Sivistyslautakunta, kokous 29.4.2025

§ 49 Oikaisuvaatimus Rantavitikan peruskoulu opinto-ohjaajan vakanssin 26320081 täyttämisestä

ROIDno-2025-696

Valmistelija

  • Aku-Petteri Luiro, henkilöstösuunnittelija, aku-petteri.luiro@rovaniemi.fi
  • Jussi Kainulainen, opetuspäällikkö, jussi.kainulainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Koulutuspalveluiden vs. palvelualuepäällikkö Jussi Kainulaisen viranhaltijapäätöksestä 5.3.2025 § 68, joka koski opinto-ohjaajan vakanssin 26320081 täyttämistä on tehty oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii päätöstä kumottavaksi, koska päätös on lainvastainen eikä se ole tarkoituksenmukainen. Lisäksi hän vaatii, että hänet valitaan tehtävään ansioituneimpana hakijana.

Perusteluiksi oikaisuvaatimuksen tekijä esittää, että tehtävään valitulle henkilölle on laskettu pidempi oleellinen työkokemus kuin mitä henkilöllä todellisuudessa on ollut. Lisäksi hän tuo oikaisuvaatimuksessaan esille oman laajan työkokemuksensa, koulutuksensa ja osaamisensa, joiden perusteella hän olisi valittua henkilöä ansioituneempi kyseiseen tehtävään. Hän tuo oikaisuvaatimuksessaan esille, että hänen valmiuksiaan osallistua koulun toiminnan kehittämiseen sekä hänen pedagogista osaamistaan on arvioitu virheellisesti. Oikaisuvaatimuksen tekijä esittää myös epäilyn siitä, että häntä olisi mahdollisesti syrjitty valinnassa ikään perustuen, kun tehtävään on valittu nuorempi hakija.

Hakukuulutus ja hakuprosessi
Koulutuspalvelut julisti julkisesti haettavaksi kaksi perusopetuksen opinto-ohjaajan vakituista tehtävää 1.8.2025 alkaen. Tehtävien sijoituspaikkoina ovat palvelussuhteiden alkaessa Rantavitikan peruskoulu ja Ylikylän peruskoulu. Ylikylän tehtävään valittu työskentelee myös yhden päivän viikossa Yläkemijoen peruskoulussa.

Hakuilmoitus oli julkaistuna Rovaniemen kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.rovaniemi.fi/rekry, Kuntarekry-palvelussa sekä TE-palveluiden Työmarkkinatori-palvelussa 27.1. - 10.2.2025 välisenä aikana.

Tehtävien kelpoisuusvaatimuksena oli perusopetuksen oppilaanohjaajan kelpoisuus, joka on opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (1998/986) mukainen.

Valittavilta henkilöiltä edellytettiin hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, monipuolista ja oppilaslähtöistä pedagogista osaamista sekä valmiuksia osallistua koulun toiminnan kehittämiseen.

Hakijoita pyydettiin hakemuksissaan ilmoittamaan ne tehtävät, joihin he hakemuksensa kohdistavat. Oikaisuvaatimuksen tekijä oli hakenut Rantavitikan peruskoulussa avoinna olevaa opinto-ohjaajan tehtävää.

Määräaikaan 10.2.2025 klo 15:00 mennessä Rantavitikan opinto-ohjaajan tehtävää haki 21 henkilö, joista 15 täytti tehtävän kelpoisuusvaatimuksen. Hakemuste anonyymin vertailun perusteella haastatteluun kutsuttiin seitsemän (7) kelpoista hakijaa.

Haastattelut pidettiin 25.2.2025 Ylikylän peruskoululla. Valintaryhmään kuuluivat rehtorit Katja Kauniskangas, Marko Kerttula ja Petri Mäkelä sekä koulutuspalveluiden henkilöstösuunnittelija Aku-Petteri Luiro.

