Sivistyslautakunta, kokous 23.10.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 114 Varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjan päivitys

ROIDno-2018-446

Valmistelija

  • Tarja Kuoksa, palvelualuepäällikkö, tarja.kuoksa@rovaniemi.fi

Perustelut

Koulutuslautakunta on kokouksessaan 19.12.2013 (§ 101) hyväksynyt varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjan, joka on käytössä kahden yksityisen perhepäivähoitajan ja 22 yksityisen päiväkodin palveluja ohjaavana asiakirjana. Sääntökirja on laadittu ohjeistamaan Rovaniemen kaupungin, palveluntuottajan ja asiakkaan palvelusetelin käyttöä. Sääntökirjassa Rovaniemen kaupunki asettaa palveluntuottajalle palvelusetelilain mukaiset hyväksymiskriteerit sekä muut palvelusetelitoiminnassa noudatettavat ehdot. Sääntökirjaa on päivitetty aina tarpeen mukaan. 

Sääntökirjaa on päivitetty seuraavien kohtien osalta:

Luku 6.2 Varhaiskasvatuksen hakeminen ja vastaanottaminen: aiemmin palveluohjaus on tehnyt asiakkaalle palvelusetelipäätöksen. Jatkossa palveluohjaus tekee asiakkaalle myös varhaiskasvatuspäätöksen sen jälkeen, kun palveluntuottaja on hyväksynyt sijoitusehdotuksen.

Luku 6.3 Päätös palvelusetelistä: Sääntökirjan mukaan myönnetyssä varhaiskasvatuspaikassa aloittamista voi siirtää maksimissaan yhdellä kuukaudella. Lisäyksenä aiempiin käytäntöihin on kirjattu, että jos perhe siirtää sovittua aloittamista, maksetaan palveluseteli palveluntuottajalle alkuperäisestä aloituspäivästä lukien maksimissaan yhden kuukauden ajalta. Tältä ajalta palveluntuottaja ei saa periä asiakkaalta omavastuuosuutta eikä palveluntuottajan mahdollisesti perimää lisämaksua. Palveluntuottajan on oltava yhteydessä huoltajaan ja ilmoitettava aloituksen siirtämisestä palveluohjaukseen välittömästi tiedon saatuaan. Mikäli huoltaja peruu lapsen varhaiskasvatuspaikan siirrettävän kuukauden jälkeen, poistetaan sijoitus ja maksettu palveluseteli peritään takaisin.

Luku 6.9 Asiakasta ja palveluntuottajaa koskevat erimielisyydet: Käytäntöä on muutettu siten, että palveluntuottajan on toimitettava saamansa muistutuksen lisäksi myös siihen annettu vastaus mahdollisimman pian varhaiskasvatuksen palvelualuepäällikölle. Kaikki varhaiskasvatusta koskevat muistutukset arkistoidaan kaupungin asianhallintajärjestelmään arkistonmuodostussuunnitelman mukaisesti.

Luku 7.6 Asiakkaan omavastuuosuus: lukuun on lisätty mahdollisuus varhaiskasvatuspaikan irtisanomiseen, mikäli huoltaja/laskun maksaja jättää omavastuuosuuden maksamatta maksukehotuksista huolimatta kolmen kuukauden ajalta. Lapsen varhaiskasvatuspaikka voidaan irtisanoa palvelusopimukseen kirjatun irtisanomisajan mukaisesti. Palveluntuottajan tulee noudattaa luvussa 6.7 kuvattuja irtisanomiskäytäntöjä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy päivitetyn varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjan.