Tekninen lautakunta, kokous 17.9.2024

§ 138 Pohtimolammen asemakaavamuutos ja osittainen kumoaminen 2024

ROIDno-2024-1008

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi@rovaniemi.fi
Petteri Lampi, kaavasuunnittelija, petteri.lampi@rovaniemi.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta on päätöksellään 25.9.2018 §121 saattanut vireille asemakaavamuutoksen ja asemakaavan osittaisen kumoamisen 20. kaupunginosan, Pohtimolammen alueella. Vireille tulo ja valmisteluvaiheen kuuleminen pidettiin yleisesti nähtävillä 15.-29.10.2018.

Pohtimolammen alueen rakennuskaava on hyväksytty 2.4.1990 ja osaa aluetta koskeva asemakaavan muutos on hyväksytty 13.10.2008. Alueelle on asemakaavassa osoitettu matkailupalveluiden-, liikerakentamisen- ja loma-asuntorakentamisen korttelialueita sekä urheilu- ja virkistyspalvelujen alueita, lähivirkistysalueita ja maa- ja metsätalousalueita.

Tämän asemakaavoituksen tarkoituksena on kumota yli 30 vuotta sitten hyväksytty ja tavoitteiltaan vanhentunut kaavan osa-alue, jota ei ole kaavataloudellisesti järkevä toteuttaa. Kumottava kaava-alue on kaupungin omistuksessa ja tilan 165:33 osalta Lapland Safaris Group Oy:n omistuksessa. Asemakaavan kumoaminen koskee kortteleita 1-28 ja 32 sekä niihin liittyviä katu-, ulkoilureitti-, virkistys- ja maa- ja metsätalousalueita. Kaavan osittainen kumoaminen mahdollistaa Karhuvaaran kehittämisen retkeily- ja ulkoilualueena ja turvaa alueen luonnonarvojen säilymisen.

Kaavan kumoamisesta johtuen järjestetään korttelien 29 ja 31 kulkuyhteydet asemakaavamuutoksella uudelleen. Karhunsilmä ja Karhunkynsi nimisten katujen lijausta ja liittymää Karhurinteentiehen muutetaan huomioiden alueen maanomistajan mielipide.

Kaavoitus esittää tekniselle lautakunnalle, että kaavaehdotus hyväksytään jatkokaavoituksen pohjaksi.
​​​​​

Päätösehdotus

Esittelijä

Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää, että 6.3.2024 päivätty asemakaavan osittainen kumoaminen ja asemakaavan muutosehdotus asetetaan ehdotusvaiheen kuulemista varten julkisesti nähtäville. Asemakaavan osittaisen kumoamisen ja asemakaavan muutoksen hyväksyy tekninen lautakunta (hallinto- ja johtosääntö 34 §).

Päätös

Tekninen lautakunta kuuli asiassa kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi@rovaniemi.fi

Perustelut

Tausta
Tämän asemakaavoituksen tarkoituksena on kumota yli 30 vuotta sitten hyväksytty ja tavoitteiltaan vanhentunut Pohtimolammen asemakaavan osa-alue, jota ei ole kaavataloudellisesti järkevä toteuttaa. Kaavan osittainen kumoaminen mahdollistaa Karhuvaaran alueen kehittämisen retkeily- ja ulkoilualueena ja turvaa alueen luonnonarvojen säilymisen. Kumottavan kaava-alueen pinta-ala on n. 87.4 hehtaaria.

Vaiheet
Tekninen lautakunta on päätöksellään 25.9.2018 § 121 saattanut vireille asemakaavamuutoksen ja asemakaavan osittaisen kumoamisen 20. kaupunginosan, Pohtimolammen alueella. Vireille tulo ja valmisteluvaiheen kuuleminen pidettiin yleisesti nähtävillä 15.-29.10.2018. Valmisteluvaiheen kuulemisesta ja nähtävillä pidosta ilmoitettiin kuulutuksella Lapin Kansassa sekä kirjeillä lähialueen maanomistajille. Teknisen lautakunnan päätöksellä 19.3.2024 § 55 asemakaavamuutos ja asemakaavan osittainen kumoaminen asetettiin julkisesti nähtäville 16.5.-14.6.2024 palvelupiste Osviittaan ja kaavatorille. Nähtävillä pidosta ilmoitettiin kuulutuksella Lapin Kansassa 15.5.2024 ja kirjeillä lähialueen maanomistajille. Nähtävillä olon aikana ei jätetty muistutuksia.

Kaavamuutos
Kaavan kumoamisesta johtuen järjestetään korttelien 29 ja 31 kulkuyhteydet asemakaavamuutoksella uudelleen. Nallensilmä ja Nallenkynsi nimisten katujen linjausta ja liittymää Karhurinteentiehen muutetaan huomioiden alueen maanomistajan aiemmin jättämä mielipide. Alueella säilyvien matkailua palvelevien rakennusten korttelialueiden (RM) pinta-ala on yhteensä 9582 m² ja niillä on rakennusoikeutta yhteensä 1916 k-m² tehokkuudella e=0.20.

Kaavoitus esittää tekniselle lautakunnalle, että 20. kaupunginosan asemakaavamuutos ja asemakaavan osittainen kumoaminen hyväksytään.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä 20. kaupunginosan korttelien 29 ja 31 aluetta koskevan asemakaavamuutoksen sekä Pohtimolammen asemakaavan osittaisen kumoamisen 6.3.2024 päivätyn kaavakartan mukaisesti.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kaavoitus

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUOHJEET YLEISKAAVAN JA ASEMAKAAVAN HYVÄKSYMISTÄ KOSKEVAAN PÄÄTÖKSEEN

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusoikeus

Valituksen saa tehdä

  • se, jota päätös koskee,

  • se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Sen lisäksi alueellisella ympäristökeskuksella ja muulla viranomaisella on toimialaansa kuuluvissa asioissa oikeus valittaa kaavan hyväksymistä koskevasta  päätöksestä. Valitusoikeus on myös maakunnan liitolla ja kunnalla, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia. Rekisteröidyllä paikallisella tai alueellisella yhteisöllä on toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan oikeus valittaa kaavan hyväksymistä koskevasta päätöksestä.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,

  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai

  • päätös on muuten lainvastainen.

 

Valitusosoituksen sisältö, liitteet ja toimittaminen

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • valittajan tai valituksen laatijan yhteystiedot (nimi, ammatti, asuinkunta, postiosoite, puhelinnumero ja mikäli mahdollista sähköpostiosoite)

  • päätös, johon haetaan muutosta

  • miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi

  • muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirjelmä on valittajan tai laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite, puhelinnumero ja mikäli mahdollista, sähköpostiosoite.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai (viran puolesta oikeaksi todistettuna) jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava.

Valituskirjelmä on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valituksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostilla. Alkuperäinen valitus on kuitenkin lähetettävä, mikäli hallinto-oikeus sitä erikseen pyytää.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle kunnallisvalitus tehdään, on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus                        

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                             

Käyntiosoite: Torikatu 34-40, Oulu                                                     

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi

Faksinumero: 029 5642 841

Puhelinnumero: 029 5642 800 (vaihde)

Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa

https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

 

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.