Perustelut
Luonnos hallituksen esitykseksi rakentamislain muuttamisesta
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja ehdotuksista lisätä rakentamislakiin uudelleen laaditun rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) ja uusiutuvan energian direktiivin (RED III) vaatimia lakimuutoksia. Lisäksi esityksessä ehdotetaan säädettäväksi rakentamislakiin seuraamus EU:n rakennustuoteasetuksen rikkomisesta ja kahta teknistä korjausta. Rakentamislakiin ehdotetaan myös uusia säännöksiä asumisen ja majoittumisen määritelmistä nopeasti yleistyneen asuntojen lyhytvuokrauksen huomioimiseksi rakentamislaissa. Lausuntoja voi antaa 25. huhtikuuta 2025 saakka.
Rakentamislakiin ehdotetaan uusia säännöksiä rakennusten käyttöä koskevien sääntöjen täsmentämiseksi ja nopeasti yleistyneen lyhytvuokrauksen huomioimiseksi rakentamislaissa. Lisäyksellä pyritään pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaisesti varmistamaan lyhytaikaisen vuokraustoiminnan edellytykset, mutta mahdollistamaan samalla nykyistä parempi puuttuminen havaittuihin ongelmiin.
Rakennuksen käyttötarkoitusta koskeva säännös oli kertaalleen lausuntokierroksella kesällä 2024. Tuolloin saatu lausuntopalaute on huomioitu jatkovalmistelussa.
Lakiin ehdotetaan säännöstä siitä, että rakennusta olisi käytettävä sen rakentamisluvan mukaisen käyttötarkoituksen mukaisesti. Asuinrakennusten ja asuntojen kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että asuinrakennusta tai asuntoa tulisi käyttää jatkuvaan asumiseen. Lyhytvuokrauksen, eli alle neljän viikon kestävän vuokrauksen katsottaisiin täyttävän jatkuvan asumisen kriteerit tietyissä tilanteissa.
Sellaisen asunnon lyhytvuokraaminen, jossa omistaja itse on kirjoilla, ei olisi asunnon käyttötarkoituksen vastaista. Oman asunnon lyhytvuokraus olisi näin ollen sallittua rajoituksetta ja omaa asuntoa voisi vuokrata esimerkiksi lomamatkan ajaksi. Oman asunnon lyhytvuokrauksen sallimista sekä neljän viikon rajaa lyhytvuokrauksen kestolle pääosin kannatettiin kesällä 2024 saaduissa lausunnoissa.
Viime vuonna saadun lausuntopalautteen mukaan lyhytvuokraukseen liittyvien, koettujen ongelmien nähdään liittyvän ennen kaikkea sijoitusasunnoissa tapahtuvaan lyhytvuokraukseen, ei niinkään oman vakituisen asunnon lyhytvuokraukseen. Ehdotetussa sääntelyratkaisussa sijoitusasunnon tai niin sanotun ”kakkosasunnon” lyhytvuokraaminen olisi sallittua 90 päivää, eli noin kolme kuukautta vuodessa. Tällaisen asunnon lyhytvuokraaminen olisi näin ollen rajatumpaa kuin oman vakituisen asunnon. Kunta voisi kuitenkin rakennusjärjestyksessään sallia lyhytvuokrauksen 180 päivänä kalenterivuodessa. Ehdotettuihin vuorokausirajoihin on haettu mallia muista pohjoismaista.
Lyhytvuokraajan olisi pidettävä kirjaa päivistä, joina se on käyttänyt asuntoa lyhytvuokraukseen ja pyydettäessä esitettävä se rakennusvalvonnalle. Rakennusvalvonta voisi edelleen puuttua kiellettyyn lyhytvuokraukseen uhkasakolla. Ehdotettujen säännösten mukaan rakennuksen käyttötarkoituksen vastaisesta käytöstä voitaisiin myös tuomita rakennusrikkomukseen.
Lausuntoja voi antaa 25.4.2025 saakka.
Toimivalta lausunnon antamiseen
Hallintosäännön 31 §:n 1 momentin kohdan 11 mukaan lautakunta antaa lausuntonsa tehtäväalueensa lainsäädäntöhankkeissa. Ympäristölautakunta on käsitellyt omaa lausuntoaan lakiluonnoksesta kokouksessaan 26.3.2025.
