Kaupunginhallitus, kokous 28.4.2025

§ 129 Oikaisuvaatimus kaupunginhallituksen päätöksestä 17.2.2025 § 38

ROIDno-2025-549

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin organisaatiossa on tunnistettu tarve tilojen yleisten varaus- ja käyttöehtojen määrittelemiselle. Ehtojen avulla voidaan määritellä muun muassa se, millaisia tilaisuuksia kaupungin tiloissa ei voida järjestää, ja miten varaukset ja kulkuoikeudet sekä se, mistä asioista tilan varaaja vastaa. 

Hallintosäännön 28 §:n 4 momentin kohdan 39 mukaan kaupunginhallitus päättää muistakin asioista, ellei toimivalta kuulu muulle viranomaiselle. 

Luonnos tilojen yleisiksi varaus- ja käyttöehdoiksi: 

Rovaniemen kaupunki mahdollistaa tilojen vuokraamisen ja varaamisen kuntalaisten, yhdistysten ja yritysten käyttöön. Kaupungin toimipisteissä voi järjestää tilaisuuksia vain varattavissa tiloissa. Rovaniemen kaupunki noudattaa tilavarauksissaan seuraavia ehtoja, joita täydennetään tilakohtaisin ehdoin.  

  1. Tilan varaaja on vastuuhenkilö tilan käyttöön liittyen. Varaajan tulee olla täysi-ikäinen.

  1. Tilan varaus edellyttää varaajan yhteystietojen luovuttamista. Varaaja ei voi luovuttaa tilan käyttöoikeutta edelleen.

  1. Kaupungin tiloissa järjestettävä tilaisuus ei lähtökohtaisesti saa häiritä muuta toimipisteen toimintaa, asiakkaita tai käyttäjiä. Melua tai häiriötä aiheuttavista yleisötilaisuuksista sovitaan tapauskohtaisesti tilan haltijan ja tarvittaessa viranomaisten kanssa.

  1. Kaupungin tiloissa järjestettävän tilaisuuden sisältö tai luonne ei voi olla ristiriidassa Suomen lakien tai kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman kanssa tai olla hyvän tavan vastainen. Tiloja ei vuokrata rasistiseen tai ihmisryhmiä syrjivään toimintaan. Tilan varaaja sitoutuu noudattamaan tilassa voimassa olevia turvallisemman tilan periaatteita. Tilaisuuden järjestäjä nimeää keskuudestaan yhteyshenkilön, joka vastaa periaatteiden toteutumisesta.

  1. Rovaniemen kaupungilla on tarvittaessa ja harkintansa mukaan oikeus evätä varaajan pääsy tilaan tai keskeyttää tilassa järjestettävä tilaisuus, mikäli ilmenee, että edellä mainittuja sääntöjä rikotaan tai on rikottu.

  1. Varaaja saa tilavarauksestaan vahvistuksen, kun varaus on hyväksytty.

  1. Tilaan merkittyä maksimihenkilömäärää ei saa ylittää.

  1. Maksullisten tilojen osalta varaus ja lisäpalvelut maksetaan varaustilanteessa verkkomaksuna tai jälkikäteen laskulla.

  1. Mahdollisesta muusta kuin varaukseen määritellystä käytöstä aiheutuneet kulut (esim. vartiointi-, järjestely- ja siivouskulut) laskutetaan tilan varaajalta.

  1. Varauksia koskevat peruutusajat ovat tilakohtaisia. Tarkista peruutusaika varattavan kohteen tiedoista. Peruuttamatta jääneistä varauksista ei tehdä palautuksia.

  1. Varauksen hinta määräytyy voimassa olevan hinnaston perusteella. Tilan hinta ilmoitetaan kohteen tiedoista.

  1. Kulkuoikeus tilaan mahdollistetaan kohteesta riippuen joko asiakaspalvelijan toimesta tai omatoimikulkuna.

  1. Kulkuoikeutta ei saa luovuttaa ulkopuolisille. Varausvahvistuksen yhteydessä varaaja saa tilan kulkuohjeet sekä yhteystiedot ongelmatilanteita varten.

  1. Tiloissa on käytössä erilaisia hälytysjärjestelmiä. Varaajan tulee huolehtia niiden asianmukaisesta käytöstä ohjeiden mukaisesti.

  1. Varaajan vastuulla on huolehtia mahdolliset viranomaisluvat (mm. turvallisuus- sekä pelastussuunnitelmat), mikäli tilaisuuden luonne ja kävijämäärä sitä edellyttävät. Varaaja tutustuu kiinteistöön ja sen turvallisuuskäytäntöihin käytön alkaessa.

  1. Varattu tila kalusteineen on varaajan käytettävissä varauksessa määriteltynä aikana. Varaaja voi käyttää tilaesittelyssä mainittua varustusta. Osassa kohteita on käytössä kaupungin avoin vierailijaverkko.

  1. Tilat tulee jättää käytön jälkeen siihen kuntoon kuin ne olivat vuokrauksen alkaessa. Mahdollisten alkuvalmistelujen ja loppusiivouksen tulee sisältyä varattuun aikaan.

  1. Tiloissa tulee noudattaa tilan turvallisuusohjeita. Lähtiessä tulee varmistaa, että ovet ja ikkunat on suljettu.

  1. Varaaja on korvausvelvollinen, mikäli tilan käyttäjät aiheuttavat vahinkoa kiinteistölle tai irtaimistolle. Vahingoista on ilmoitettava välittömästi tilan yhteyshenkilölle.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä esittelytekstin mukaiset tilojen yleiset varaus- ja käyttöehdot, jotka tulevat voimaan 18.2.2025. Päätös pannaan täytäntöön mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, koska täytäntöönpano ei tee muutoksenhakua merkityksettömäksi.

Päätös

Riku Tapio esitti Maria-Riitta Mällisen kannattamana, että kaupunginhallitus päättää kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti ja lisäksi kaupunginhallitus päättää toimittaa tilojen yleiset varaus- ja käyttöehdot tiedoksi ja soveltuvin osin noudatettavaksi konserniyhteisöön kuuluville.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti Riku Tapion tekemällä lisäyksellä.

Valmistelija

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Kunnan jäsen on tehnyt oikaisuvaatimuksen kaupunginhallituksen päätöksestä 17.2.2025 § 38, jolla kaupunginhallitus hyväksyi kaupungin tilojen yleiset käyttö- ja varausehdot.

Valitusoikeus ja oikaisuvaatimuksen tutkiminen

Oikaisuvaatimuksen tekijällä on valitusoikeus kunnan jäsenyyden perusteella ja oikaisuvaatimus on tehty ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä, joten oikaisuvaatimus on tutkittava.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että Rovaniemen kaupunginhallitus tarkistaa päätöksensä ja poistaa tai muokkaa kohtaa 4. siten, että se ei aseta tilojen varaajille epämääräisiä ja mahdollisesti mielivaltaisia rajoituksia. Oikaisuvaatimuksessa esitetään, että mikäli näin ei tapahdu, olisi kohtuullista, että kaupungin rajoittamat tahot saisivat joko suoraan rahallista hyvitystä tai kuntaveroprosentin alentamista kompensaationa kaupungin palveluiden lakiin perustumattomasta oikeudettomasta rajoittamisesta.

Oikaisuvaatimuksen perusteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä perustelee oikaisuvaatimustaan seuraavasti:

1. Epämääräiset ja tulkinnanvaraiset ehdot – Kohdassa 4. käytetyt käsitteet, kuten "hyvän tavan vastainen" ja "turvallisemman tilan periaatteet", ovat tulkinnanvaraisia ja antavat liikaa harkintavaltaa päätöksentekijöille ilman tarkkaa määrittelyä. Tämä saattaa johtaa viranhaltijoiden tai konserniyhtiöiden mielivaltaisiin ja epäjohdonmukaisiin päätöksiin.

2. Sanavapauden rajoittaminen – Tilojen varaamiseen liittyvien rajoitusten tulkinta voi estää tiettyjä mielipiteitä tai näkökulmia sisältävien tilaisuuksien järjestämisen, mikä voi loukata perustuslain takaamaa sananvapautta. ”Rasismista ja syrjinnästä” syyllistäminen on poliittista vallan käyttöä ja se voidaan kohdistaa oikeudettomasti asioihin, jotka eivät ole syrjiviä. Näin ollen tilojen käyttökielto voi kohdistua henkilöihin ja yhdistyksiin, joista päättävä viranhaltija tai konserniyhtiön työntekijä mielivaltaisesti ei pidä. Tämä voi johtaa myös ennakkosensuuria julkisen vallan toimesta.

