Ympäristölautakunta, kokous 25.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon valvonnan toteutuminen 2022

ROIDno-2023-79

Valmistelija

  • Sini-Sisko Kilpeläinen, terveysvalvonnan johtaja, sini-sisko.kilpelainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta on 26.1.2022 § 7 hyväksynyt Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman sekä eläinlääkäripalveluiden ja eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonnan järjestämistä koskevan suunnitelman päivitykset vuodelle 2022.

Valvontasuunnitelmien mukaan ympäristölautakunta arvioi valvontasuunnitelman toteutumisen seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja lähettää hyväksymänsä selvityksen suunnitelman toteutumisesta Lapin aluehallintovirastolle. Arviointia hyödynnetään ympäristöterveydenhuollon valvonnan kehittämisessä, valvonnan toimivuuden varmistamisessa ja uusien suunnitelmien laadinnassa. Arvioinnissa huomioidaan mm. tarkastusten kattavuus ja määrä, sekä valvonnasta saatujen tulojen kohdentaminen. Valvonnan raportointi tehdään VATI ja VYHA järjestelmien kautta sähköisesti.

TERVEYDENSUOJELU-, ELINTARVIKE- JA TUPAKKAVALVONTA

Elintarvikevalvontasuunnitelman mukaisia tarkastuksia tehtiin 268 kpl (v. 2021 98 kpl) ja resurssien mukaan laadittu valvontasuunnitelma toteutui suunnitellusti (toteuma 105%, v. 2021 60 %). Todellisesta valvonnan tarpeesta toteutui 62 %. Valvonnan määrä ja kattavuus nousi edelliseen vuoteen verrattuna merkittävästi mm. resurssien lisäämisen seurauksena. Edellisinä vuosina myös Covid19 -pandemia rajasi osin tarkastusten suorittamista. Toimintavuonna 2022 suunnitelmallista elintarvikevalvontaa suunnattiin edellisten vuosien tapaan elintarvikkeiden valmistukseen ja tarjoiluun.

Terveydensuojelun valvontasuunnitelman mukaisia tarkastuksia tehtiin v. 2022 yhteensä 234 kpl (v. 2021 181 kpl). Resurssien mukaan laadittu valvontasuunnitelma toteutui suunnitellusti (toteuma 115 %, v. 2021 101 %). Tarkastusten määrä nousi edelliseen vuoteen verrattuna. Todellisesta valvonnan tarpeesta toteutui 84 %. Terveydensuojelulain mukaista suunnitelmallista valvontaa suunnattiin majoitustoimintaan, kouluihin ja päiväkoteihin sekä talousvettä toimittaviin laitoksiin.

Tupakkatuotteiden sekä nikotiinivalmisteiden myynnin tarkastuksia tehtiin yhteensä 60 kpl.

Eri lakien mukaisen valvonnan suorittaminen 100% tarpeen mukaan olisi edellyttänyt yhteensä 783 tarkastusta vuonna 2022. Valvontasuunnitelmassa päätettiin tavoitella 65% toteumaa (ympäristölautakunta 26.1.2022 § 7) ja siinä suunniteltiin eri lakien mukaisia tarkastuksia yhteensä 508 kpl. Tarkastuksia toteutui 562 kpl, joka vastaa 72 % toteumaa. Tarkastuksia tehtiin 256 kpl enemmän kuin edellisenä vuonna (v. 2021 306 kpl).

Valvontasuunnitelman ulkopuolisiin tehtäviin ja velvoitteisiin kuluu arviolta noin 50 % resursseista. Elintarvike- ja terveydensuojelulain mukaisia ilmoituksia käsiteltiin 112 kpl (v. 2021 126 kpl) ja tupakka- ja lääkelakien mukaisia myyntilupahakemuksia käsiteltiin 19 kpl. Valvontakohteisiin liittyviä lausuntoja annettiin 21 kpl, asunnontarkastuksia yksityisiin kiinteistöihin tehtiin 75 kpl ja akuutteja tarkastuksia säännöllisen valvonnan kohteisiin yhteensä 37 kpl. Vuoden aikana oli myös talousveden jakelun häiriötilanteita sekä ruokamyrkytysepidemiaselvityksiä.