Valintaryhmän esityksenä oli, että opinto-ohjaajan vakanssiin 26320081 valitaan KM Anna-Maija Kirstinä toistaiseksi voimassa olevaan palvelussuhteeseen 1.8.2025 alkaen. Tehtävän sijoituspaikkana on palvelussuhteen alkaessa Rantavitikan peruskoulu. Esityksen perusteluna oli kelpoisuusvaatimuksen täyttyminen, hakuilmoituksessa esitettyjen edellytysten täyttyminen sekä hakijoista laadittu kokonaisarvio, jonka perusteella esitetty henkilö on soveltuvin tehtävään.

Hakijoiden ansiovertailussa kiinnitettiin huomiota hakijoiden kelpoisuuteen, oleelliseen työkokemukseen, koulutuksen kautta hankittuun osaamiseen sekä siihen, kuinka hyvin hakijat vastasivat hakuilmoituksessa esitettyjä edellytyksiä: hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot, monipuolinen ja oppilaslähtöinen pedagoginen osaaminen sekä valmiudet koulun toiminnan kehittäminen. Lisäksi kiinnitettiin huomiota hakijoiden koeteltuun kansalaiskuntoon.

Koulutuspalveluiden vs. palvelualuepäällikkö Jussi Kainulainen valitsi Anna-Maija Kirstinän tehtävään valintaryhmän esityksen mukaisesti viranhaltijapäätöksellään 5.3.2025 § 68.

Viran yleiset nimitysperusteet ja aikaisempi oikeuskäytäntö
Perustuslain §:n 125 mukaan julkisten virkojen yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lain esitöiden valossa taito tarkoittaa koulutuksen ja työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyky viittaa henkilön tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koeteltu kansalaiskunto tarkoittaa yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoitamisen kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuissa (esim. KHO 2005:44) valinnan kannalta ratkaisevana on pidetty hakijoiden henkilökohtaisia ominaisuuksia, vaikka valitun ja valittajan välillä olisikin suuria eroja työkokemuksen määrässä. Keskeistä on ollut, että valintapäätös on perusteltu, hakijoiden arviointi kohdistuu hakuilmoituksessa ilmoitettuihin vaatimuksiin ja kärkihakijoita on tosiasiallisesti vertailu keskenään. Viranomaiselle on varattu oikeus harkita, mitä hakijoiden ominaisuuksia valinnassa painotetaan.

Hallinto-oikeudet ovat aiemmin painottaneet päätöksissään työkokemuksen määrän ja laadun merkitystä, mutta ovat muuttuneet käytäntöään korkeimman hallinto-oikeuden linja mukaisiksi, kun hallinto-oikeus on päätöksissään painottanut kuntien harkintavaltaa suhteessa perustuslain nimitysperusteisiin.

Oikaisuvaatimuksen perusteiden arviointi
Kuntalain (2015/410) § 134 mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaostojen sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Rovaniemen kaupungin hallintosäännön (kaupunginvaltuusto 9.12.2024 § 101) §:n 31 ja 38 mukaan sivistyslautakunta vastaa perusopetuspalveluista ja toimii asianosaisen hallintoalan monijäsenisenä toimielimenä ja käyttää siihen liittyvää ratkaisuvaltaa.

Hallintolain (2003/434) § 49 g mukaan oikaisuvaatimuksen tutkittavakseen ottava viranomainen voi muuttaa hallintopäätöstä, kumota päätöksen tai hylätä oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimus voidaan hylätä, jos alkuperäisessä päätöksessä ei havaita laillisuusvirhettä. Oikaisuvaatimus voidaan hyväksyä laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteella.

Opinto-ohjaajien rekrytoinnista vastaavan valintaryhmän arviot olleellisesta työkokemuksesta perustuivat hakijoiden hakemuksissaan ilmoittamiin tietoihin. Oikaisuvaatimuksen vastaanottamisen jälkeen tehdyssä tarkastuksessa selvisi, että tehtävään valitun henkilön oleellisen työkokemuksen määrä oli hakemuksessa ilmoitettua pienempi. Hakijoiden yhdenvertaisen kohtelun näkökulmasta työkokemus olisi pitänyt arvottaa vertailussa alemmas, minkä seurauksena oikaisuvaatimuksen tekijä ja tehtävään valittu sijoittuvat kokonaisvertailussa samalle tasolle.