Kuntalain 39 §:n 1 momentin mukaan kunnanhallituksen tulee valvoa kunnan etua ja, jollei hallintosäännössä toisin määrätä, edustaa kuntaa ja käyttää sen puhevaltaa. Rovaniemen kaupungin hallintosäännön 28 §:n 2 momentin 7 kohdan mukaan kaupunginhallitus vastaa kaupungin edunvalvonnasta.
Lausunnon valmistelu
Asiaa on käsitelty kaupunginvaltuuston 31.3.2025 pidetyssä seminaarissa, jossa valtuutetuilla oli mahdollisuus evästää kaupunginhallitusta annettavan lausunnon sisällöstä.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi
Kaupunginhallitus päättää antaa seuraavan lausunnon koskien luonnosta hallituksen esitykseksi rakentamislain muuttamisesta:
Aluksi
Rovaniemen kaupunki pitää hallitusohjelman tavoitetta selkeyttää asuntojen vuokrausta ja majoitusliiketoimintaa koskevaa lainsäädäntöä kannatettavana. On kiistatonta, että asunnoissa tapahtuva majoitustoiminta on mahdollistanut matkailun kasvun Rovaniemellä ja luonut elinvoimaa kuntaan. Lainsäädännössä tulisi kokonaisuutena varmistaa eri majoitustoimijoiden samat toimintaedellytykset ja tasapuolinen kohtelu.
Laissa tulisi ottaa kantaa vain asumisen ja majoitustoiminnan väliseen eroon. Vapaa-ajan rakennukset (mökit) eivät sisälly edellä mainittuihin määritelmiin.
Kunnallinen itsehallinto
Rovaniemen kaupunki korostaa, että maankäyttöä tulisi ensisijaisesti ohjata kaavoituksella. Lakiehdotus muuttaisi toteutuessaan kuntien kaavoitusmonopolia. Kunnan kaavoitustehtävä on osa perustuslain 121 §:n mukaista kunnallista itsehallintoa. Muutoksen vaikutuksia perustuslain ja kuntalain näkökulmasta tulisi arvioida lakiluonnoksen jatkovalmistelun yhteydessä kattavammin. Lakiehdotuksen vaikutuksia kuntien asuntopolitiikkaan, asuntomarkkinoihin, rakentamiseen tai matkailuun tulisi arvioida kokonaisuutena. Jos laki säädetään ehdotetussa muodossa, tarvitaan arviointimekanismi edellä kuvattujen vaikutusten arviointia varten.
Maapolitiikka ja maankäyttö
Kunnan maapolitiikalla luodaan edellytykset yhdyskuntien kehittämiselle. Maankäyttö ja kaavoitus kuuluvat kunnan tärkeimpiin lakisääteisiin tehtäviin. Kunnalla on kokonaisvastuu yhdyskuntarakentamisen kustannuksista, kuntalaisten elinympäristöstä ja palveluista. Maankäyttöä on vakiintuneesti ohjattu kaavoituksella, yhdyskuntatekniikan rakentamisella ja tonttien luovuttamisella asemakaavan mukaiseen rakentamiseen. Nyt esitetty lakiluonnos vaikuttaa kunnan mahdollisuuksiin toteuttaa maapolitiikkaa.
Asuntopolitiikka
Kunnan asuntopolitiikka vaikuttaa merkittävästi asukkaiden hyvinvointiin ja elinvoimaisuuteen. Lyhytvuokraus voi vaikuttaa paikallisiin asuntomarkkinoihin, erityisesti vuokra-asuntojen saatavuuteen ja hintatasoon. Asuntopolitiikkaa tulee tehdä pitkäjänteisesti, koska nopeat muutokset lisäävät epävarmuutta. Asunnoissa tapahtuva majoitustoiminta ei saa ohittaa pitkän aikavälin asumisen tarpeita eikä vääristää asuntomarkkinoita.
