Perustelut
Kaupunginvaltuutettu Raija Kerätär ym. ovat jättäneet valtuustoaloitteen vammaisten ilmaisista paikallisliikenteen kyydeistä.
VASTAUS ALOITTEESEEN
Rovaniemen kaupungin paikallisliikenteessä maksuttomaan matkaan oikeutetut erityisryhmät on määritelty Yhdyskuntasuunnittelulautakunnan päätöksen mukaisesti vuonna 2019. Päätöksen mukaisesti pyörätuolin käyttäjä ja yksi saattaja/avustaja voi matkustaa maksutta Rovaniemen paikallisliikenteessä. Eurooppalaisen vammaiskortin omaava henkilö maksaa omasta matkastaan asiakasryhmänsä mukaisen lipun hinnan, mutta hänen avustaja on oikeutettu maksuttomaan matkaan, mikäli kortissa on A-merkintä. Rollaattoria käyttävä henkilö on oikeutettu maksuttomaan matkaan arkisin klo 9-14 ja klo 17 jälkeen sekä viikonloppuisin. Näiden erityisryhmien matkustamisen ja liikenteen sujuvuuden kannalta on perusteltua, että heitä ei velvoiteta siirtymään bussin etuosassa oleville maksupäätteille, vaan he voivat nousta bussin keskiovista kyytiin.
Eri alueiden joukkoliikenne-etuuksista ja niiden perusteista on teetetty valtakunnallinen selvitys Paikallisliikenneliitto ry:n toimesta vuonna 2021. Selvitystyön johtopäätöksissä on todettu, että joukkoliikenneviranomaisten tehtävänä on tarjota kaikille asiakkaille esteetöntä ja kohtuuhintaista joukkoliikennettä. Lippujärjestelmän selkeydellä ja helppokäyttöisyydellä mahdollistaan se, että erityisiä lisäalennuksia ei tarvita. Julkisten palveluiden alennusten sijaan tulisi avustaa tukea tarvitsevia erikseen. Valtakunnallisesti tarkasteltuna joukkoliikenteen viranomaiset eivät ole lähtökohtaisesti myöntäneet oikeuksia maksuttomiin matkoihin tai alennuksiin vammaisuuden nojalla.
Kuntalaisten yhdenvertaisuus palveluiden saatavuudessa on tärkeää ja sitä arvioidessa tulee huomioida koko väestön tarpeet. Rovaniemellä, kuten muissakin kunnissa, on paljon erilaisia asiakasryhmiä (vammaiset, nuoret, opiskelijat, pitkäaikaistyöttömät, eläkeläiset, maahanmuuttajat jne.) joiden erityistarpeita on ajoittain tarpeen tarkastella yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Vammaisten osalta asioimaan pääsy mahdollistuu vammaispalvelulain mukaisilla kuljetuksilla tai joukkoliikenteellä niin, että avustaja voi tarvittaessa matkustaa mukana maksuttomasti. Vammaispalvelulaki takaa liikkumispalveluja henkilöille, joilla on vaikeuksia omatoimisessa liikkumisessa. Vammaisen asiakkaan näkökulmasta olennaista on se, pystyykö hän käyttämään joukkoliikennettä vai ei. Jos ei pysty, on tärkeämpää turvata mahdollisuus asioiden hoitamiseen muiden, erikseen myönnettävien kuljetuspalvelumatkojen avulla.
On myös huomioitava, että vammaispalvelulain asiakkaille on myönnetty myönteinen kuljetuspäätös yleensä sillä perusteella, etteivät he voi käyttää julkista liikennettä. Aloite on tältä osin ristiriidassa kuljetuspäätöksen myöntämiseen käytettävien perustelujen kanssa. Vuoden 2023 alusta alkaen vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspäätökset on tehty Lapin hyvinvointialueen toimesta, joka on vastannut myös kuljetuspäätöksen saaneiden asiakkaidensa kuljetuskustannuksista.
Rovaniemen kaupungille on tullut useita esityksiä maksutta matkustavien ryhmän laajentamisesta, mutta järjestelmän hallinnan ja valvonnan kannalta näiden erityisryhmien määrä tulisi pitää jatkossakin rajallisena. Liikennöintisopimus on sidottu linja-autoliikenteen kustannusindeksiin ja liikenteen järjestämisen bruttokustannukset ovat kasvaneet vuosittain. Ilmaisryhmien lisäämiseen ei ole varattu määrärahoja, ja tavoitteena on pitää paikallisliikenteen tarjonta nykyisellä tasolla.
Edellä mainituin perustein yhdyskuntatekniikan yksikkö esittää, että aloitteen mukaista maksutonta paikallisliikennettä ei myönnetä.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi
Tekninen lautakunta merkitsee tiedokseen saapuneen aloitteen ja yhdyskuntatekniikan yksikön vastauksen aloitteeseen.
Päätös
Tekninen lautakunta kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia. Puheenvuoron asiassa käytti vammaisneuvoston edustaja Jarno Saapunki.
Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.