Ympäristölautakunta, kokous 25.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Ympäristölautakunnan lausunto Jätehuoltomääräysten päivittämisestä 2023

ROIDno-2020-3096

Valmistelija

  • Sari Sivonen, ympäristötarkastaja, sari.sivonen@rovaniemi.fi

Perustelut

Oheismateriaali

1 Oheismateriaali: Lausuntopyyntö Rovaniemen kaupungin sekä Pellon ja Ranuan kuntien jätehuoltomääräysten luonnoksesta

2 Oheismateriaali: Pöytäkirjanote jätehuoltojaosto 16.12.2022 Jätehuoltomääräysten päivittäminen 2023 ja oheismateriaali.

Kuvaus

Rovaniemen kaupungin yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan jätehuoltojaosto on pyytänyt  ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Rovaniemen kaupungin sekä Ranuan ja Pellon kuntien jätehuoltomääräysten päivittämisestä. Rovaniemen kaupungin ympäristönsuojelu toimii myös Ranuan ja Pellon kuntien ympäristönsuojelusuojeluviranomaisena.

Uusi jätelaki tuli voimaan heinäkuussa 2021 ja valtioneuvoston asetus jätteistä astui voimaan joulukuussa 2021. Jätehuoltomääräykset on päivitetty vastaamaan jätelainsäädännön muutoksia joilla pyritään kierrätettävien jätteiden hyötykäytön lisäämiseen. Jätehuoltojaosto on valmistellut jätehuoltomääräyksiä yhteistyössä Napapiirin Residuum Oy:n, Rovaniemen kaupungin sekä Pellon ja Ranuan kuntien kanssa.

Keskeisimmät muutosehdotukset jätehuoltomääräyksiin:

  • Biojätteen, kartonki-, muovi- ja lasipakkausjätteen sekä metallin keräys siirtyy kunnalliselle jätelaitokselle.
  • Muutoksia jätelajien tyhjennysväleissä (mm. mahdollistaa pidemmän tyhjennysvälin kesäisin niille kiinteistöille, jotka erilliskeräävät biojätettä).
  • Kiinteistön haltijan on ilmoitettava omatoimisesta biojätteen käsittelystä kiinteistöllä jätehuoltoviranomaiselle,  jonka on merkittävä tieto ylläpitämäänsä rekisteriin (kompostointi-ilmoitus).
  • Muilla kunnallisen yhdyskuntajätehuollon piiriin kuuluvilla kiinteistöillä syntyvien kierrätettävien jätteiden lajittelu- ja erilliskeräysvelvoitteet. Ko. kiinteistöillä erilliskeräys on järjestettävä aina, kun kiinteistöllä syntyy kyseistä jätelajia yli asetuksessa mainitun kilorajan viikossa. 
  • Lukittujen jätteenkeräyspaikkojen kohdalla esitetään avainsäiliöjärjestelmää, jonka koodin taloyhtiö luovuttaisi sekä jätteenkuljetusyritykselle että Napapiirin Residuum Oy:lle.
  • Asumisessa syntyvät jätevesilietteet. Umpikaivot ja saostussäiliöt tulee tyhjentää vähintään kerran vuodessa ja vain pesuvesiä sisältävät säiliöt kolmen vuoden välein. Maatilojen omatoiminen asumisessa syntyvien lietteiden käsittelyä ja peltokäyttöä on päivitetty.
  • Jätteenkuljettajalla on velvollisuus ilmoittaa neljännesvuosittain tiedot tehdyistä jätteenkuljetuksista jätehuoltoviranomaiselle.

Jätehuoltomääräysten esitetään tulevan voimaan 1.4.2023.

Ympäristötarkastaja ehdottaa, että Rovaniemen kaupungin yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan jätehuoltojaostolle annetaan seuraava ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto:

Ympäristölautakunta toteaa lausuntonaan, että jätehuoltomääräykset on asianmukaisesti päivitetty vastaamaan uutta jätelainsäädäntöä ja jätehuoltomääräysten rakenne on laadittu Kuntaliiton ohjeistuksen mukaisesti. 

Ympäristölautakunta esittää muutosta/lisäystä kohtaan 2 luku, 8 §:

Haja-asutusalueella sijaitsevan omassa käytössä olevan vapaa-ajanasunnon osalta voidaan hakea poikkeusta etäisyysvaatimuksista mikäli alueella ei ole yhteiskeräyspistettä tai lähimmän yhteiskeräyspisteen kautta kulkemisesta  aiheutuisi huomattavasti pidempi jätteiden kuljetusmatka kuin suoraan asuinkiinteistölle ajettaessa. Poikkeusta voisi hakea jätehuollon järjestämiseksi vakituisen asunnon jätehuollon yhteydessä silloin kun omassa käytössä olevat vakituinen asunto ja vapaa-ajan asunto sijaitsevat saman kunnan alueella ja vakituisella asuinkiinteistöllä on jätehuoltosopimus omissa nimissään (ei kimppa-astiaa tai taloyhtiön astiaa).

Perustelut

Ympäristönsuojeluviranomainen pitää kohtuuttomana sitä, että polttokelpoisen jätteen kuljetus on tilattava erikseen haja-asutusalueella sijaitsevalle vapaa-ajan asumiseen käytettäville kiinteistöille silloin kun syntyvän jätteen määrä on vähäinen ja jätehuolto voitaisiin hoitaa asianmukaisesti ja omalla kustannuksella vakituisen asunnon jätehuollon yhteydessä.

Omalla vapaa-ajan asunnolla vietetty aika ei juurikaan lisää syntyvien jätteiden kokonaismäärää ko. ruokakunnan osalta sillä vastaavana aikana asuinkiinteistöllä syntyvän jätteen määrä on vähäisempi tai jätettä ei synny lainkaan.  Jätteet myös ohjautuvat asuinkiinteistön kautta käsiteltäväksi samaan paikkaan kuin jos ne noudettaisiin  jätehuoltoyrittäjän toimesta vapaa-ajan asunnolta. Huomattava on myös, että mikäli erilliskerättävät jätteet lajitellaan vapaa-ajan asunnolla jätehuoltomääräysten mukaisesti, on kiinteistön omistajan kuitenkin kuljetettava nämä jätejakeet ekopisteelle itse.

Ympäristönsuojeluviranomainen katsoo, että poikkeuksen mahdollistaminen kuvatun kaltaisissa tapauksissa edistää jätehuollon tavoitteiden toteutumista ja ennaltaehkäisee haittoja ympäristölle ja terveydelle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Erkki Lehtoniemi, palvelualuepäällikkö, erkki.lehtoniemi@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää antaa lausunnon edellä esitetyn mukaisesti.

 

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Rovaniemen kaupungin yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan jätehuoltojaosto, Ranuan kunnanhallitus, Pellon kunnanhallitus, Napapiirin Residuum Oy