Hyvinvointilautakunta, kokous 24.4.2025

§ 41 Erityisuimakortin myöntämiskriteerien päivitys

ROIDno-2025-1817

Valmistelija

  • Pekka Hämäläinen, liikuntajohtaja, pekka.o.hamalainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Sivistyslautakunta hyväksyi 24.2.2022 erityisuimakortin käyttöönoton seuraavin periaattein: Paralympiakomitean suositusten mukaisesti erityisuimakortti voidaan myöntää sellaisille kuntalaisille, joilla on voimassa oleva EU- vammaiskortti, liikuntaesteisen pysäköintilupa tai näkövammaiskortti. Lisäksi pitkäaikaissairauksia poteville kuntalaisille voidaan erityisuimakortti myöntää Kelakortin korvausnumeroiden mukaisesti. Sivistyslautakunta päätti lisätä listalle myös kuulovammaiskortin omaavat. Liikuntapalvelut tarkistaa erityisuimakortin myöntämisperusteet ja hinnat vuosittain.  

Muutamassa kaupungissa (mm. Helsinki ja Hyvinkää) on jouduttu rajoittamaan erityisuimakortin myöntämiskriteereitä yksityisyydensuoja- ja tietoturvasyistä sekä myös tarveperusteilla. 

Erityisuimakortilla on haluttu tarjota edullinen liikkumisen mahdollisuus vammaisille ja pitkäaikaissairaille henkilöille. Etu on aiemmin myönnetty toimintarajoitteisille henkilöille sekä tiettyjen sairauksien tai tiettyjen Kela-kortin tunnusten perusteella. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa liikuntapalveluille on toimitettu arkaluontoisia terveystietoja. Jatkossa on tarkoituksena, että erityisuimakortin voi hankkia sairaudesta riippumatta, jos ihmisellä on merkittävä toimintarajoite. Erityisuimakortin myöntämiskriteereiden tulee olla sellaisia, että ne varmistavat yksityisyydensuojan ja tietoturvan.  Näin ollen kriteereistä on tarkoitus poistaa yksittäiset sairaudet ja Kela-kortin tunnukset. Muutoksen ensisijainen tarkoitus on taata kaupunkilaisille yhdenvertainen kohtelu. Jatkossa erityisuimakortin saadakseen ei tarvitse esittää yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia terveystietoja.

Vesiliikuntaa voidaan suositella monelle, mutta se ei useinkaan ole ainoa suositeltava tai soveltuva liikkumisen muoto henkilöille, joilla on vamma tai pitkäaikaissairaus. Vesiliikuntaa ei enää liikuntamuotona korosteta eri tavoin vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden kohdalla. Tämä käy ilmi esimerkiksi Käypä hoito -suosituksia tarkasteltaessa: vesiliikuntaa ei lajina suositeta yhdenkään sairauden ensisijaisena liikunnallisena ennaltaehkäisy- tai hoitomuotona. Sen sijaan liikuntaa ja sen eri muotoja kuten voima- ja tasapainoharjoittelua, kestävyysharjoittelua ja liikkuvuusharjoittelua yleisesti suositellaan kymmenien sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Myös UKK:n soveltavista liikkumisen suosituksista käy ilmi, että vesiliikunnan lisäksi myös eri liikunta- ja liikkumismuotoja suositellaan monipuolisesti harrastettavaksi myös henkilöille, joilla on vamma tai pitkäaikaissairaus. Erityisuimakortin myöntäminen vain yksittäisille sairausryhmille ei ole täten enää perusteltua vesiliikunnan erityisten hyötyjen näkökulmasta tai ainoana mahdollisena liikuntamuotona, vaan menettely asettaa kuntalaisia eriarvoiseen asemaan diagnoosista riippuen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että alennukseen oikeuttavan erityisuimakortin myöntämisperusteet muutetaan siten, että kortin voi saada esittämällä uimahallin kassalla jonkin seuraavista dokumenteista: 

- EU:n vammaiskortti 

- näkövammaiskortti 

- liikkumisesteisen pysäköintitunnus/vammaisen pysäköintilupa 

Ennen 1.6.2025 myönnetyt erityisliikuntakortit ovat voimassa niiden voimassaoloajan kortin ostamisajankohdan mukaisesti. 

Päätös

Edustaja Päivi Alaoja poistui kokouksesta klo 15.00.

Hyvinvointilautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Liikuntapalvelut; Uimahallin esimies

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hyvinvointilautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.