Lapsi- ja lapsiperheneuvosto, kokous 25.9.2024

§ 25 Neuvoston lausunto Rovaniemen kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan

ROIDno-2024-3566

Valmistelija

  • Tarja Kuoksa, palvelualuepäällikkö, tarja.kuoksa@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on (12.8.24, § 192) pyytänyt toimielimiltä lausuntoa Rovaniemen kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman luonnoksesta.

Kuntien tehtävinä on edistää sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä estää välitöntä ja välillistä syrjintää. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu näiden tehtävien toteuttamiseksi. Siinä on kuvattu tiiviisti keskeisin lainsäädännöllinen tausta ja määritelty tavoitteet, toimenpiteet ja vastuutahot  tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiselle. Toimeenpanoa seuraa suunnitelmaluonnoksen mukaan uutena perustettava tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön koordinaatioryhmä, joka raportoi tavoitteiden toteutumisesta vuosittain henkilöstö- ja nimitysjaostolle. 

Lainsäädäntö ohjaa edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kunnan kaikessa kuntalaisiin sekä henkilöstöön liittyvässä toiminnassa ja päätöksenteossa.

Suunnitelmaluonnos on tiivis ja selkeä, mikä edistää sen toimeenpanoa ja vaikuttavuutta. Toimenpiteiden vastuutahot on nimetty ja vastuutahojen tulisi olla edustettuna perustettavassa koordinaatioryhmässä. Suunnitelmassa tasa-arvo ja yhdenvertaisuus määritellään sisältämään laajasti sekä sukupuolten että eri väestöryhmien välisen yhdenvertaisuuden ja se mahdollistaa esimerkiksi positiivisen erityiskohtelun sekä tarpeen mukaiset, kohtuulliset mukautukset.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tarja Kuoksa, palvelualuepäällikkö, tarja.kuoksa@rovaniemi.fi

Lapsi- ja lapsiperheneuvosto kiittää lausuntomahdollisuudesta ja antaa lausuntonaan seuraavat erityishuomiot:

  • Suunnitelmassa on monia hyviä elementtejä, kuten konkreettiset toimenpiteet, monialaisuus  ja selkeät lainsäädännölliset viittaukset.
  • Suunnitelmassa on huomioitu erityisen hyvin lasten ja nuorten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, mutta näkökulmat muiden ikäluokkien ja erityisryhmien osalta puuttuvat.
  • Suunnitelmassa ei käy ilmi, miten Rovaniemen kaupungin tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman vaikuttavuutta arvioidaan. 
  • Varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluiden palvelualueiden tasa-arvo ja yhdenvertaisuussunnitelmalle on huomioitu myös ohjeistus jalkauttamisesta. Jalkauttamista ei ole huomioitu nuorisopalvelujen suunnitelmalle eikä kulttuuripalvelujen periaatteille.

Päätös

Lapsi- ja lapsiperheneuvosto hyväksyi palvelualuepäällikön päätösehdotuksen.

Tiedoksi

Henkilöstö- ja hallintojohtaja Antti Määttä