Muilta osin hakijoita on arvioitu yhdenvertaisin kriteerein suhteessa perustuslain mukaisiin viran yleisiin nimitysperusteisiin sekä hakuilmoituksessa ilmoitettuihin edellytyksiin.Oikaisuvaatimuksen tekijän osaamisen arvioinnissa hänen soveltuvuuttaan tehtävään ei ole alennettu virheellisin perustein eikä hakijoiden ikään ole kiinnitetty rekrytointiprosessin aikana huomiota. Työkokemuksen arvioinnissa tapahtunut virhe ei muuta valintapäätöksen perusteita, sillä ansiovertailussa kahden tasaveroisen hakijan kesken valitsevalla viranomaisella on mahdollisuus valita, mitä hakijoiden ominaisuuksia se valinnassaan painottaa. Tehtävään valittu henkilö oli ansiovertailussa ansioituneempi hakija suhteessa hakuilmoituksessa esitettyihin edellytyksiin.

Tehtävään valitulle on varattu mahdollisuus tulla asiassa kuulluksi ja hän on jättänyt oman vastineensa oikaisuvaatimukseen 14.4.2025.

Kokouksen oheismateriaalina lautakunnan jäsenille on jaettu seuraava materiaali:

  • Koulutuspalveluiden vs. palvelualuepäällikön viranhaltijapäätös 5.3.2025 § 68
  • Oikaisuvaatimus koulutuspalveluiden vs. palvelualuepäällikön viranhaltijapäätöksestä
  • Valintaryhmän vastine oikaisuvaatimukseen
  • Tehtävään valitun henkilön työajan ja poissaolojen seuranta
  • Opinto-ohjaajien vakituisten tehtävien hakijavertailu
  • Opinto-ohjaajien vakituisten tehtävien hakijavertailu, jossa työaika korjattu
  • Hakuilmoitus perusopetuksen opinto-ohjaajien vaklituisista tehtävistä
  • Tehtävään valitun hakemus
  • Tehtävään valitun vastine oikaisuvaatimukseen

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen, koska koulutuspalveluiden vs. palvelualuepäällikön viranhaltijapäätöksessä 5.3.2025 § 68 ei ole laillisuusvirhettä.

Päätös

Rehtori Katja Kauniskangas saapui kokoukseen klo 16.47

Laura Tarvaisen esitti, että oikaisuvaatimus hyväksytään. Vesa Puuronen ja Pirita Nenonen kannattivat Tarvaisen esitystä.

Vesa Puuronen poistui kokouksesta klo 17.03.

Koska on tehty pohjaesityksestä poikkeava esitys, puheenjohtaja totesi, että asiasta on äänestettävä.

Jaa = toimialajohtajan pohjaesitys, Ei = Laura Tarvaisen esitys, että oikaisuvaatimus hyväksytään.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 6 Jaa -ääntä, 2 Ei -ääntä, 2 Tyhjää ja 1 Poissa.

Puheenjohtaja totesi, että sivistyslautakunnan päätökseksi tuli toimialajohtajan päätösehdotus.

Katja Kauniskangas poistui kokouksesta klo 17.08.

Eriävä mielipide

  • Laura Tarvainen, Pirita Nenonen

Äänestystulokset

  • Kyllä 6 kpl 60%

    Matti Pöykkö, Riitta-Maija Hokkanen, Mari Jolanki, Markku Kallinen, Jaakko Raivio, Nafisa Yeasmin

  • Ei 2 kpl 20%

    Pirita Nenonen, Laura Tarvainen

  • Tyhjä 2 kpl 20%

    Marjo Rundgren, Antti Väänänen

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, Rantavitikan peruskoulu

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valtuuston päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, 

  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai 

  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Hallinto-oikeus ei tutki yksinomaan vahingonkorvausperusteella tehtyä valitusta. Yksityisoikeudelliseen oikeussuhteeseen liittyvästä asiassa erimielisyys voidaan saattaa käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

 

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle kunnallisvalitus tehdään, on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus                        

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                             

Käyntiosoite: Torikatu 34-40, Oulu                                                     

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi

Faksinumero: 029 5642 841

Puhelinnumero: 029 5642 800 (vaihde)

Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

  3. vaatimusten perustelut;

  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 310 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

 

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.