Sivistyslautakunta, kokous 29.4.2025

§ 48 Oikaisuvaatimus koulunkäynninohjaajan vakituisista valinnoista

ROIDno-2025-634

Valmistelija

  • Aku-Petteri Luiro, henkilöstösuunnittelija, aku-petteri.luiro@rovaniemi.fi
  • Jussi Kainulainen, opetuspäällikkö, jussi.kainulainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin koulutuspalveluiden vakituisten koulunkäynninohjaajien valintapäätöksistä on tehty oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että päätöksiä on oikaistava siten, että vakituisiin tehtäviin on aina valittava ansioitunein hakija ja valinta on perusteltava. Hänen kohdaltaan valinnassa on huomioitu 1,5 vuoden koulunkäynninohjaajan työkokemus, mutta hän kokee epäoikeudenmukaiseksi, ettei hänen opettajakokemustaan tai vuosikymmenten pituista työkokemusta lasten ja nuorten parissa ole huomioitu hakuprosessissa.

Hakukuulutus ja hakuprosessi
Rovaniemen kaupungin koulutuspalvelut julisti haettavaksi 27 vakituista koulunkäynninohjaajan tehtävää 4.8.2025 alkaen. Tehtävien sijoituspaikkoina olivat palvelussuhteiden alkaessa Hirvaan koulu (1 tehtävä), Korkalovaaran peruskoulu (6 tehtävää), Muurolan peruskoulu (4 tehtävää), Napapiirin peruskoulu (6 tehtävää), Neljäntuulen koulu (1 tehtävä), Ounasvaaran peruskoulu (2 tehtävää), Rantavitikan peruskoulu (2 tehtävää), Vaaranlammen koulu (2 tehtävää) ja Ylikylän peruskoulu (3 tehtävää).

Hakuilmoitus on ollut julkaistuna Rovaniemen kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.rovaniemi.fi/rekry, Kuntarekry-palvelussa sekä TE-palveluiden Työmarkkinatori-palvelussa 16.1. - 3.2.2025 välisenä aikana.

Tehtävien kelpoisuusvaatimuksen oli soveltuva korkeakoulututkinto, opistoasteen tutkinto, ammatillinen perustutkinto tai sitä vastaavat aikaisemmat opinnot, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto sekä koulutuksen yhteydessä hankittu tai kokemuksella osoitettu taito toimia lapsiryhmän ohjaajana.

Edellä mainitun lisäksi koulunkäynninohjaajana on kelpoinen toimimaan henkilö, jolla on kelpoisuus antaa luokanopetusta, esiopetusta, erityisopetusta tai aineenopetusta tai toimia oppilaanohjaajana.

Valittavilta henkilöiltä edellytettiin hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, oppilaslähtöisiä työskentelytapoja sekä valmiuksia oma-aloitteiseen työskentelyyn. Lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että tehtävien menestyksekäs hoitaminen edellyttää kykyä sopetutua arjen muuttuviin tilanteisiin ja valmiuksia moniammatilliseen yhteistyöhön.

Valinnassa eduksi katsottiin viittomakielen taito, korvaavien kommunikaatiomenetelmien hallinta sekä aikaisempi kokemus koulunkäynninohjaajan työstä.

Määräaikaan 3.2.2025 klo 15:00 mennessä tehtäviä haki 84 henkilöä, joista 60 täytti tehtävien kelpoisuusvaatimuksen. Anonyymin vertailun perusteella kaikki kelpoiset hakijat kutsuttiin haastatteluun. Heistä kymmenen perui hakemuksensa tai ei saapunut haastatteluun.

Haastattelut pidettiin 17. - 18.2.2025 Lyseonpuiston lukiolla. Valintaryhmään kuuluivat koulunjohtaja Ville Lehtosaari; rehtorit Antti Aholainen, Mikko Holma, Katja Kauniskangas, Jukka Mettiäinen, Petri Mäkelä, Sami Oinas, Mikko Paananen ja Jukka Turpeenniemi, sekä kasvun ja oppimisen tuen asiantuntija Hanna Mettiäinen ja koulutuspalveluiden henkilöstösuunnittelija Aku-Petteri Luiro.

Haastattelut toteutettiin ryhmähaastatteluina siten, että haastateltavana oli kerrallaan 2-3 hakijaa. Haastatteluiden ja hakemusten pohjalta hakijoista laadittiin ansiovertailu, jossa jokaista hakijaa vertailtiin suhteessa hakuilmoituksessa esitettyihin edellytyksiin. Hakijoita arvioitiin erikseen seuraavien osa-alueiden osalta: oleellinen työkokemus, oleellinen koulutus, yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot, oppilaslähtöiset työskentelytavat, valmiudet oma-aloitteiseen työskentelyyn, kyky sopeutua arjen muuttuviin tilanteisiin, valmiudet moniammatilliseen yhteistyöhön sekä viittomakielen ja vaihtoehtoisten kommunikaatiotapojen hallinta. Lisäksi kiinnitettiin huomiota työnantajan tiedossa olevaan kokemukseen koulunkäynninohjaajan tehtävien hoitamisesta.

