Elinvoimalautakunta, kokous 29.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 70 Vakanssien perustaminen Rovaseudun työllisyysalueelle (työllisyysalueen asia)

ROIDno-2024-3599

Valmistelija

  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Asian taustaa

Julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kuntiin/työllisyysalueille 1.1.2025. 

Rovaniemi ja Ranua ovat laatineet yhteistoimintasopimuksen yhteisestä työllisyysalueesta. Sopimuksen mukaisesti Rovaniemen kaupunki toimii vastuukuntana. Sopimuksen mukaan vastuukunta perustaa työllisyysalueen virat ja toteaa toimet vastuukunnan hallintosäännön mukaisesti.

Valtion henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella kuntiin.Työllisyysalueella on valmisteltu tulevaa organisaatiorakennetta ja tehtävien hoitamiseksi tarvittavia tehtäviä. Mallitehtävänkuvauksia on laadittu yhdessä henkilöstön kanssa ja ne on toimitettu tutustuttavaksi asianomaisen ammattiryhmän edustajille.

Julkisten työvoimapalveluiden järjestäminen muodostaa työvoimaviranomaisille tehtäväkokonaisuuden, johon liittyy julkisen vallan käyttöä.

Suomen perustuslain 124 § mukaan julkista valtaa käyttävien henkilöiden tulee olla virkasuhteessa, minkä myötä he hoitavat virkatoimiaan virkavastuulla.

Työllisyys- ja kotoutumispalveluiden yksikköön esitetään perustettavaksi liitteessä 1 luetellut virat ja toimet siirtyvien tehtävien hoitamiseksi.

Työllisyysalueen toiminnan organisointi

Työllisyys- ja kotoutumispalveluiden yksikkö muodostuu jatkossa neljästä eri asiakaspalvelutiimistä sekä yhdestä yksikön päällikön suorassa alaisuudessa olevasta tiimistä johon kuuluu sekä työllisyysalueen tehtäviä että kunnan omiin työllisyyspalveluihin kuuluvia tehtäviä (viestintä, hankinnat, koulutus- ja valmennuspalveluiden koordinointi ja kehittäminen, hallinto, talous, hankkeet).

Asiakaspalvelutiimit ovat:

1) Työnvälitys ja yrittäjyys

2) Osaamisen kehittäminen

3) Monialaiset työllistymisen tuen palvelut ja

4) Kotoutumisen edistäminen.

Jokaiselle asiakaspalvelutiimille nimetään palveluvastaava. 

Organisaation rakenne perustuu asiakkaiden segmentointiin. Työllisyysalueelle siirtyy noin 5 600 työnhakija-asiakasta (luku sisältää työttömät, palveluissa ja koulutuksessa olevat sekä osa-aikatyössä ja kokoaikatyössä olevat). 

Lisäksi työllisyysalueella palvellaan työnantajia ja yrittäjiä ja hoidetaan palkkatukien, starttirahojen, matka- ja yöpymiskorvausten sekä harkinnavaraisten kulukorvausten maksatustehtäviä. Maksatuspäätöksiä tehdään vuositasolla noin 6 300 kpl. 

Työllisyysalueen asiakkuudet jaetaan 42:lle työllisyysasiantuntijalle, jolloin yhdelle työntekijälle tulee keskimäärin noin 133 asiakasta. Asiakasmäärät voivat kuitenkin vaihdella asiakkaiden palvelutarpeiden sekä suhdannetilanteiden mukaan.