3. Syrjintäriski – Epämääräiset kriteerit voivat johtaa siihen, että eri tahoja kohdellaan eri tavoin ilman selkeitä ja objektiivisia perusteita. Tämä voi olla ristiriidassa  yhdenvertaisuusperiaatteen kanssa. Täten kaupungin päätös tekisi tyhjäksi kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman, sillä mahdolliset tilavarausten yksipuoliset peruutukset ja kiellot eivät ole oikeasuhtaisia, ellei kaupungilla ole tosiasiallisia todisteita tilavarauksen käytöstä rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Erilaiset tulkinnat ”rasismista ja syrjinnästä” voivat kohdistua myös tiettyihin uskonnollisiin yhdyskuntiin sekä herätysliikkeisiin, jolloin niiltä evättäisiin oikeus käyttää kaupungin tiloja niiden vanhoillisten teologisten näkemysten perusteella.

Oikaisuvaatimuksen perusteiden arviointi

Vastaus oikaisuvaatimuksen perustelujen kohtaan 1: Tilojen varaus- ja käyttöehtojen kohdan 4 sisältö on seuraava: "Kaupungin tiloissa järjestettävän tilaisuuden sisältö tai luonne ei voi olla ristiriidassa Suomen lakien tai kaupungin tasa-​arvo-​ ja yhdenvertaisuussuunnitelman kanssa tai olla hyvän tavan vastainen. Tiloja ei vuokrata rasistiseen tai ihmisryhmiä syrjivään toimintaan. Tilan varaaja sitoutuu noudattamaan tilassa voimassa olevia turvallisemman tilan periaatteita. Tilaisuuden järjestäjä nimeää keskuudestaan yhteyshenkilön,​ joka vastaa periaatteiden toteutumisesta."

Ehdot ovat näiltä osin niin yksityiskohtaiset kuin ehtojen luonteen puolesta on mahdollista. Ehdot on pidettävä suhteellisen tiiviinä, että ne olisivat eri käyttäjäryhmille ymmärrettävät ja nopeasti omaksuttavissa. Toisaalta hyvän tavan vastaisuutta tai rasistista tai ihmisryhmiä syrjivää toimintaa on täysin tyhjentävästi vaikeaa määritellä ennakolta ja ehtojen soveltajille on jätettävä tästä syystä harkintavaltaa sen suhteen, mitä hyvän tavan vastaisuus, rasistisuus tai ihmisryhmiä syrjivä toiminta voi käytännön tilanteissa tarkoittaa.

Vastaus oikaisuvaatimuksen perustelujen kohtaan 2: Mikäli viranhaltija eväisi tilojen käyttämisen henkilökohtaisen mielipiteensä perusteella, hän ylittäisi harkintavaltansa rajat. Tilan käytön kieltämisen rasistisen tai ihmisryhmää syrjivän toiminnan perusteella tulee perustua objektiiviseen arviointiin ja tiedossa oleviin tosiseikkoihin, joiden perusteella voidaan ymmärtää kysymyksessä olevan rasistinen tai ihmisryhmää syrjivä toiminta.

Vastaus oikaisuvaatimuksen perustelujen kohtaan 3: Ennen ehdoista päättämistä tilojen käytön kieltäminen on ollut hyvin harvinaista ja on todennäköistä, että jatkossakin hyvän tavan vastaisia, rasistisia tai ihmisryhmää syrjiviä tilaisuuksia varten halutaan vuokrata kaupungin tiloja harvoin. Tilojen luovutuspäätöksiä tekevät henkilöt voivat käyttää ratkaisuja tehdessään tukena kaupungin lakimiehiä, joten voidaan arvioida, että edellytykset tehdä tilojen luovutuspäätöksiä yhdenvertaisin perustein ja syrjimättä hakijoita ovat riittävät.

Johtopäätös

Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva päätös ei ole lainvastainen eikä sitä ole tarkoituksenmukaista muuttaa, joten oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää hylätä oikaisuvaatimuksen.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valtuuston päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, 

  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai 

  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Hallinto-oikeus ei tutki yksinomaan vahingonkorvausperusteella tehtyä valitusta. Yksityisoikeudelliseen oikeussuhteeseen liittyvästä asiassa erimielisyys voidaan saattaa käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

 

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle kunnallisvalitus tehdään, on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus                        

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                             

Käyntiosoite: Torikatu 34-40, Oulu                                                     

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi

Faksinumero: 029 5642 841

Puhelinnumero: 029 5642 800 (vaihde)

Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

  3. vaatimusten perustelut;

  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 310 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

 

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.