Tarkastuslautakunta, kokous 9.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Kaupunkitarkastajan viran avaaminen haettavaksi

ROIDno-2023-1534

Valmistelija

  • Paavo Aarnio, palvelussuhdepäällikkö, paavo.aarnio@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunkitarkastaja on irtisanoutunut virastaan 14.4.2023 siirtyessään tarkastuspäällikön virkaan. Kaupunkitarkastaja yhdessä tarkastuspäällikön kanssa muodostaa lautakunnan alaisen virkahenkilöstön. 

Viran perustamisen yhteydessä syksyllä 2015 määriteltiin osaamisen ja kelpoisuuden vaatimukset. Tuolloin lautakunnassa katsottiin tehtävän painottuvan talouteen. Ja sen perusteella soveltuvaksi tutkinnoksi määritettiin kauppatieteen maisterin tutkinto tai jokin vastaavan tason tutkinto, jota on täydennetty opinnoilla laskentatoimen tai rahoituksen alalta. 

Tarkastuslautakunnan kuntalakiin perustuvat tehtävät muodostuvat tarkastustoimen tehtävistä, talouden ja toiminnan arvioinnista sekä sidonnaisuusilmoituksiin liittyvistä tehtävistä. Kuntien toiminnan painopiste on siirtynyt yhä enemmän konserninäkökulmaa huomioivaksi. Osaamista erityisesti kaupungin arviointityössä tulee vahvistaa. 

Tarkastuslautakunta on 14.7.2021 § 103 vahvistanut kaupunkitarkastajan viran kelpoisuusehdoksi ylemmän korkeakoulututkinnon ja erinomaisen suomen kielen kirjallisen ja suullisen taidon. Lisäksi on todettu, että kaupunkitarkastajan virkavalinnassa tulee erityisesti huomioiduksi tutkinto, joka on suoritettu oikeustieteestä, yhteiskuntatieteistä tai kauppatieteistä. Kelpoisuusvaatimuksen ohella viran menestyksekäs hoito edellyttää hyvää perehtyneisyyttä, sekä työkokemusta kunnan tai kuntakonsernin asiantuntijatehtävissä. Erityistä merkitystä on kokemuksella, joka on hankittu arviointityössä.

Edellä mainittua kelpoisuusehtoa ja muita valintapäätökseen vaikuttavia seikkoja ei ole tarpeen muuttaa.

Kaupunkitarkastajan valitsee tarkastuslautakunta. Virkasuhteen julistaa haettavaksi valitseva viranomainen. Avoimeksi jääneen viran kelpoisuusehdot vahvistaa se toimielin, jonka alaisuuteen virka kuuluu. Toistaiseksi voimassa oleviin virkasuhteisiin tehtävät henkilövalinnat tulee päättää esittelystä. Toimiohjeet virka-asioissa kuvataan hallintosäännössä, jonka kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kuntalain nojalla. 

Kaupunginhallitus on 19.10.2020 § 341 päättänyt, että toimielinten valitsemien viranhaltijoiden palkasta päättää valitseva toimielin. Tarkastuslautakunta on 14.7.2021 § 103 vahvistanut viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi 1.4.2021 alkaen 4485,07€ (hinnoittelematon tehtävä) eikä sitä ole tarpeen muuttaa viran täyttämisen yhteydessä. Päätöksen jälkeen voimaan astuneet yleiskorotukset huomioiden palkka on 4597,64€

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juuso Kataja, tarkastuspäällikkö, juuso.kataja@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta päättää 

1. vahvistaa kaupunkitarkastajan viran kelpoisuusehdoksi ylemmän korkeakoulututkinnon ja erinomaisen suomen kielen kirjallisen ja suullisen taidon, 

2. julistaa kaupunkitarkastajan viran haettavaksi 9.6.2023 klo 12.00 mennessä liitteenä olevan hakukuulutuksen mukaisesti,

3. hakuilmoitus julkaistaan KuntaRekryssä ja Mol.fi:ssä ja, 

4. vahvistaa kaupunkitarkastajan virkapalkaksi 4597,64 €. Vahvistetussa palkassa ei ole huomioitu 1.6.2023 yleiskorotusta.

 

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaa, että lautakunta kävi keskustelun aiheesta. Keskustelun jälkeen vt. tarkastuspäällikkö antoi muutetun päätösehdotuksen. 
 

Vt. tarkastuspäällikön muutettu päätösehdotus:

Asia palautetaan valmisteluun ja tuodaan lautakunnan käsittelyyn kesäkuun loppuun mennessä. 

Tarkastuslautakunta päätti yksimielisesti kokouksessa annetun päätösehdotuksen mukaisesti.
 

Merkittiin pöytäkirjaan, että palvelussuhdepäällikkö Paavo Aarnio poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen kello 17.23.

Tiedoksi

Antti Määttä, Paavo Aarnio

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.