Perustelut
Kaupungin hallintosäännön muuttamista on valmisteltu vuoden 2024 aikana kaupunginhallituksen nimeämän, valtuustoryhmien edustajista koostuvan työryhmän ja viranhaltijoiden toimesta. Suunnitellut muutokset jakautuisivat kahteen ajankohtaan seuraavasti:
1.1.2025 voimaan tulevat muutokset
- Toimielinten ja viranhaltijoiden toimivaltaan liittyvät muutokset
- Uuteen lainsäädäntöön perustuvat muutokset
- Alueidenkäyttölaki (752/2023)
- Rakentamislaki (751/2023)
- Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä (380/2023)
- Laki kotoutumisen edistämisestä (681/2023)
- Laki työllistymisen monialaisesta edistämisestä (381/2023)
Hallintosääntöä on muutettu sanamuotoja selkeyttämällä, päällekkäisyyksiä karsimalla ja ristiriitaisuuksia poistamalla. Muutoksia on tehty myös päätöksenteon sujuvoittamiseksi ja toimivaltasuhteiden selkeyttämiseksi, mikä parantaa päätöksenteon avoimuutta. Tavoitteena on ollut looginen kokonaisuus, joka palvelee tehokasta viranhaltijavalmistelua ja toimielinten päätöksentekokykyä.
1.6.2025 voimaan tulevat muutokset
- Toimielinorganisaatioon liittyvät muutokset, joita ovat:
- Kaupunginvaltuuston toimivallan lisääminen siten, että kaupunginvaltuusto päättäisi:
- alueidenkäyttölaissa tarkoitetusta kehittämisalueesta (Nyt KH)
- kiinteän omaisuuden hankkimisesta, jos kauppahinta ylittää 10 miljoonaa euroa eikä kysymys ole lunastusoikeuden käyttämisestä (Nyt KH ilman euromäärää)
- kiinteän omaisuuden luovuttamisesta, milloin luovutettavan omaisuuden kauppahinta ylittää 10 miljoonaa euroa (Nyt KH ilman euromäärää)
- ottaa vuokralle maanvuokrasopimuksin kiinteää omaisuutta kerrallaan yli 30 vuodeksi tai kun sopimuksen ennakoitu kokonaisarvo ylittää 10 miljoonaa euroa (Nyt KH ilman euromäärää)
- vahvistaa yli 30 vuoden pituisten maanvuokrasopimusten yleiset vuokrausperiaatteet (Nyt KH)
- ottaa vuokralle liikehuoneiston, kun sopimuksen ennakoitu kokonaisarvo ylittää 10 miljoonaa euroa (Nyt tilajaosto)
- luovuttaa kaupungin irtainta omaisuutta, kun omaisuuden arvo ylittää 5 miljoonaa euroa (Nyt kaupunginjohtaja, toimialajohtaja tai toissijaisesti KH)
- maapoliittisesta ohjelmasta (Nyt KH), kasvuohjelmasta (KH), aluekehityspolitiikasta (Nyt KH),
- yhtiöiden ja muiden yhteisöjen sekä säätiöiden perustamisesta, sekä toimivallasta yhteisöjen perustamisasioissa; (Nyt KH)
- kaupungin rahastojen säännöistä; (Nyt ei määritelty)
- toiminnallisten kokonaisuuksien liikkeenluovutuksesta päättäminen (Nyt ei määritelty).
- Kaupunginvaltuuston toimivallasta poistuisi palveluverkosta päättäminen päiväkotien osalta. Muutosehdotuksen perusteena on se, että päiväkotien osalta palveluverkko voi muuttua useinkin, ja lisäksi merkittävä osa palveluista tuotetaan ostopalveluina. Päätökset palveluverkosta olisi siksi näiltä osin joustavampaa tehdä sivistyslautakunnassa.