Keskeisten toimenpiteiden toteutuminen vuonna 2022

Valvonnan perusmaksun käyttöönotto

Elintarvikelain ja terveydensuojelulain mukaista valvonnan perusmaksua 150 € alettiin periä valvontakohteilta vuodesta 2022 alkaen. Perusmaksut laskutetaan kohteilta vuosittain alkuvuodesta. Rovakaaren ympäristöterveydenhuollossa tehtiin laskutuksen edellyttämät kohdetietojen päivitykset alkuvuonna 2022, mutta perusmaksut saatiin laskutettua vasta syksyllä laskutukseen liittyvien ohjelmien haasteiden vuoksi. Perusmaksut toteutuivat kuitenkin lain edellyttäminä.

Uusien valvontakeinojen lisääminen valvonnassa mm. etätarkastukset ja kirjeohjaukset

Valvontakohteiden etätarkastuksia ja etäohjausta toteutettiin aiempaa enemmän. Mm. vesiosuuskunnille annettiin etäohjausta videoneuvotteluyhteyksillä ja niille toteutettiin kohdennettu kirjeohjaus. Asiakirjatarkastuksia suoritettiin sekä elintarvike- ja että terveydensuojeluvalvonnassa. Majoitustoimijoille laadittiin ja lähetettiin ohjauskirje ilmoitusvelvollisuutta koskien. 

Yhteistyön ja palvelun lisääminen yhteistyökunnissa

Yleistä yhteydenpitoa yhteistyökuntiin lisättiin vuoden aikana, mutta tavoitteen toteutuminen jäi suunniteltua ohuemmaksi.

Laatujärjestelmän käyttöönotto (LaatuNet-kokeilu)

Laatuhallintajärjestelmäksi hankittiin vuonna 2022 LaatuNet.

Elintarvikevalvonta

​​​​​​Elintarvikevalvonnan keskeiset toimenpiteet "Elintarvikeyritysten ohjaukseen, neuvontaan ja valvontaan lisätään resurssia" ja "Valvontaa suunnataan mm. keskuskeittiöihin, kotileipomoihin sekä majoituksen yhteydessä oleviin elintarvikehuoneistoihin" toteutuivat suunnitellusti. Elintarvikevalvonnan resurssia lisättiin 1,5 henkilötyövuodesta 2,5 henkilötyövuoteen ja valvonnan kohdentuminen toteutui suunnitellusti.

Terveydensuojelu

Vuodelle 2022 oli asetettu tavoite elinympäristöterveyden edistämisestä ja yhteistyöstä: "Ympäristöterveydenhuolto pyrkii vaikuttamaan siihen, että elinympäristön terveellisyys huomioidaan entistä paremmin maankäytön pääprosessin kaikissa vaiheissa ja parantamaan viranomaisyhteistyötä em. tavoitteen saavuttamiseksi". Tavoitteen saavuttamiseksi luotiinkin käytänne, että terveydensuojeluviranomaisen lausunto sisällytetään jatkossa ympäristölautakunnalta (rakennusvalvonnalta) pyydettyihin lausuntoihin koskien mm. valmistelussa olevia kaavoja. Terveydensuojeluviranomainen käsitteli lisäksi vuoden aikana 21 kpl ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntopyyntöjä. Lausuntopyynnöt koskivat pääosin maa-ainesten ottamista.

Kohteiden terveydensuojelulain 2 §:n mukaisen omavalvonnan tukemista tehtiin osana säännöllista valvontaa.

Talousvettä toimittavien laitosten valvontakohderekisterin ajantasaistaminen toteutettiin vuoden aikana. Pienille vesilaitoksille laadittiin ja toimitettiin kirjallinen ohjeistus sekä annettiin etäohjausta videoyhteyksillä.

Suunnitellut tiedotusprojektit; "Pientalojen sisäilman radonpitoisuus" ja "Majoitustoiminnan ilmoitusvelvollisuus" toteutettiin syksyn aikana. Radontiedote julkaistiin sähköisissä kanavissa sekä välitettiin myös medialle. Majoitustoimintaa koskeva tiedote välitettiin matkailun markkinointiorganisaatioiden kautta suoraan majoitustoimintaa harjoittaville yrityksille.

Tupakka

Tupakointitilojen valvonta ei toteutunut suunnitellusti.

ELÄINLÄÄKINTÄHUOLTO

Eläinlääkäripalvelut toteutuivat pääsääntöisesti suunnitelman mukaisesti. Eläinlääkinnän käyntimäärien tilastointi kunnittain esitellään kokouksessa. Eläinlääkinnässä oli suunniteltu yhteensä 40 säännölisen valvonnan tarkastusta, joista toteutui noin 80 % (31 kpl). Kokonaisuutena eläinlääkinnässä (sis. epäilyyn perustuvat tarkastukset) oli varauduttu suorittamaan 125 tarkastusta vuoden aikana; tarkastuksia tehtiin 123 kpl.