Haastatteluissa kaikilta hakijoilta kysyttiin samat kysymykset niin, että jokainen haastateltava pääsi vuorolla vastaamaan ensimmäisenä kysymyksiin. Kysymysten lisäksi haastatteluun sisältyi ryhmäkeskustelu, jonka aiheena oli analysoida sitä, mitä oppilaslähtöisyys tarkoittaa koulunkäynninohjaajan työn kannalta.

Hakijoiden kokonaisarvion perusteella valintaryhmä laati esityksen vakanssien täyttämisestä siten, että vertailussa ansioituneimmat henkilöt sijoitettiin haettavina oleviin tehtäviin. Hakijoita pyydettiin hakemuksissaan valitsemaan monivalintakysymyksessä ne tehtävät, joihin he hakemuksensa kohdistavat. Valintaesityksissä otettiin huomioon henkilöiden ilmoittamat hakukohteet siinä, mihin tehtävään heitä esitettiin valittaviksi.

Oikaisuvaatimuksen tekijä ilmoitti hakevansa Napapiirin peruskoulussa avoinna olleita kuutta tehtävää. Tehtäviä haki kaikkiaan 38 hakijaa, joista 30 henkilöä täytti tehtävien kelpoisuusvaatimuksen. Kaikki kelpoiset hakijat kutsuttiin haastatteluun, heistä seitsemän perui tai ei saapunut haastatteluun.Oikaisuvaatimuksen tekijä sijoittui Napapiirin peruskoulun hakijoista sijalle 15, eikä tullut siksi valituksi tehtävään.

Koulutuspalveluiden palvelualuepäällikön viransijainen Jussi Kainulainen valitsi henkilöt tehtäviin valintaryhmän esityksen mukaisesti 4.3.2025 § 40 - 66.

Toimen täyttämisen perusteet
Työsuhteeseen ottamisesta ja kelpoisuusvaatimuksista ei ole vastaavia säännöksiä kuin laissa kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta (304/2003). Näin ollen kunnat ja kaupungit voivat itsenäisesti päättää kunnassaan noudatettavista menettelytavoista. Kuitenkin työsuhteeseen otettaessa on otettava huomioon, mitä yhdenvertaisuuslaissa (1325/2014) ja Laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986) todetaan syrjinnän kiellosta ja tasa-arvon edistämisestä.

Oikaisuvaatimuksen perusteiden arviointi
Kuntalain (2015/410) § 134 mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Rovaniemen kaupungin hallintosäännön (kaupunginvaltuusto 19.6.2023 § 70) §:n 31 ja 38 mukaan sivistyslautakunta vastaa perusopetuspalveluista ja toimii asianomaisen hallinnonalan monijäsenisenä toimielimenä ja edustajana.

Hallintolain (2003/434) § 49 g mukaan oikaisuvaatimuksen tutkittavakseen ottava viranomainen voi muuttaa hallintopäätöstä, kumota päätöksen tai hylätä oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimus voidaan hylätä, jos alkuperäisessä päätöksessä ei havaita laillisuusvirhettä. Oikaisuvaatimus voidaan hyväksyä laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteella.

Koulunkäynninohjaajien valinnat perustuvat hakijoiden kokonaisarviointiin, jossa hakijoita on arvioitu yhdenvertaisin perustein suhteessa hakuilmoituksessa ilmoitettuihin edellytyksiin. Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemuksessa työkokemukseksi oli ilmoitettu 1 vuosi 5 kuukautta. Oleellisen työkokemuksen arivoinnissa oli jäänyt huomioimatta työkokemuksen sanallisessa kuvauksessa kerrottu opettajakokemus, joka oikaisuvaatimuksen perusteiden tutkimisen yhteydessä osoittautui ilmoitettua lyhyemmäksi. Oleellisen työkokemuksen määrä ei kuitenkaan eroa hakemuksessa ilmoitetusta niin merkittävästi, että se olisi vaikuttanut oikaisuvaatimuksen tekijän sijoittumiseen ansiovertailussa. Hänen valmentajakokemustaan ei ole huomioitu oleellisena työkokemuksena, mikä noudattaa myös yhdenmukaista linjaa suhteessa muihin hakijoihin.

Kokouksen oheismateriaalina jaetaan seuraava aineisto:

  • Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus
  • Oikaisuvaatimuksen tekijän työajan seuranta
  • Valintaryhmän vastine oikaisuvaatimukseen
  • Oikaisuvaatimus koulunkäynninohjaajien vakituisiin valintoihin osat 1 ja 2
  • Koulunkäynninohjaajien hakijoiden vertauilu
  • Hakuilmoitus koulunkäynninohjaajien vakituisista tehtävistä

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen, koska vakituisten koulunkäynninohjaajien valinnoissa ei ole laillisuusvirhettä.

Päätös

Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valtuuston päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, 

  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai 

  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Hallinto-oikeus ei tutki yksinomaan vahingonkorvausperusteella tehtyä valitusta. Yksityisoikeudelliseen oikeussuhteeseen liittyvästä asiassa erimielisyys voidaan saattaa käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

 

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle kunnallisvalitus tehdään, on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus                        

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                             

Käyntiosoite: Torikatu 34-40, Oulu                                                     

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi

Faksinumero: 029 5642 841

Puhelinnumero: 029 5642 800 (vaihde)

Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

  3. vaatimusten perustelut;

  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 310 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

 

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.