Lapsi- ja lapsiperheneuvosto, kokous 25.9.2024

§ 26 Kännyköiden tai älykellojen käyttö päiväkodeissa ja kouluissa

ROIDno-2024-3565

Valmistelija

  • Tarja Kuoksa, palvelualuepäällikkö, tarja.kuoksa@rovaniemi.fi

Perustelut

Opetushallitus suosittelee, että koulut ja oppilaitokset kieltäisivät puhelimen häiritsevän käytön oppitunneilla ja rajoittaisivat sen käyttöä myös välitunneilla nykylainsäädännön sallimalla tavalla. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee parhaillaan hallitusohjelman mukaisesti lakiesitystä puhelimen käytön rajoittamisesta.Omaa puhelinta voi käyttää silloin, kun opettaja antaa siihen luvan. Puhelimen häiritsevää käyttöä on kaikki se, mikä ei liity oppituntiin tai opettajan antamiin tehtäviin. Puhelimen käyttö voidaan sallia myös silloin, jos oppilaalla tai opiskelijalla on terveyteen tai oppimiseen liittyviä erityistarpeita, joissa puhelinta tarvitaan. Näistä sovitaan erikseen koulun tai oppilaitoksen kanssa.

Koulut ja oppilaitokset voivat jo nykylainsäädännön mukaan kieltää järjestyssäännöissään puhelimen käytön oppituntien aikana. Nykylainsäädäntö sallii sen, että opettaja käskee oppilasta tai opiskelijaa laittamaan puhelimensa esimerkiksi taskuun tai reppuun, jossa se ei häiritse. Välitunnilla puhelimen käyttöä voidaan rajoittaa, mutta ei kieltää kokonaan, sillä välttämätön yhteydenpito esimerkiksi huoltajaan on sallittava. Koko päivän kestävä kännykkäkielto ei siis vielä nykyään ole mahdollista.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tarja Kuoksa, palvelualuepäällikkö, tarja.kuoksa@rovaniemi.fi

Lapsi- ja lapsiperheneuvosto antaa kannanottonsa varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluille kännyköiden ja älykellojen käytöstä kouluissa ja päiväkodeissa.

Päätös

Lapsi- ja lapsiperheneuvosto antaa seuraavan kannanottonsa varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluille sekä sivityslautakunnalle kännyköiden ja älykellojen käytöstä kouluissa ja päiväkodeissa:

Lapsi- ja  lapsiperheneuvosto on huolissaan lisääntyneen kännyköiden käytön tuomista haittavaikutuksista sekä sen vaikutuksista koulunkäyntiin.

Lapsi- ja lapsiperheneuvosto toivoo, että sivistyslautakunta antaa kouluille ja päiväkodeille selkeän ohjeistuksen kännyköiden ja älykellojen käyttöön liittyen.
Neuvosto haluaa tuoda erityisesti esiin, että ohjeistuksen tulee koskea kaikkia kouluja ja päiväkoteja yhtälaisesti ja on tärkeää sitouttaa kaikki sen yhtenäiseen noudattamiseen.

Tärkeää on myös varmistaa, että varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa toteutetaan mediakasvatusta ja opetetaan kännyköiden järkevää ja terveellistä käyttöä yhteistyössä kotien kanssa.

Lapsi- ja lapsiperheneuvosto esittää sivistyslautakunnalle, että myös lasten ja nuorten omaa ääntä aiheesta kuultaisiin.

Tiedoksi

Varhaiskasvatuspalvelut, koulutuspalvelut, sivistyslautakunta