Eläinlääkinnän valvontasuunnitelman mukaista valvontaa vuonna 2022: 

Vesiviljelyeläinten terveysvalvontakohteiden valvontakäyntejä 4 kpl ja erillisiä asiakirjatarkastuksia 4 kpl

Siipikarjan salmonellavalvontakäyntejä 1 kpl

Eläinten hyvinvoinnin valvonnan suunnitelmalliset tarkastukset 13 kpl

Lisäksi valvontasuunnitelman ulkopuolista valvontaa vuonna 2022: saapuneet/käsitellyt eläinsuojeluilmoitukset yhteensä 208 kpl, joiden perusteella tehtyjä eläinsuojelutarkastuksia 92 kpl (2021: 197 kpl / 97 kpl)

 

Eläinlääkäripäivystys on toiminut vaatimusten mukaisesti. Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon alueella on kaksi päivystysaluetta, joilla kummallakin on käytössä eläinlääkintähuoltolain vaatima keskitetty yhteydenottopalvelu. Palvelu on asiakkaille maksullinen. Eläinlääkintähuoltolain edellyttämää eriytettyä pien- ja suureläinpäivystystä ei nykyisillä päivystysalueilla ja käytettävissä olevilla eläinlääkäriresursseilla pystytä järjestämään säännöllisesti, mutta sitä on toteutettu tarvittaessa. Rovaniemen kaupunki ei sitoudu tarjoamaan perustason ylittäviä erikoiseläinlääkäripalveluja. Yksityisiä eläinlääkäripalveluita on toiminta-alueella saatavilla ainakin pieneläimille. Tuotantoeläinten terveydenhuoltopalvelut ovat toteutuneet pääsääntöisesti suunnitelman mukaisesti kaikissa kunnissa. Osassa Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon eläinlääkinnän toimipisteistä peritään asiakkailta erilaisia klinikka- ja laitemaksuja.

TALOUS

Elintarvike- ja terveydensuojeluvalvonnan valvontatulot vuodelta 2022 olivat yhteensä 275 100 €, joista perusmaksujen osuus oli noin 100 000 €.  Tulot on kohdennettu ympäristöterveydenhuollon yksikön käyttöön, ja niitä hyödynnetään valvonnan toteutumisen ylläpitämiseen. Kuntayhteistyön korvaukset terveydensuojelun osalta olivat yhteensä 157 600 €, joka kattaa noin kolmanneksen terveydensuojelun menoista.

Eläinlääkintähuoltolain vaatiman keskitetyn maksullisen yhteydenottopalvelun tuotto v. 2022 oli 15 078 € (v.2021 12 327 €). Klinikka- ja laitemaksuja kertyi yhteensä  51 211 € (v. 2021 50 875 €). Eläinlääkinnän kunta- ja valtioyhteistyön korvaukset olivat yhteensä 584 150 €, joka kattaa noin 45 % eläinlääkinnän menoista.

Koko ympäristöterveydenhuollon (terveydensuojelu, eläinlääkintä ja hallinto) menoista katetaan ulkopuolisilla tuloilla hieman yli puolet.

Liitteet

1. Ympäristöterveydenhuollon v. 2022 tarkastussuunnitelmien toteumat

Terveysvalvonnan johtaja:

Ehdotan, että ympäristölautakunta hyväksyy edellä annetun selvityksen ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman sekä eläinlääkäripalveluiden ja eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonnan järjestämistä koskevan suunnitelman toteutumisesta vuodelta 2022 liitteineen ja lähettää sen Lapin aluehallintovirastolle maaliskuun 2023 loppuun mennessä.

.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Erkki Lehtoniemi, palvelualuepäällikkö, erkki.lehtoniemi@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta hyväksyy terveysvalvonnan johtajan ehdotuksen mukaisesti edellä annetun selvityksen ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmien toteutumisesta vuodelta 2022 ja lähettää sen Lapin aluehallintovirastolle maaliskuun 2023 loppuun mennessä.

Päätös

Ylitornion jäsen Esa Kiviniemi poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 15.51.

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

 

 

Tiedoksi

Lapin aluehallintovirasto kirjaamo.lappi@avi.fi