- Kaupunginhallituksen tehtävien muuttaminen
- Valtuustolle siirtyvien edellä mainittujen tehtävien ja toimivallan poistaminen
- Toimivallan lisääminen ja muuttaminen siten, että kaupunginhallitus päättäisi:
- hankkeista 18 luvussa mainitun toimivaltansa rajoissa;
- kaupungin puhevallan käyttämisestä kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen päätöksiä koskevissa muutoksenhakuasioissa;
- yksityisoikeudellisesta sovinnosta sekä vahingonkorvauksen myöntämisestä, milloin sovinnon tai vahingonkorvauksen summa on suurempi kuin 50 000 euroa;
- hanketoiminnan tavoitteet;
- muistakin asioista, ellei toimivalta kuulu muulle viranomaiselle.
- Henkilöstö- ja nimitysjaoston lakkaaminen ja tehtävien siirtäminen kaupunginhallitukselle.
Tehtävämuutosten erityisenä tavoitteena on ollut kaupunginvaltuuston toimivallan ja tehtävien lisääminen. Toimielinmuutosten tarkoituksena on ollut parantaa toimielinorganisaatiota palvelemaan tarkoituksenmukaista päätöksentekoprosessia ja parantaa viranhaltijavalmistelun tuottavuutta.
Päätös
Ryhmäpuheenvuorot käyttivät
- Riku Tapio (Kesk.)
- Petteri Pohja (Kok.)
- Terhi Heikkilä (SDP)
- Tuomas Koskiniemi (PS)
- Henri Ramberg (Vas.)
- Ella Keski-Panula (Vihr.)
- Riitta-Maija Hokkanen (KD)
Ryhmäpuheenvuorot merkittiin tiedoksi.
Riku Tapio esitti ryhmien yhteisenä esityksenä, Petteri Pohjan ja Terhi Heikkilän kannattamana, että hallintosäännön pykälään 21 (Vaikuttamistoimielimet) tehdään seuraava lisäys toiseksi kappaleeksi:
Vaikuttamistoimielimet nimeävät lautakuntiin edustajansa ja heille varaedustajat, joilla on läsnäolo- ja puheoikeus toimielimen kokouksessa. Edustajat määrätään vaikuttamistoimielinten varsinaisista jäsenistä.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi Tapion esityksen yksimielisesti.
Henri Ramberg esitti Tiina Outilan kannattamana seuraavaa muutosta hallintosääntöön (Ramberg 1):
10 § Muutetaan pykälän kohdat 3, 5, 6, 7, 9 siten, että korvataan luku 10 luvulla 5.
Koska oltiin tehty kaupunginhallituksen päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Rampergin esityksen (1) kannalla vastaavat EI.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 37 JAA -ääntä ja 12 EI -ääntä, 0 tyhjää ja 2 poissa. Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallituksen esitys on tullut kaupunginvaltuuston päätökseksi.
Henri Ramberg esitti Riitta-Maija Hokkasen ja Tiina Outilan kannattamana seuraavat muutokset hallintosääntöön (Ramberg 2-4):
10 §: Lisätään kohta ’päiväkotien,’ sanan palveluverkosta jälkeen kohtaan 12
31 §: Lisätään kohta ’päiväkotien,’ sanan palveluverkosta jälkeen kohtaan 1
40 §: Lisätään kohta ’päiväkotien,’ sanan palveluverkosta jälkeen toiseen momenttiin
Koska oltiin tehty kaupunginhallituksen päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Rampergin esityksen (2-4) kannalla vastaavat EI.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 39 JAA -ääntä ja 11 EI -ääntä, 0 tyhjää ja 1 poissa. Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallituksen esitys on tullut kaupunginvaltuuston päätökseksi.
