Ympäristölautakunta, kokous 25.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Oikaisuvaatimus maa-aineslupapäätöksestä 29.6.2022 § 78

ROIDno-2023-139

Valmistelija

  • Carita Lallukka, ympäristötarkastaja, carita.lallukka@rovaniemi.fi

Perustelut

Mikko Aulanko ja allekirjoittaneet ovat tehneet 13.9.2022 Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunnalle oikaisuvaatimuksen lautakunnan maa-aineslupapäätöksestä 29.6.2022 § 78 Napapiirin Kuljetus Oy Songanmaa. Oikaisuvaatimus on toimitettu lupaviranomaiselle sähköpostitse 26.9.2022. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että toiminta Puhakantien ottoalueella tulee keskeyttää välittömästi ja siihen saakka, kunnes oikaisuvaatimus on käsitelty sekä maa-aineksen käyttöluvat on mitätöitävä ja alue on ennallistettava. Oikaisuvaatimus kokonaisuudessaan lautakunnan oheismateriaalina.

Oikaisuvaatimuksen tekijät ovat tehneet asiasta ilmoituksen myös Lapin ELY-keskukselle, jonka vuoksi ELY-keskus on tehnyt Rovaniemen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle toimenpidepyynnön kyseisestä lupapäätöksestä.  ELY-keskuksen toimenpidepyynnön käsittely on kesken.

Oheismateriaalina lautakunnalle lupa-asian valmistelleen ympäristötarkastajan vastukset Aulangon esittämiin yksittäisiin kysymyksiin. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta.

 

PERUSTELUT

Päätöstä koskeva oikaisuvaatimusaika on päättynyt ja oikaisua ei ole haettu ajoissa. Päätös on saanut lainvoiman 11.8.2022, oikaisuvaatimus on saapunut 26.9.2022.

Kuntalain mukaan lautakunnan ja sen alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua, jollei erikseen lailla toisin säädetä. Maa-aineslupapäätös on hallintoasia, josta valitetaan maa-aineslain mukaisesti suoraan Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

Maa-aineslupahakemuksen vireilletulosta on kuulutettu 29.4.–7.6.2022 välisenä aikana kaupungin virallisella ilmoitustaululla ja vireilletulosta on lähetty kuulemiskirje naapurikiinteistöjen omistajille. Hakemuksesta ei jätetty muistutuksia eikä esitetty mielipiteitä.

Maa-aineslupapäätöksestä on kuulutettu ilmoitustaululla 5.7.–11.8.2022 välisenä aikana kaupungin virallisella ilmoitustaululla. Päätös löytyy myös ympäristölautakunnan kyseisen kokouksen pöytäkirjasta, joka löytyy kaupungin nettisivuilta. Päätöksestä ei valitettu ja päätös sai lainvoiman 11.8.2022.

Mikko Aulangon ja allekirjoittaneiden oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaista tietoa, jonka perusteella lupapäätös tulisi peruuttaa taikka keskeyttää lupapäätöksen mukainen toiminta. 

 

Päätös

Palvelualuepäällikkö Erkki Lehtoniemi poistui kokouksesta esteellisenä asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (Hallintolaki 28.1 §, kohta 1, osallisuusjäävi. Oikaisuvaatimuksen allekirjoittaneissa Erkki Lehtoniemen veli). 

Tämän asian esittelijänä toimi varaesittelijä johtava rakennustarkastaja Hannu Kangas.

Ympäristölautakunta kuuli asiassa ympäristötarkastaja Carita Lallukkaa.

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti johtavan rakennustarkastajan esityksen mukaisesti.

Esteellisyys

  • Erkki Lehtoniemi

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, luvanhaltija, Lapin ELY-keskus, Rovaniemen kaupungin ympäristövalvonta 2 kpl