Tekninen lautakunta, kokous 17.9.2024

§ 136 RM-rakennuspaikan numero 12 varaaminen Ollerovaarasta

ROIDno-2024-3481

Valmistelija

  • Jukka Björkbacka, maankäyttöinsinööri, jukka.bjorkbacka@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupungilla on ollut haettavana 12.6-31.7.2024 Ollerovaaran alueen yleiskaavassa osoitettuja matkailupalvelujen alueen (RM) rakennuspaikkoja.

Yhtenä haettavana oli noin 43843 m2 rakennuspaikka. Hakuehdoissa on varattu mahdollisuus kokonaista rakennuspaikkaa pienemmän alueen hakemiseen. Haetun osa-alueen tulee olla kaavamääräysten mukainen, vähintään 5000 m². Em rakennuspaikasta on hakemuksen perusteella muodostettu karttaliitteen mukainen rakennuspaikkka 12, jonka pinta-ala on noin 10053 m2. Alueelle saa rakentaa käyttötarkoituksen mukaisia rakennuksia enintään 10% rakennuspaikan pinta-alasta (1005 krs-m2). Alueella ei ole rakennettu vesi- ja viemärijohtoja eikä se kuulu vesihuollon toiminta-alueeseen. Rakennuspaikan haltija vastaa yksityistien käytöstä ja siihen liittyvistä kunnostustöistä ja yksityistielain mukaisista maksuista. Kaupunginhallitus on vahvistanut alueen luovutusehdot 5.2.2024 § 29. Päätöksen mukaisesti rakennuspaikat luovutetaan vain vuokraamalla. Varaamisessa ja vuokrauksessa noudatetaan maapoliittisen ohjelman yleisiä ehtoja.

Varauspäätöksiä valmistellessa kaikista hakemuksista on pyydetty Business Rovaniemen / Elinkeino- ja yrityspalvelujen lausunnot. Mikäli samaa rakennuspaikkaa on hakenut useampi hakija, hakijoita ei ole asetettu etusijajärjestukseen lausunnon perusteella. Varausesityksen edellytyksenä on kuitenkin puoltava lausunto. Muina esitykseen vaikuttavina tekijöinä on käytetty hakijan toivomaa ensisijaista kohdetta ja toteutettavaa rakennusoikeuden määrää.  

Hakuaikana saapui kolme hakemusta. Rakennuspaikkasta haki osaa ensisijaisena kohteenaan Arctic Aurora House Oy. Arctra Oy ja Saaruapuro Oy hakivat koko rakennuspaikkaa vaihtoehtoisena kohteenaan. Arctra Oy:lle ja Saaruapuro Oy:lle on esitetty varattavaksi yhtiöiden ensisijaisesti hakema rakennuspaikka. 

Arctic Aurora House Oy:n hakemuksessa on esitetty käytettäväksi ensivaiheessa noin 500-600 krs-m2 kaavan mukaisesta rakennusoikeudesta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää varata tilasta 698-401-38-1 muodostuvan rakennuspaikan 12 Rakennuspalvelu Arctic Aurora House Oy:lle seuraavin ehdoin:

Varausaika on 15.10.2024-14.10.2025.

Varausmaksuna peritään yhden vuoden vuokra, 2512,89 euroa (indeksi 2296). Varausmaksu on maksettava kaupungin lähettämän laskun eräpäivään mennessä. Jos varausmaksua ei makseta laskun eräpäivään mennessä,​ varaus raukeaa. Jos varausmaksu on maksettu ja varaus perutaan varaajan puolesta,​ varausmaksua ei palauteta. Mikäli varaus johtaa tontin vuokraamiseen varausaikana,​ loppuosa maksetusta varausmaksusta hyvitetään maanvuokrasopimuksen voimaantulopäivästä lukien.

Vuokra-aika on 30 vuotta.

Alueen vuokraamisessa noudatetaan maanvuokralain 5 luvun ehtoja. Kaupungilla ei ole velvollisuutta lunastaa vuokralaisen omistamia rakennuksia maanvuokrasopimuksen päättyessä.

Rakennustyöt tulee aloittaa vuoden kuluessa vuokra-ajan alkamisesta sekä rakentaa valmiiksi vähintään 40% kaavan mukaisesta rakennusoikeudesta kolmen vuoden kuluessa.

Vuokralainen vastaa yksityistien käytöstä ja siihen liittyvistä kunnostustöistä ja yksityistielain mukaisista maksuista.

Rakennuspaikan jätevesiasiat tulee hoitaa Ympäristösuojelulain mukaisesti.

Hakijan tulee toimittaa kaupungille ennen maanvuokrasopimuksen allekirjoittamista 30.000 euron vakuus. Vakuudeksi hyväksytään Rovaniemen kaupungin nimiin tehty pankkitalletus tai Rovaniemen kaupungille luovutettu omavelkainen pankkitakaus. Vakuus palautetaan kun rakentamisvelvoite on täytetty.

Maanvuokrasopimus on allekirjoitettava 14.10.2025 mennessä.

Muut ehdot ovat noudatetun käytännön mukaiset.

Päätös

Tekninen lautakunta kuuli asiassa maankäyttöinsinööri Jukka Björkbackaa.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Hakijat, Paikkatieto- ja tonttipalvelut Martikainen ja Björkbacka

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Tekninen lautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.