Sivistyslautakunta, kokous 11.12.2024

§ 137 Perusopetuksen tuntijako 1.8.2025 alkaen

ROIDno-2018-3567

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jussi Kainulainen, opetuspäällikkö, jussi.kainulainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Perusopetuksen järjestämistä ohjataan opetusta koskevan lainsäädännön, opetussuunnitelman valtakunnallisten perusteiden sekä paikallisen opetussuunnitelman avulla. Valtakunnallisia säädöksiä ovat perusopetuslaki (628/1998 ja perusopetusasetus (852/1998) sekä valtioneuvoston asetus perusopetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijaosta (111/2023). Perusopetuksen tuntijako määrittelee kuinka monta tuntia oppilas opiskelee kutakin oppiainetta viikossa.

Valtioneuvoston asetuksessa perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta (2023) määritetään valtakunnallinen vuosiviikkotuntien (VVT) minimimäärä , joka on 225 VVT (liite 1). Kyseinen asetus tulee voimaan 1.8.2024. Opetuksen järjestäjä voi halutessaan lisätä vuosiviikkotuntimäärää. Rovaniemen kaupungissa vuosiviikkotuntimäärä on ollut 228, mikä tarkoittaa kolmea (3) vuosiviikkotuntia yli asetetun minimin. Kyseiset tunnit koostuvat A1 -kielestä (englanti), taito- ja taideaineista (musiikki, kuvataide, käsityö ja liikunta) alaluokilla 1-6.

Nykyisessä hallitusohjelmassa on suunnitteilla kolmen (3) vuosiviikkotunnin lisäys alakoulun vuosiluokille luku-, kirjoitus- ja laskutaidon opettamiseen. Lisäykset on suunniteltu toteutettavaksi paikallisin päätöksin. Tätä taustaa vasten paikallisen tuntijaon muuttaminen valtakunnallisen minimitason mukaiseksi antaa väljyyttä paikallisesti kohdentaa em. hallitusohjelman mukaiset mahdolliset lisäykset. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Jussi Kainulainen liittyi etäyhteydellä kokoukseen tämän asian käsittelyn ajaksi klo 14.27.-14.43.

Sivistysautakunta hyväksyy tuntijaon Rovaniemen peruskouluille (liite 1.) esityksen mukaisesti. 

Päätös

Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Jussi Kainulainen, opetuspäällikkö, jussi.kainulainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman Vahva ja välittävä Suomi mukaan hallitus panostaa perustaitojen oppimiseen antamalla lisää aikaa ja työrauhaa opettajille ja oppilaille. Hallitus kasvattaa perusopetuksen vähimmäistuntimäärää 3 vuosiviikkotunnilla laajentamatta opetussuunnitelmaa. Lisäyksellä tavoitellaan lisätunteja erityisesti alakoulun vuosiluokille luku-, kirjoitus- ja laskutaidon opettamiseen. Lisäykset jätetään toteutettavaksi paikallisin päätöksin (Valtioneuvoston julkaisuja 2023:58). Valtioneuvoston päätöksen (30.5.2024) mukaisesti perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijakoa (422/2012) koskevaa asetusta on muutettu. Niin sanotun tuntijakoasetuksen muutoksella (286/2024) vuosiluokilla 1.-2. äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen ja matematiikan opetusta lisättiin yhdellä vuosiviikkotunnilla. Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiainetta opetetaan vuosiluokilla 1.-2. yhteensä 15 vuosiviikkotuntia ja matematiikkaa yhteensä seitsemän vuosiviikkotuntia. Lisäksi vuosiluokille 3.-6. lisättiin yksi vuosiviikkotunti äidinkieli ja kirjallisuus -oppiainetta, jolloin opetuksen määrä vuosiluokilla 3.-6. on yhteensä 19. Samalla myös perusopetusasetusta (287/2024) muutettiin siten, että opetuksen keskimääräisiä vähimmäistuntimääriä työviikossa nostettiin. Vuosiviikkotuntien tarkemmasta kohdentamisesta päätetään paikallisesti.

Rovaniemen kaikkien peruskoulujen opetushenkilöstöllä on ollut mahdollisuus kommentoida paikallista tuntijakoa ja annetujen reunaehtojen mukaisesti paikallisesti esitetään lisää yksi vuosiviikkotunti äidinkieleen ja kirjallisuuteen 1. vuosiluokalle, matematiikkaan yksi vuosiviikkotunti 2. vuosiluokalle ja yksi vuosiviikkotunti äidinkieleen ja kirjallisuuteen 6. vuosiluokalla. Tuntijakoesitys liitteenä, mihin korostusvärillä merkitty muuttuvat vuosiviikkotuntimäärät. Perusopetuksen oppiaineiden opetussuunnitelmaperusteisia tavoitteita ei lisätä, vaan ainoastaan resursoidaan lisää aikaa nykyisten tavoitteiden oppimiseen. Äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan opetuksen lisäämisen tarkoituksena on vahvistaa kaikkien oppilaiden oppimisen perustaa luku-, kirjoitus- ja matemaattisissa taidoissa.

Tuntijakoasetuksen ja perusopetusasetuksen muutokset tulevat voimaan 1.8.2025. Täysimääräisesti lisätunneista hyötyvät ne oppilaat, jotka aloittavat perusopetuksen ensimmäisellä vuosiluokalla tuntijakoasetukseen sisältyvien muutosten voimaantullessa 1.8.2025

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistysautakunta hyväksyy tuntijaon Rovaniemen peruskouluille (liite 1.) esityksen mukaisesti. 

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi toimialajohtajan päätösehdotuksen.