Rakennusvalvonta
Rakennusvalvonta valvoo asemakaavan toteutumista. Lyhytaikainen majoitustoiminta on nykyisin asuntotuotantoon tarkoitetun asemakaavan ja rakennusluvan vastaista. Esityksessä asunnoissa tapahtuva majoitustoiminta ollaan kategorisoimassa osa-aikaisesti asumiseksi. Asumisen ja majoittumisen käsitteet tulee selkeyttää valvonnankin mahdollistamiseksi. Sijoitusasunnon lyhytkestoinen luovutus ei vastaa tavanomaista omassa kodissa asumista ja ne tulisi laissa edelleen erottaa toisistaan. Lakiesityksessä ehdotetut vuorokausirajat oman kodin ja sijoitusasunnon osalta ovat sinänsä kannatettavia, mutta valvonnan näkökulmasta olisi selkeintä, että vuorokausirajat olisivat samat. Kunnalla täytyy olla myös kyky ja välineet valvoa mahdollisten vuorokausirajojen toteutumista. Lainsäädännön yhtenäisen soveltamiskäytännön kannalta kunnille ei ole tarpeen mahdollistaa eri pituisia vuorokausirajoja. Rovaniemen kaupunki pitää tärkeänä, että asiassa noudatetaan valtakunnallisesti samansisältöisiä säädöksiä ja määräyksiä.
Lopuksi
Nyt säädettäväksi ehdotetun lain lisäksi tarvitaan muitakin välineitä ja mekanismeja vuorokausirajojen valvomista varten sekä lyhytvuokrauksen haittojen estämiseksi ja kompensoimiseksi asunto-osakeyhtiöissä. Asunto-osakeyhtiöillä tulisi olla mahdollisuus muuttaa yhtiöjärjestystään joustavammin esimerkiksi siten, että yhtiöjärjestyksen muuttamiseen ei tarvittaisi kaikkien osakkaiden yksimielistä päätöstä. Läpinäkyvä ja luotettava valvontamekanismi olisi tärkeä myös yhteiskunnallisten velvoitteiden, kuten verotuksen toteutumisen varmistamiseksi.
Kaiken kaikkiaan Rovaniemen kaupunki pitää tärkeänä, että lainsäädännön avulla lyhytvuokraustoiminnan reunaehtoja voidaan selkeyttää ja viranomaistoiminnalle syntyy paremmat toimintaedellytykset. Vastaavasti kuntalaisten ja asuntoja vuokraavien näkökulmasta on tärkeää parantaa asiaan liittyvän lainsäädännön ja muun sääntelyn ymmärrettävyyttä ja selkeyttä.
Päätös
Kaupunginhallitus piti kokoustauon kello 9.04. - 10.00.
Tauon jälkeen puheenjohtaja piti nimenhuudon ja totesi, että kaikki muut ennen taukoa paikalla olleet olivat edellen paikalla, paitsi Eemeli Kajula ja Mikko Lindroos olivat poistuneet kokouksesta.
Puheenjohtaja totesi, että lausunto käsitellään kappale kerrallaan.
Riku Tapio esitti Tuomas Koskiniemen ja Mari Ikosen kannattamana, että kappale Aluksi muutetaan muotoon:
Aluksi
Rovaniemen kaupunki pitää hallitusohjelman tavoitetta selkeyttää asuntojen vuokrausta ja majoitusliiketoimintaa koskevaa lainsäädäntöä kannatettavana. Rovaniemellä nopeasti kehittyvän matkailun edellytys on, että kasvu toteutuu vastuullisesti, suunnitelmallisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Rovaniemi katsoo, että kaupungissa on oltava monipuolista majoitus- ja asuntotarjontaa, tavoitteena turvallisen, terveellisen, viihtyisän ja sosiaalisesti kestävän ympäristön ja yhteiskunnan kehitys. Rovaniemen matkailun kasvu on perustunut myös asunnoissa tapahtuvaan majoitustoimintaan. Rovaniemen kaupungin näkemyksen mukaan laissa tulisi ottaa kantaa asumisen ja majoitustoiminnan väliseen eroon ja määritellä lyhytvuokraus, ammattimainen majoitustoiminta ja niiden välinen ero. Laissa ei tule ottaa kantaa vapaa-ajan rakennusten (mökkien) vuokraamiseen, vaan niitä tulee voida vuokrata vapaasti.
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti Tapion esityksen mukaisesti.
