Sivistyslautakunta, kokous 18.9.2024

§ 100 Sivistyslautakunnan talousarvio 2025

ROIDno-2024-345

Valmistelija

  • Hannu Pessa, talouspäällikkö, hannu.pessa@rovaniemi.fi

Perustelut

Perusteet

Kuntalain 110 §:n mukaan valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet.Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Talousarvioon otetaan tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä siinä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan.

Rovaniemen kaupungin hallintosäännön (kv 19.6.2023 § 70) 74 §:n mukaisesti valtuusto hyväksyy toimielimille sitovat toiminnan ja talouden tavoitteet sekä euromääräiset sitovuudet. Kaupunginhallitus hyväksyy vuosittain talousarvion suunnitteluohjeet, jotka sisältävät taloussuunnittelukehyksen. Toimialat laativat talousarvioehdotuksensa kaupunginhallituksen hyväksymän aikataulun mukaisesti.

Kaupunginhallitus hyväksyi talousarvion laadintaohjeet 3.6.2024 § 159, jonka mukaan toimielinten on käsiteltävä talousarvioehdotus 30.9. mennessä. Kaupunginvaltuusto käsittelee talousarviota marraskuussa, jonka jälkeen tehdään toimielimiin tarkennetut käyttösuunnitelmat ja investointien työohjelmat.

Talousarviokehys

Kaupunginhallituksen hyväksymä talousarviokehys sivistyslautakunnan osalta on -142,428 milj. euroa. Sisäisten vuokrien, siivousten, ict-kulujen siirron ja muiden sisäisten siirtojen jälkeen kehykseksi muodostuu -141,93 milj. euroa. Kehyksessä on huomioitu keväällä käsitellyt talouden tasapainottamistoimenpiteet. Laadintaohjeen mukaisesti sivistyslautakunnan talousarvio on laadittava kehykseen.

Talousarvioehdotus 2025

Talousarvioesityksen laadinnassa on huomioitu:

-    Kaukon koulun lakkauttamisen vaikutus 0,16 milj. € koulutuspalveluihin säästöinä
-    Napsun ja Vaaramon monitoimitalojen käynnistyminen, joka aiheuttaa muutoksia tila-vuokriin sekä tehostaa henkilöstön käyttöä. Tiloihin liittyen varattu määrärahoja myös muuttoja varten.
-    Kehysvaiheen jälkeen talousarvioon on lisätty valmistavaan opetukseen 0,33 milj. euroa sekä tutkintoon valmentavaan opetukseen 0,27 milj. euroa. Näihin saadaan opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuutta tulevilla vuosilla, joten kulut eivät jää täysimääräisinä kaupungin kustannettaviksi. Nämä kulut eivät sisälly kehykseen, vaan esitetään kaupunginhallitukselle näiden osalta lisäystä.
-    Lapsimäärän vähenemisen vuoksi opetusryhmien vähennyksistä tulee 0,2 milj. euroa säästöjä henkilöstökuluissa
-    Henkilöstön poissaolojen määrää pyritään vähentämään, josta tavoitellaan 0,15 milj. euron säästöä
-    Palvelusetelin arvon nousu 0,48 milj. euroa, jota katetaan oman henkilöstön muutoksilla
-    Lukion kurssien vähennys 40 000 €
-    Kotikuntalaskutuksen tarkistuksella arvioidaan saatavan 80 000 € tuloja lisää
-    Varhaiskasvatuksen muutamassa yksikössä siivous tehdään jatkossa omana työnä, säästöä 60 000 €
-    Hoitopaikkatakuun muutoksella säästetään 20 000 €
-    Mannerheimin lastensuojeluliitolle annettu lastenhoidon tuki loppuu (16 000 €)
-    Kotikuntakorvausmenojen nousu arvioitu 0,15 milj. euroa
-    Elintarvikkeiden hinnan nousuun arvioitu 0,1 milj. euroa
-    Kotihoidon tukien indeksinousuksi arvioitu 32 000 € 
-    Henkilöstökulujen nousu on arvioitu 3 prosenttia vuosittain.
-    Toimialan ict-kulut on siirretty keskitetysti tietohallintoon

Lautakunnan toimintakatteeksi muodostuu - 142,533 milj. euroa, jossa -1,7 prosentin muutos kuluvaan vuoteen. Koko talousarvioesitys tavoitteineen liitteenä.

Investoinnit

Investoinneissa varaukset Napsun ja Vaaramon monitoimitalojen ensikalustamiseen sekä Neljän tuulen koulun ensikalustamiseen. Lisäksi Häkinvaaran ja Vaaranlammen päiväkotien kalustamiseen on varattu määrärahoja. Edellä mainitut uudet kohteet näkyvät myös ruoka- ja puhtauspalveluiden irtainmäärärahoissa.  Talousasrvioesitysliitteestä käy ilmi tarkemmin investoinnit vuodelle 2025.

Henkilöstömuutokset

Henkilöstösuunnitelma on liitteenä 2.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta ​
1. ​​​hyväksyy liitteenä olevan talousarvioesityksen vuodelle 2025,
2. esittää sitä kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle vuoden 2025 talousarvioksi ja
3. merkitsee tiedoksi henkilöstösuunnitelman.

Päätös

Toimialajohtajan muutettu päätösehdotus:

Sivistyslautakunta
1. hyväksyy liitteenä olevan talousarvioesityksen vuodelle 2025 kohdan 4 muutoksella
2. esittää sitä kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle vuoden 2025 talousarvioksi,
3. merkitsee tiedoksi henkilöstösuunnitelman ja
4. päättää poistaa Kaukon koulun lakkautuksen talousarviosta ja -suunnitelmasta, sekä esittää kaupunginhallitukselle tältä osin talousarviokehyksen muutosta.

Varajäsen Kari Huhtanen poistui tämän asian käsittelyn aikana klo 15.28.

Laura Tarvainen esitti päätösehdotuksesta poikkeavan esityksen, ettei lukion kursseja vähennetä, Antti Väänänen ja Marjo Rundgren kannattivat esitystä.

Koska on tehty toimialajohtajan pohjaesityksestä poikkeava kannatettu esitys, puheenjohtaja totesi, että asiasta on äänestettävä.

Äänestyksen tulos:
JAA = toimialajohtajan pohjaesitys, 1 ääni
EI = Laura Tarvaisen esitys: ettei lukion kursseja vähennetä, 9 ääntä.

Sivistyslautakunnan päätökseksi tuli, ettei lukion kursseja vähennetä. Muilta osin sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

 

Äänestystulokset

  • Kyllä 1 kpl 10%

    Jaakko Raivio

  • Ei 9 kpl 90%

    Laura Tarvainen, Antti Väänänen, Pirita Nenonen, Marjo Rundgren, Mari Jolanki, Riitta-Maija Hokkanen, Heikki Lindroos, Markku Kallinen, Nafisa Yeasmin

Tiedoksi

Kaupunginhallitus