Perustelut
Myllärin koulun tarveselvityksen käynnistäminen
Myllärin koulu on Rovaniemen kaupungin ylläpitämä erityiskoulu. Koulu siirtyi Lapin hyvinvointialueelta kaupungin toiminnaksi sote-uudistuksen yhteydessä. Koulu toimii tällä hetkellä vuokralla Laphan omistamissa tiloissa Myllärintiellä. Opetustilat ovat huonokuntoiset ja rakennus on käyttöikänsä päässä. Myllärin koulu tarvitsee tulevaisuudessa pysyvät ja turvalliset toimitilat, jotka on suunniteltu erityiskoulun tarpeisiin.
Lapha on irtisanonut kaupungin vuokrasopimuksen ja antanut lisäaikaa syksyyn 2025 saakka. Laphan irtisanottua Myllärin koulun vuokrasopimuksen, käynnistyi väliaikaisten tilojen valmistelu. Syyslukukaudella 2025 koulun toiminta voidaan siirtää Ounasjoentielle Ruijanpuiston väliaikaisiin opetustiloihin tai Kairatielle Vaaranlammen koululta elokuussa vapautuviin tiloihin. Tällä hetkellä Ruijanpuistossa toimii Vaaranlammen päiväkoti ja tilat vapautuvat päiväkodin muutettua uuteen monitoimitaloon. Väliaikaisiin opetustiloihin voidaan tarvittaessa tehdä muutostyöt mm. esteettömyyden takaamiseksi kesällä 2025.
Myllärin koulusta toiminnasta
Myllärin koulu on vaativan moniammatillisen tuen koulu, ja se on osa valtakunnallista Elmeri-koulujen verkostoa. Koulu antaa esi- ja perusopetusta lapsille ja nuorille, joilla on kehitysvammaisuutta sekä autismin kirjoa tai psykososiaalisen tuen tarvetta tai monivammaisuutta. Myllärin koulussa on yhteensä seitsemän luokkaa ja oppilasmäärä vaihtelee 30-40 oppilaan välillä. Fyysisesti koulurakennuksessa sijaitsee tällä hetkellä viisi erityisluokkaa, jotka tarjoavat 30 kiinteää oppilaspaikkaa. Näiden lisäksi yksi luokka toimii Kolpeneen kuntoutuskeskus Vuomassa, palvellen autismikuntoutus-/tutkimusjaksoille osallistuvia lapsia. Yksi luokka toimii lukuvuonna 24-25 Neljäntuulen koulun sairaalaopetuksen yhteydessä. Tämä luokka palvelee Rovaniemelle lastensuojelusyistä sijoitettuja oppilaita.
Kiinteiden oppilaiden lisäksi Myllärin koulu järjestää tarvittaessa opetusta myös Kolpeneen asumisyksiköissä asuvien lyhyt- ja pitkäaikaisen kuntoutuksen lapsille ja nuorille. Oppivelvollisuusikäiset oppilaat, jotka ovat Rovaniemellä asumisyksikössä omaishoidonvapaajakson tai lyhytaikaisen hoitojakson aikana, ovat oikeutettuja käymään koulua Myllärin koulussa, joko Myllärin koulun perusluokissa tai muissa edellä mainituista luokissa.
Myllärin koulun viidessä kiinteässä erityisluokassa työskentelee tällä hetkellä yhteensä 30 henkilöä, viisi erityisluokanopettajaa ja 25 koulunkäynninohjaajaa. Tämän hetkisestä oppilasaineksesta 95 % on vaikeimmin kehitysvammaisia sekä osa myös monitarpeisia. He tarvitsevat kokoaikaista henkilökohtaista ohjausta koulunkäyntinsä mahdollistamiseksi.
Myllärin koulun erityispiirteet
Vaikka Myllärin koulun oppilasmäärä on pieni, työskentelee koulussa henkilökuntaa keskikokoisen peruskoulun verran. Muut koulun ja koulurakennuksen erityistarpeet liittyvät esteettömyyteen sekä eriyttämismahdollisuuksiin. Esteettömyydellä tarkoitetaan tässä yhteydessä sekä fyysistä esteettömyyttä että aistiesteettömyyttä.
Koulun 30 oppilaasta lukuvuonna 24-25 seitsemän liikkuu pyörätuolilla. He tarvitsevat esteettömän ja apuvälinein varustetun ympäristön paitsi koululuokkaan, myös ruokailutilaan ja WC-tiloihin. Eriyttämisen tiloja koulussa vaaditaan jokaisen erityisluokan yhteyteen ainakin yksi, joissakin tilanteissa jopa kaksi. Jokainen Myllärin koulun oppilas tarvitsee vähä-ärsykkeisen ja hyvin strukturoidun oppimisympäristön, jossa on huomioitu mahdollisimman hyvin myös turvallinen välituntien vietto.
Tällä hetkellä Myllärin koulun 30 kiinteää oppilaspaikkaa täyttyvät pelkästään Rovaniemeläisistä lapsista. Koko kaupungin oppilasennusteesta huolimatta oppilaspaikkoja tarvitaan tulevaisuudessa vähintään sama määrä. Nykyiselläänkin koulussa voisi olla yksi luokka lisää autismikirjon lapsille, jotka kuormittuvat liikaa yleisopetuksen kouluissa. Hyvinvointialueella on suunnitteilla myös uusi 14 paikkainen lastensuojeluyksikkö Kolpeneen palvelukeskuksen yhteyteen. Tämä on syytä huomioida Myllärin koulun tarveselvityksessä.
Edellä mainituin perustein Myllärin koulun tilaongelman selvittämiseksi tulee laatia tarveselvitys pysyvien tilojen saamiseksi. Tarveselvityksessä kartoitetaan mahdolliset vaihtoehdot toiminnan järjestämiseksi.
Myllärin ja Neljäntuulen kouluilla on yhteinen rehtori. Hankkeen suunnittelussa tullaan selvittämään mahdollisuus yhdistää kahden erityiskoulun toiminta pysyvästi samaan kiinteistöön Lapin keskussairaalan läheisyyteen.
Myllärin koulun tarveselvityksen valmistelua varten tulee nimetä erillinen työryhmä.
Tarveselvityksessä kuvataan koulun nykytila ja määritellään toiminnan tavoitteet.
Lisäksi arvioidaan ja vertaillaan eri mahdollisuuksia toiminnan järjestämiseksi sekä huomioidaan investointi- ja käyttötalousvaikutukset. Tarveselvitys tuodaan sen valmistumisen jälkeen sivistyslautakunnan päätettäväksi.
Tarveselvitystyöryhmän jäsenet:
Palvelualuepäällikkö Kai Väistö
Rakennustekninen asiantuntija Arto Kerimaa
Kiinteistömanageri Lauri Lehtinen
Rehtori Jukka Mettiäinen
Talouspäällikkö Hannu Pessa
Palvelualuepäällikkö Hajnalka Kiss-Herttua
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi
Sivistyslautakunta päättää käynnistää Myllärin koulun tarveselvityksen ja nimetä edellä mainitun tarveselvitystyöryhmän.
Päätös
Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.