Lisäksi työnhakijoiden ja työnantajien asiakaspalvelutehtävissä toimisi: aulapalvelutyöntekijä, työvoimakoulutustehtäviä hoitavat työllisyysasiantuntijat (2), ammatinvalinnanohjauksen psykologit (2), opinto- ja uraohjaaja, työhönvalmentaja, työkykykoordinaattori sekä yritysasiantuntijoita (7). Yritysasiantuntijoiden perustehtävänä on rekrytointitoimeksiantojen tuloksekas hoitaminen sekä työnantajayhteistyö ja yritysten ja työnantajien tarpeiden kartoittaminen. Lisäksi yritysasiantuntijoilla on erilaisia erikoistumisalueita, esimerkiksi kansainvälinen työnvälitys, muutosturva sekä alkavan yrittäjän neuvonta ja starttirahapäätökset. Ammatinvalinnanohjauksen psykologipalvelun sekä maksatuspäätösten palveluiden myynnistä toisille työllisyysalueille neuvotellaan syksyn aikana ja niistä laaditaan erilliset sopimukset lautakunnan päätettäväksi.

Työllisyysalueelle siirtyy asiakaspalvelutehtävien lisäksi iso ostopalveluiden hallinnoitava kokonaisuus sekä maksatustehtäviä. Myös toiminnan kehittämiseen, seurantaan/arviointiin, hankkeiden valmisteluun ja koordinointiin, viestintään sekä hallinnointiin tarvitaan henkilöstöä ja vakansseja. Näitä tehtäviä varten perustetaan seuraavat vakanssit: palvelukoordinaattori, koulutuskoordinaattori, työvoimapalveluasiantuntija, hallintosihteeri, taloussuunnittelija, taloussihteeri sekä viestintäasiantuntija.

Ensi vuonna työllisyys- ja kotoutumispalveluiden yksikössä vakituisten vakanssien määrä on yhteensä 81, joiden työaika jakautuu seuraavasti

  •  Työllisyysalueen tehtävät 70,3 henkilötyövuotta
  •  Kunnan työllisyyspalveluiden tehtävät 5,2 henkilötyövuotta
  •  Kunnan kotoutumispalveluiden tehtävät 5,5 henkilötyövuotta

 

Lisäksi määräaikaisia työntekijöitä on kymmenen (10). Toistaiseksi voimassa olevia vakansseja perustetaan tällä päätöksellä 72, joista virkoja 69 ja toimia kolme (3).  Kun valtiolta siirtyvät sekä kaupungilla jo työskentelevät henkilöt on saatu sijoitettua uusiin tehtäviin ja tähän mahdollisesti liittyvät yhteistoimintamenettelyt käytyä, lakkautetaan kunnan mahdollisesti tarpeettomaksi jääneet virat. TE-palvelu uudistuksella ei tavoitella henkilöstövähennyksiä.

Vakanssit sisältyvät vuoden 2025 henkilöstösuunnitelmaan. Vakanssit perustetaan jo tämän vuoden puolella, jolloin voidaan turvata kuntakokeilusta annetun lain mukaisten tehtävien hoitaminen vuoden 2024 loppuun saakka henkilöstövaihdosten vuoksi.

Henkilöstöjohtajalla ei ole huomautettavaa menettelyyn.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Samppa Määttä, vs. toimialajohtaja, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää

1) perustaa  liitteenä olevat virat ja toimet liitteen mukaisin nimikkein ja 

2) todeta, että virkojen palkkaus määräytyy kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan

Päätös

Elinvoimalautakunta kuuli palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivua ja TE-palveluista palveluesimies Päivi Kuusela. Kuusela oli kokouksessa esittelyn ja keskustelun ajan klo 14.08 -14.29.
Kokoukseen liittyi tämän asian käsittelyn aikana vammaisneuvoston varaedustaja Eveliina Mäkiranta klo 14.09.
Rovaseudun työllisyysaluueen edustaja Mirva Salmela poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen. klo 14.30
Elinvoimalautakunta päättää
1) perustaa  liitteenä olevat virat ja toimet liitteen mukaisin nimikkein sillä lisäyksellä, että vakanssipäätöksen liitteeseen lisätään sieltä puuttuva taloussihteeri ja 
2) todeta, että virkojen palkkaus määräytyy kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Paavo Aarnio, Henna Penttilä, Rauni Kenttälä

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Elinvoimalautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.