Henri Ramberg esitti Tiina Outilan kannattamana seuraavaa muutosta hallintosääntöön (Ramberg 5):
Poistetaan hallintosäännön 134 § 2. momentti, joka kuuluu:
“Valtuustoryhmillä on oikeus tehdä ajankohtaisiin asioihin liittyviä kysymyksiä kaupunginhallitukselle tai johtaville viranhaltijoille. Kysymykset tulee toimittaa kirjallisesti valtuuston puheenjohtajalle etukäteen valtuuston kokousta edeltävänä perjantaina. Kaupunginhallituksen tai viranhaltijoiden tulee vastata kysymyksiin valtuuston kokouksessa varsinaisten asioiden ja valtuustoaloitteiden esittämisen jälkeen.“
Lisätään uusi pykälä 135 § Kyselytunti ja päivitetään hallintosäännön pykälänumerointi vastaamaan muutosta. Uusi 135 § kuuluu:
135 § Kyselytunti
Valtuutettu voi esittää kaupunginhallituksen puheenjohtajan tai kaupunginjohtajan vastattavaksi kaupungin hallintoa, taloutta tai toimintaa koskevan kysymyksen. Kyselytunnilla voivat olla vastaamassa ne toimialajohtajat ja muut johtajat, joiden tehtäväaluetta kysely koskee.
Kysymysten käsittelemistä varten järjestetään kyselytunteja joka toisen valtuuston kokouksen yhteydessä. Puheenjohtaja voi perustellusta syystä päättää kyselytuntien siirtämisestä toiseen ajankohtaan. Kyselytunti sijoitetaan valtuuston kokouksen alkuun.
Kysymys, joka ei saa sisältää perusteluja eikä arvostelevaa lausumaa, on toimitettava lyhyessä, kirjallisessa muodossa tai sähköpostitse kaupungin kirjaamoon viimeistään kaksi viikkoa ennen kaupunginvaltuuston kokousta, jossa kyselytunti järjestetään. Myöhemmin lähetetyt kyselyt siirtyvät seuraavalle kyselytunnille. Jos kysymykseen ei voida antaa vastausta, on ilmoitettava syy, miksi siihen ei ole voitu määräajassa vastata.
Samalla kyselytunnilla valtuutettu saa esittää enintään kaksi kysymystä. Kysymykseen annetaan vastaus suullisesti. Annettu vastaus kirjataan lyhyesti kokouksen pöytäkirjaan. Kyselyn esittänyt valtuutettu saa vastauksen johdosta esittää enintään kaksi lisäkysymystä. Lisäkysymyksiin annettujen vastausten jälkeen muut valtuutetut saavat tehdä kukin enintään yhden lyhyen jatkokysymyksen. Muuta keskustelua asiasta ei sallita. Kyselytunti saa kestää enintään puolitoista (1,5) tuntia. Puheenjohtajalla on oikeus rajoittaa puheenvuoroja. Kyselytunnista ja käsiteltävistä kysymyksistä ilmoitetaan valtuutetuille kokouskutsun yhteydessä.
Kyselytunnista ei makseta erillistä palkkiota.
Koska oltiin tehty kaupunginhallituksen päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Rampergin esityksen (5) kannalla vastaavat EI.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 41 JAA -ääntä ja 9 EI -ääntä, 0 tyhjää ja 1 poissa. Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallituksen esitys on tullut kaupunginvaltuuston päätökseksi.
Maria Huhmarniemi esitti Henri Rambergin ja Sanna Konolan kannattamana seuraavat muutokset hallintosääntöön:
sivulta 30 ympäristölautakunta otsikon alta poistetaan teksti:
”1. päättää kaupunkikuvatyöryhmän ja vastaavien työryhmien perustamisesta ja niiden tehtävistä, sekä nimeää työryhmien jäsenet, puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan;”
Lisätään sivulle 14 ”16 § Tekninen lautakunta” otsikon alle viimeiseksi kohdaksi
”Tekninen lautakunta päättää kaupunkikuvatyöryhmän ja vastaavien työryhmien perustamisesta ja niiden tehtävistä, sekä nimeää työryhmien jäsenet, puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan;”
Koska oltiin tehty kaupunginhallituksen päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Huhmarniemen esityksen kannalla vastaavat EI.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 37 JAA -ääntä ja 13 EI -ääntä, 0 tyhjää ja 1 poissa. Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallituksen esitys on tullut kaupunginvaltuuston päätökseksi.
Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti Tapion esittämällä muutoksella.