Riku Tapio esitti Maria-Riitta Mällisen ja Tuomas Koskiniemen kannattamana, että kappale Kunnallinen itsehallinto muutetaan muotoon:
Kunnallinen itsehallinto
Rovaniemen kaupunki korostaa, että maankäyttöä tulisi ensisijaisesti ohjata kaavoituksella. Lakiehdotus muuttaisi toteutuessaan kuntien kaavoitusmonopolia. Kunnan kaavoitustehtävä on osa perustuslain 121 §:n mukaista kunnallista itsehallintoa. Muutoksen vaikutuksia perustuslain ja kuntalain näkökulmasta tulisi arvioida lakiluonnoksen jatkovalmistelun yhteydessä kattavammin. Lakiehdotuksen vaikutuksia kuntien asuntopolitiikkaan, asuntomarkkinoihin, rakentamiseen, elinvoimaan ja pitovoimaan, työllisyyteen ja matkailuun tulisi arvioida kokonaisuutena. Jos laki säädetään ehdotetussa muodossa, tarvitaan arviointimekanismi edellä kuvattujen vaikutusten arviointia varten.
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti Tapion esityksen mukaisesti.
Kaupunginjohtajan sijainen teki muutetun päätösehdotuksen, että kappale Maapolitiikka ja maankäyttö muutetaan muotoon:
Maapolitiikka ja maankäyttö
Kunnan maapolitiikalla luodaan edellytykset yhdyskuntien kehittämiselle. Nyt esitetty lakiluonnos heikentää kunnan mahdollisuuksia toteuttaa maapolitiikkaa. Maankäyttö ja kaavoitus kuuluvat kunnan tärkeimpiin lakisääteisiin tehtäviin. Kunnalla on kokonaisvastuu yhdyskuntarakentamisen kustannuksista, kuntalaisten elinympäristöstä ja palveluista. Maankäyttöä on vakiintuneesti ohjattu kaavoituksella, yhdyskuntatekniikan rakentamisella ja tonttien luovuttamisella asemakaavan mukaiseen rakentamiseen. Rakennusvalvonnan tulee valvoa kaavan toteuttamista ja rakennusluvan mukaista käyttöä. Kunnalla tulee jatkossakin olla mahdollisuus puuttua mahdollisiin häiriöihin tai haitallisiin vaikutuksiin. Kunnan oikeus päättää maankäytöstä alueellaan tulee säilyttää. Rovaniemen kaupungin näkemyksen mukaan erilaisiin asumisen tarpeisiin tulee voida vastata ensisijaisesti kaavoituksen kautta esimerkiksi hybridikaavoituksen avulla.
Päivi Alaoja esitti Reijo Jylhän kannattamana, että lause "Nyt esitetty lakiluonnos heikentää kunnan mahdollisuuksia toteuttaa maapolitiikkaa" muutetaan muotoon "Nyt esitetty lakiluonnos vaikuttaa kunnan mahdollisuuksia toteuttaa maapolitiikkaa".
Koska oltiin tehty kaupunginjohtajan sijaisen muutetusta päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys.
Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat muutetun pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Alaojan esityksen kannalla vastaavat EI.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 9 JAA -ääntä ja 2 EI -ääntä. Puheenjohtaja totesi, että muutettu pohjaesitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.
Maria-Riitta Mällinen esitti Kimmo Niukkasen kannattamana, että Maapolitiikka ja maankäyttö -kappaleen loppuun, lauseen "Rovaniemen kaupungin näkemyksen mukaan erilaisiin asumisen tarpeisiin tulee voida vastata ensisijaisesti kaavoituksen kautta esimerkiksi hybridikaavoituksen avulla" jälkeen lisätään lause "Kuitenkin niin, että sallitun lyhytvuokrauksen (paitsi oman asunnon lyhytvuokraus) määrä on rajattu, esimerkiksi vain 20 prosenttiin.".
Koska oltiin tehty kaupunginjohtajan sijaisen muutetusta päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys.
Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat kaupunginjohtajan sijaisen muutetun pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Mällisen esityksen kannalla vastaavat EI. Suoritetussa äänestyksessä annettiin 8 JAA -ääntä ja 3 EI -ääntä.
Puheenjohtaja totesi, että muutettu pohjaesitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.
Kaupunginjohtajan sijainen teki muutetun päätösehdotuksen, että kappale Asuntopolitiikka muutetaan muotoon:
Asuntopolitiikka
Asuntopolitiikka vaikuttaa merkittävästi asukkaiden hyvinvointiin ja kunnan elinvoimaisuuteen. Asuntopolitiikkaa tulee tehdä pitkäjänteisesti, koska nopeat muutokset lisäävät epävarmuutta. Asunnoissa tapahtuva majoitustoiminta ei saa ohittaa pitkän aikavälin asumisen tarpeita eikä vääristää asuntomarkkinoita. Monimuotoisen asumisen tarve kuitenkin kasvaa paikasta riippumattoman työn tai opiskelun sekä komennustyön lisääntymisen myötä.
