Sivistyslautakunta, kokous 23.10.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 112 Keskustan alueen palveluverkkoselvityksen aloittaminen

ROIDno-2023-3231

Valmistelija

  • Risto Varis, hallintopäällikkö, risto.varis@rovaniemi.fi

Perustelut

Helmikuussa aloitettiin palveluverkon tarkastelu koko kaupungin alueella. Vaikuttimina olivat toisaalta taloudellinen tilanne ja toisaalta väestörakenteen muuttuminen. Lasten määrä on vähenemässä huomattavasti ennakoitua nopeammin. Palveluverkon tarkastelussa esitettiin alustavin laskelmin mahdollisia vaihtoehtoja palveluverkon kehittämiselle. Palvelutarpeen ennakoinnin ohjausryhmä päätyi esittämään sivistyslautakunnalle, että keskustan alueen varhaiskasvatuksen ja opetuksen palveluverkoista tehdään tarkempi selvitys. Tavoitteena on, että sen perusteella voidaan valita toteutettava malli ja päättää tavoiteaikataulusta. Selvityksen tulee olla käytettävissä seuraavan valtuustokauden alussa.

Selvitystä tekemään nimettäisiin monialainen työryhmä, johon pyydetään edustus yliopistolta harjoittelukoulua koskevalta osalta. Hyvinvointialueelta pyydetään tarvittaessa lausunto, mikäli se nähdään vaikutusten arvioinnin kannalta tarpeelliseksi. Työryhmän ohjausryhmänä toimisi Palvelutarpeen ennakoinnin ohjausryhmä, jonka kokouksissa selvityksen ajankohtainen tilanne esiteltäisiin.

Rovaniemen perusopetuksen oppilasmäärä tulee ennusteen mukaan laskemaan vuoteen 2030 mennessä noin 1000 oppilasta. Tästä määrästä noin 900 oppilasta vähenee kaupungin keskustan ja siihen välittömästi liittyvien kaupunginosien alueelta. Vaikka oppilasmäärän väheneminen ei toteutuisikaan ennakoidusti,perusopetuksen  palvelutarve vähenee merkittävästi vuoteen 2029 mennessä.

Ennusteen mukaan varhaiskasvatusikäisten lasten määrä (1-6-vuotiaat) Rovaniemellä tulee olemaan vuonna 2030 nykyistä määrää noin 130 lasta pienempi. Ennusteen mukaan palvelutarpeen nettomuutos osallistumisasteet huomioiden tarkoittaa n.80 varhaiskasvatuspaikkaa vähemmän.

Keskuksen suuralueelle valmistuu vuoden 2025 aikana kaksi uutta monitoimitaloa, joilla on vaikutusta sekä oppilaaksiottoalueiden kehitykseen, että kokonaiskapasiteettiin. Uudet monitoimitalot mahdollistavat tilojen tehokkaamman hyödyntämisen. Tehokkaalla tilankäytöllä  mahdollistetaan riittävät resurssointi perustoimintaan ja toiminnan kehittämiseen siten, että ryhmäkoko säilyy nykyisen suuruisena. Lisäksi tilojen tehokas käyttö vähentäisi merkittävästi vuokrakustannuksia sekä muita  toimintaan liittyviä kustannuksia.

Kolmannessa kaupunginosassa Harjoittelukoulu ja Korkalovaaran koulu sijaitsevat noin kilometrin päässä toisistaan. Tämä ei ole taloudellisesti ja toiminnallisesti kestävä ratkaisu jatkossa, mikäli oppilasmäärät laskevat ennustetusti.Varhaiskasvatuksessa lapsia voidaan ohjata olemassa oleviin yksiköihin. Tällöin vältytään merkittävältä uudisrakentamiselta ja 2-3:sta  yksiköstä voidaan luopua. 

Myös Saarenkylän alueella on mahdollisuus vähentää kapasiteettia, mikäli oppilasmäärä laskee ennustetusti. Saarenkylän alueella voidaan muun muassa tarkastella päiväkotien ja koulun toiminnan yhdistämistä yhteen yksikköön. 

Rovaniemi on pinta-alaltaan erittäin laaja kaupunki. Pitkien etäisyyksien vuoksi perusopetus ja varhaiskasvatuspalveluja ei voi kokonaan keskittää keskuksen alueelle. Perusopetus- ja varhaiskasvatuspalveluita tulee järjestää myös palvelukylissä eri puolilla kaupunkia. Palvelutarpeen laskiessa eniten kaupungin keskuksen alueella, on välttämätöntä tarkastella palveluverkkoa myös keskuksen suuralueella.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta päättää, että 

  1. Aloitetaan tarkempi selvitys keskuksen suuralueen perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkosta
  2. Sivistysjohtaja nimeää monialaisen työryhmän selvitystyöhön
  3. Palvelutarpeen ennakoinnin ohjausryhmä toimii työryhmän ohjausryhmänä