurssin saavuttamiseksi."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Jukka Aula ym. ovat jättäneet valtuustoaloitteen asemakaavan laatimisesta muutamille taajaan asutuille kylille.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että "Rovaniemi on kylien Rovaniemi. Kaupunkistrategian tavoite on turvata kylien elinvoimaisuus ja kehittää sitä. Kylille on muodostettu maalaiskunnan ajoilta alkaen laajoja, taajaan rakennettuja asuinalueita. Ne muistuttavat fyysisesti asemakaavoitettuja alueita, mutta ovat
osayleiskaavan alaisia. Ehdotamme, että selvitään ne asuntoalueet, jotka jo täyttävät asemakaavoitetun alueen piirteet. Selvitetään myös periaatteeltaan kaikki mahdolliseen asemakaavoitusprosessiin sisältyvät asiat huomioiden erityisesti yksityinen maanomistus. Selvitystyön valmistuttua meillä olisi perusteet laittaa kaavoitusvalmistelu vireille. Kaavoitusprosessi olisi pääosin ns. toteavaa kaavan laatimista ja näinollen prosessina kevyempi. Samassa yhteydessä tulisi pohdittua esim. asuinalueiden tiivistäminen ja muut kehitysmahdollisuudet. Kylien asukkaat osallistuisivat kaavoitusprosessiin, joten alueen asukkaiden ääni tulisi kuuluviin. Se toisi kylille elin- ja vetovoimaa. Samalla muistutamme että kaavoitushankkeita viivästyttää kohtuuomasti resurssin puute. Ehdotamme että yhdyskuntasuunnittelun lautakunta alkaa toimenpiteisiin riittävän resurssin saavuttamiseksi."

Vastauksena valtuustoaloitteeseen kaavoitusyksikkö toteaa, että kaupunki on laatinut kaikille palvelukylille ja asemakaavoitetun alueen ympärysalueille yleiskaavat, joilla ohjataan kyseisten alueiden maankäyttöä ja rakentamista. Yleiskaavat ovat pääosin suoraan rakennuslupaan oikeuttavia kaavoja. Osissa yleiskaavoja on osoitettu keskeisiä ja tiiviimpiä alueita asemakaavoitettavaksi. Alueiden asemakaavoittaminen tutkitaan ja käynnistetään tarvittaessa. Lähtökohtaisesti kyläalueiden maankäyttöä ohjaamaan sekä elin- ja vetovoimaa turvaamaan riittää yleiskaava. Ensimmäisen asemakaavan laatiminen rakennetuille kyläalueille on prosessina todella vaativa ja aikaa vievä, ja tuo velvoitteita ja vastuita kaupungille mm. katujen ja yleisten alueiden rakentamisen sekä kunnossapidon osalta. Uuden asemakaava-alueen hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto, joten prosessin näkökulmasta on kyseessä normaali valtuustokaava.

Lisätietoja:
Kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi
puh. 040 5789283
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta merkitsee tiedokseen saapuneen aloitteen ja antaa edellä esitetyn vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Tekninen lautakunta kuuli asiassa kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijät

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.