Lyhytvuokrauksen vaikutukset vuokra-asuntojen saatavuuteen ja hintatasoon tulee tunnistaa ja huomioida asuntopolitiikan toteuttamisessa.
Maria-Riitta Mällinen esitti Mari Ikosen kannattamana, että Asuntopolitiikka -kappaleen loppuun lisätään virke "Omakoti-, pari- ja rivitaloa, joka ei ole vakituisessa asuinkäytössä, ei saisi lyhytvuokrata lainkaan, paitsi haja-asutusalueella."
Koska oltiin tehty kaupunginjohtajan sijaisen muutetusta päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys.
Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat muutetun pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Mällisen esityksen kannalla vastaavat EI.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 7 JAA -ääntä ja 4 EI -ääntä. Puheenjohtaja totesi, että muutettu pohjaesitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.
Riku Tapio esitti Maria-Riitta Mällisen kannattamana, että kappale Rakennusvalvonta muutetaan muotoon:
Rakennusvalvonta
Rakennusvalvonta valvoo asemakaavan toteutumista. Lyhytaikainen majoitustoiminta on nykyisin asuntotuotantoon tarkoitetun asemakaavan ja rakennusluvan vastaista. Esityksessä asunnoissa tapahtuva majoitustoiminta ollaan kategorisoimassa osa-aikaisesti asumiseksi. Asumisen ja majoittumisen käsitteet tulee selkeyttää valvonnankin mahdollistamiseksi. Sijoitusasunnon lyhytkestoinen luovutus ei vastaa tavanomaista omassa kodissa asumista ja ne tulisi laissa edelleen erottaa toisistaan. Lyhytkestoinen kodinomainen asuminen tarpeeseen perustuvana (työ, opiskelu, sijaisasuminen, “potilashotelli”, yms.) tulee määritellä tavanomaiseksi asumiseksi. Lakiesityksessä ehdotetut vuorokausirajat sijoitusasunnon osalta ovat sinänsä kannatettavia. Kunnalla täytyy olla myös kyky ja välineet valvoa mahdollisten vuorokausirajojen toteutumista.
Lainsäädännön yhtenäisen soveltamiskäytännön kannalta kunnille ei ole tarpeen mahdollistaa eri pituisia vuorokausirajoja. Rovaniemen kaupunki pitää tärkeänä, että asiassa noudatetaan valtakunnallisesti samansisältöisiä säädöksiä ja määräyksiä.
Rovaniemen kaupungin näkemyksen mukaan selkein ja hallittavin kokonaisuus lyhytvuokraukseen muodostuu tilanteessa, jossa kaava ohjaa maankäyttöä.
Päivi Alaoja esitti Tuomas Koskiniemen ja Reijo Jylhän kannattamana, että kappaleeseen lisätään tummalla kirjoitettu lause seuraavaan kohtaan:
Rakennusvalvonta valvoo asemakaavan toteutumista. Lyhytaikainen majoitustoiminta on nykyisin asuntotuotantoon tarkoitetun asemakaavan ja rakennusluvan vastaista. Lyhytaikainen vuokraus ei sen sijaan ole. Esityksessä asunnoissa tapahtuva majoitustoiminta ollaan kategorisoimassa osa-aikaisesti asumiseksi. Asumisen ja majoittumisen käsitteet tulee selkeyttää valvonnankin mahdollistamiseksi. Sijoitusasunnon lyhytkestoinen luovutus ei vastaa tavanomaista omassa kodissa asumista ja ne tulisi laissa edelleen erottaa toisistaan. Lyhytkestoinen kodinomainen asuminen tarpeeseen perustuvana (työ, opiskelu, sijaisasuminen, “potilashotelli”, yms.) tulee määritellä tavanomaiseksi asumiseksi. Lakiesityksessä ehdotetut vuorokausirajat sijoitusasunnon osalta ovat sinänsä kannatettavia. Kunnalla täytyy olla myös kyky ja välineet valvoa mahdollisten vuorokausirajojen toteutumista.
Koska oltiin tehty kaupunginjohtajan sijaisen päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys. Lisäksi puheenjohtaja totesi, että jos ehdotuksen hyväksyminen tai hylkääminen on riippumaton muista ehdotuksista, sen hyväksymisestä tai hylkäämisestä on äänestettävä erikseen.
Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat kaupunginjohtajan sijaisen pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Alaojan esityksen kannalla vastaavat EI.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 8 JAA -ääntä ja 3 EI -ääntä. Puheenjohtaja totesi, että pohjaesitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.
Päivi Alaoja esitti Tuomas Koskiniemen ja Reijo Jylhän kannattamana, että lisätään tummalla kirjoitettu lause seuraavasti:
Kuntien erilaisten tarpeiden ja kausivaihtelun takia kunnilla tulisi olla mahdollisuus päättää vuorokausirajoista lain puitteissa. Lainsäädännön yhtenäisen soveltamiskäytännön kannalta kunnille ei ole tarpeen mahdollistaa eri pituisia vuorokausirajoja. Rovaniemen kaupunki pitää tärkeänä, että asiassa noudatetaan valtakunnallisesti samansisältöisiä säädöksiä ja määräyksiä.
Koska oltiin tehty kaupunginjohtajan sijaisen päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys. Lisäksi puheenjohtaja totesi, että jos ehdotuksen hyväksyminen tai hylkääminen on riippumaton muista ehdotuksista, sen hyväksymisestä tai hylkäämisestä on äänestettävä erikseen.
Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Alaojan esityksen kannalla vastaavat EI.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 7 JAA -ääntä ja 4 EI -ääntä. Puheenjohtaja totesi, että pohjaesitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.
Mari Ikonen esitti Maria-Riitta Mällisen kannattamana, että tehdään seuraava lisäys kappaleen loppuun: Näin ollen asumiseen kaavoitetuilla alueilla lyhytvuokraustoiminnan edellytyksenä tulisi olla vakituinen asuminen. Muuhun majoitustoimintaan osoitetaan alueet kaavoituksen kautta.
Koska oltiin tehty kaupunginjohtajan sijaisen päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys. Lisäksi puheenjohtaja totesi, että jos ehdotuksen hyväksyminen tai hylkääminen on riippumaton muista ehdotuksista, sen hyväksymisestä tai hylkäämisestä on äänestettävä erikseen.
Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Ikosen esityksen kannalla vastaavat EI.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 8 JAA -ääntä ja 3 EI -ääntä, 0 tyhjää. Puheenjohtaja totesi, että pohjaesitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.
Puheenjohtaja totesi, että äänestysten jälkeen jäljellä olivat kaupunginjohtajan sijaisen päätösehdotus ja Riku Tapion tekemä kannatettu ehdotus.
Koska oltiin tehty kaupunginjohtajan sijaisen päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys.
Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Tapion esityksen kannalla vastaavat EI.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 0 JAA -ääntä ja 11 EI -ääntä, 0 tyhjää. Puheenjohtaja totesi, että Tapion esitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.
Riku Tapio esitti Tuomas Koskiniemen ja Maria-Riitta Mällisen kannattamana, että kappale Lopuksi muutetaan muotoon:
Lopuksi
Nyt säädettäväksi ehdotetun lain lisäksi tarvitaan muitakin välineitä ja mekanismeja vuorokausirajojen valvomista varten sekä lyhytvuokrauksen haittojen estämiseksi ja kompensoimiseksi asunto-osakeyhtiöissä. Läpinäkyvä ja luotettava valvontamekanismi ns. rekisteröintivelvollisuus olisi tärkeä myös yhteiskunnallisten velvoitteiden, kuten verotuksen toteutumisen varmistamiseksi. Laissa tulee määritellä selkeät työkalut valvontaan. Asunto-osakeyhtiöillä tulisi olla mahdollisuus muuttaa yhtiöjärjestystään joustavammin.
Rovaniemen kaupunki pitää tärkeänä, että lainsäädännön avulla lyhytvuokraustoiminnan reunaehtoja voidaan selkeyttää, huolehtia elinvoiman ja työllisyyden kehityksestä ja viranomaistoiminnalle syntyy paremmat toimintaedellytykset. Vastaavasti kuntalaisten ja asuntoja vuokraavien näkökulmasta on tärkeää parantaa asiaan liittyvän lainsäädännön ja muun sääntelyn ymmärrettävyyttä ja selkeyttä.
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti Tapion esityksen mukaisesti.
Kaupunginhallitus hyväksyi lausunnon edellä päätetyillä muutoksilla.