Jätehuoltojaosto, kokous 11.10.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 13 Oikaisuvaatimus jätehuoltomaksusta, Ranua

ROIDno-2024-3873

Valmistelija

  • Maria Granholm, ympäristöasiantuntija, maria.granholm@rovaniemi.fi

Perustelut

Ranuan kunnassasijaitsevan vapaa-ajan asunnon haltija (jäljempänä asiakas) on jättänyt muistutuksen jätehuoltojaostolle koskien vapaa-ajan asuntonsta jätemaksua. Asiakas vaatii vapautusta jätemaksusta. 

Perusteluiksi hän esittää vapaa-ajan kiinteistön vähäisen käytön ja ettei kiinteistöä käytetä talvella pitkien välimatkojen vuoksi. Asiakas asuu vakituisesti Helsingissä ja heillä on toinen asunto Oulussa. Vapaa-ajan kiinteistöllä kertyy asiakkaan mukaan vuodessa 2-3 muovipussillista, jotka viedään Oulussa sijaitsevalle asunnolle. Vapaa-ajan kiinteistö sijaitsee Ranualla, jossa on käytössä kunnan järjestämä jätteenkuljetus koko kunnan alueella.

 

Jätehuollon perusmaksu

Rovaniemen kaupungin sekä Ranuan ja Pellon kuntien alueella voimassa olevan, jätehuoltojaoston 29.9.2023 hyväksymän ja 1.10.2023 voimaan astuneen jätetaksan mukaan jätehuollon perusmaksu on huoneiston käyttötarkoituksen perusteella määräytyvä jätelaitokselle vuosittain suoritettava maksu kotitalouksien hyödyntämiskelpoisen jätteen, vaarallisen jätteen jätehuollon ja jäteneuvontapalveluiden tuottamiseksi sekä viranomaistehtävien järjestämiseksi. 

Perusmaksu määrätään erikseen vakituiseen asumiseen käytettävästä huoneistosta ja vapaa-ajan asumiseen käytettävästä huoneistosta. Maksu koskee kaikkia asuttavissa olevia asuinhuoneistoja ja vapaa-ajan asumiseen tarkoitettuja huoneistoja riippumatta siitä ovatko nämä huoneistot maksuunpanohetkellä asuttuja tai ei.

Perusmaksua ei peritä rakentamattomilta ja rakenteilla olevista huoneistoista. Huoneisto katsotaan maksuvelvolliseksi, kun muuttotarkastus tai muu vastaava asuinkelvollisuuden toteava tarkastus on tehty tai huoneisto on muuten otettu asumiskäyttöön. Maksua ei peritä myöskään niiltä huoneistoilta, jotka ovat viranomaisen lausunnolla todettu asuinkelvottomaksi.

Kyseinen kiinteistö on siten velvollinen suorittamaan vapaa-ajan huoneiston jätehuollon perusmaksun.

 

Kiinteistökohtainen jätehuolto

Jätelain mukaan kiinteistön on liityttävä järjestettyyn jätteenkuljetukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien asuin-ja vapaa-ajan kiinteistöjen on liityttävä alueella järjestettävään jätteenkuljetukseen. Kiinteistön vähäinen käyttöaste ei ole peruste olla liittymättä jätteenkuljetukseen. Jätelain mukaan kunnan tulee periä jätemaksua järjestämästään jätehuollosta ja maksulla katetaan lakisääteisen tehtävän hoitamisesta aiheutuneet kustannukset.

Huolehtiakseen hallitsemansa kiinteistön jätehuollon asianmukaisesta järjestämisestä kiinteistö voi käyttää kiinteistökohtaista jäteastiaa, lähikiinteistöjen kesken niin sanottua kimppa-astiaa tai liittyä yhteiskeräyspisteen käyttäjäksi.

Kiinteistön jolla kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella ei ole osoittaa käyttämäänsä kiinteistökohtaista jäteastiaa tai kimppa-astiaa, katsotaan jätetaksan mukaan yhteiskeräyspisteen käyttäjäksi ja sen haltija on siten velvollinen suorittamaan yhteiskeräyspisteen käyttömaksun. Maksu koskee kaikkia kiinteistöjä joilla sijaitsee yksi tai useampi asuttavissa oleva asuinhuoneisto ja/tai vapaa-ajan asumiseen tarkoitettu huoneisto.

Yhteiskeräyspisteen käyttömaksua voidaan alentaa jätetaksassa esitetyillä perusteilla, kun biojäte lajitellaan muusta jätteestä erilleen ja kompostoidaan asianmukaisesti sekä kompostoinnista on tehty kompostointi-ilmoitus Napapiirin Residuum Oy:lle. Alennus voidaan huomioida ilmoitusta seuraavan laskutuskauden alusta lukien.

Vapaa-ajan asunnon jätteitä ei myöskään voi viedä mennessään vakituisen asunnon jäteastiaan, varsinkaan toiseen kuntaan. Jätehuolto tulee järjestää ja hoitaa sen kunnan jätehuoltomääräysten ja jätetaksan mukaisesti, jossa kiinteistö sijaitsee sekä siten liityttävä kyseisen kunnan alueella järjestettyyn jätteenkuljetukseen.

 

Kiinteistön jätemaksut

Kiinteistölle on asetettu vapaa-ajan asunnon jätehuollon perusmaksu 13,01 euroa sekä yhteiskeräyspisteen käyttömaksu 54,00 euroa ajalta 1.1.-31.12.2024. Rovaniemen kapungin sekä Pellon ja Ranuan kuntien jätemaksutaksan mukaan yhteiskeräyspisteen käyttömaksun velvollisuus määritetään 3.10§:ssä seuraavasti: Vapaa-ajanhuoneiston katsotaan kuuluvan yhteiskeräyspisteen käyttäjäksi, mikäli sillä ei ole osoittaa kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella käyttämäänsä kiinteistökohtaista jäteastiaa tai kimppa-astiaa.

Kimppa-astialla tarkoitetaan astiaa, joka on naapurin kanssa yhteinen, ja tällä voi vaikuttaa jätemaksun suuruuteen. Asiakkaan mukaan kimppa-astia ei ole heidän osaltaan soveltuva tapa hoitaa jätehuolto, joten vaihtoehdoksi jää joko kiinteistökohtainen astia tai yhteiskeräyspisteeseen liittyminen. Napapiirin Residuum Oy on ehdottanut asiakkaalle menettelyä, että kohteeseen vaihdettaisiin yhteiskeräyspisteen sijaan kiinteistökohtainen jätteenkuljetus, ja tyhjennystapahtumia olisi kaksi kesän aikana. Asiakas ei ole tähän menettelyyn Residuumin ilmoituksen mukaan halunnut osallistua.

 

Vapautus jätemaksusta

Edellä esitetyn perusteella edellytyksiä jätemaksusta vapautumiselle ei ole.

 

Lisätietoa

Ajantasainen jätetaksa ja jätehuoltomääräykset löytyvät Rovaniemen kaupungin internet-sivuilta osoitteesta www.rovaniemi.fi/Asuminen-ja-ymparisto/Jatehuolto

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Jätehuoltojaosto merkitsee tiedoksi saapuneen anomuksen ja päättää ettei edellytyksiä jätemaksusta vapauttamiseksi ole ja hylkää vaatimuksen.

Päätös

Jätehuoltojaosto päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Muistutuksen jättänyt asiakas