Tarkastuslautakunta, kokous 27.8.2024

§ 78 Rovaniemen kaupungin ja Rovaniemen kaupunkikonserniin kuuluvien tytäryhteisöjen tilikauden 2025 tilintarkastuspalveluiden option käyttäminen

ROIDno-2022-131

Valmistelija

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi
  • Maiju Pyörälä, kaupunkitarkastaja, maiju.pyorala@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti 23.1.2023 § 6 tarkastuslautakunnan esityksen mukaisesti valita Rovaniemen kaupungin ja Rovaniemen kaupunkikonserniin kuuluvien tytäryhteisöjen tilintarkastuspalvelujen tuottajaksi KPMG Oy Ab:n. Päätöstä edelsi tarkastuslautakunnan toteuttama hankintalain mukainen kilpailutus. 

Tilintarkastusta koskeva sopimus kattaa tilikaudet 2023 – 2024. Sopimukseen sisällytettiin sopimuskautta jatkava kahden vuoden (1+1 vuotta) optiomahdollisuus. Optiosta sopiminen tilikauden 2025 osalta tulee tilaajan eli Rovaniemen kaupungin toimesta ilmoittaa 31.8.2024 mennessä. Päävastuullisen tilintarkastajan kanssa on sovittu, että päätös option käytöstä voidaan käsitellä sopimuksesta poiketen syyskuun loppuun mennessä. 

Tilintarkastuspalvelujen option käyttämistä voidaan kaupungin kannalta pitää perusteltuna. Tilintarkastuksen resurssit ovat tarkoituksenmukaisesti hyödynnetty, koska tarkatuspalvelua tuottavalle yritykselle on kertynyt perustietoa kaupungin ja sen tytäryhteisöjen taloudesta ja toiminnasta. Palvelujen hinta pysyy ennallaan.

Tarkastuslautakunta vastaa hallinnon ja talouden tarkastuksen järjestämisestä (Kuntalaki 121§). Kaupunginvaltuuston hyväksymän hallintosäännön 10 luvussa on tarkempia määräyksiä tarkastuslautakunnan tehtävistä tarkastuksen asioissa.

Tilintarkastuspalveluista päättäminen on omistajan päätösvaltaan kuuluva asia. Konsernijohto vastaa omistajaohjauksen tehtävistä ja tilintarkastusta koskevan valtuuston päätöksen täytäntöönpanosta kaupungin määräysvallassa olevissa yhteisöissä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunki käyttää tilintarkastuspalveluissa sopimuksen mukaista mahdollisuutta 1 vuoden optioon tilikaudelle 2025, jolloin Rovaniemen kaupungin ja Rovaniemen kaupunkikonserniin kuuluvien tytäryhteisöjen tilintarkastuspalvelujen tuottajana tilikautena 2025 jatkaa KPMG Oy Ab.

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti esittelijän päätösesityksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.