Kaupunginvaltuusto, kokous 25.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 100 Valtuustoaloite: Luontoratkaisuja monimuotoisuuden vaalimiseksi  (lisäpykälä)

ROIDno-2023-3054

Perustelut

Miikka Keränen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Kansainvälisen luontopaneelin IPBESin mukaan nykymenolla jopa miljoona lajia on kuolemassa sukupuuttoon. Meillä Suomessa jo joka yhdeksäs laji on uhanalainen. Luontokadon pysäyttämiseen tarvitaan mukaan kaikkia. 
Kaupungeilla on erinomaiset edellytykset vahvistaa luontotyötä – ja tuottaa näin monenlaisia hyötyjä asukkailleen. Me allekirjoittaneet esitämme harkittavaksi ja selvitettäväksi seuraavia luontoratkaisuja monimuotoisuuden vaalimiseksi:

  • Monipuolistetaan maankäytön merkintöjä
    Arvokkaiden alueiden rauhoittaminen luonnonsuojelulailla on tärkeä tapa vaalia monimuotoisuutta, mutta rinnalle tarvitaan myös joustavampia ja nopeampia työkaluja. Merkittävä osa harvinaistuvista eliöistä ja elinympäristöistä jää joka tapauksessa rauhoitettujen alueiden ulkopuolelle.

    Hyödynnetään uudenlaisia suojelun keinoja kuten maankäytön tyyppejä, hoitoluokituksia ja väliaikaista suojelua. Kehitetään kaavamerkintöjä yhdessä muiden kaupunkien kanssa. Hyödynnetään keinoja erityisesti rauhoitettujen alueiden liepeillä ja niiden yhteen kytkemisessä.

    Selvitetään mahdollisuus linjata periaatteesta, että kaupunkialueella kaadetun puun tilalle tulisi istuttaa kaksi uutta tilalle. 
     
  • Lisätään ennallistaminen metsien hoidon työkalupakkiin

Luontoarvoja voidaan palauttaa ekologisella ennallistamisella. Silloin esimerkiksi talouskäytössä ollut metsä kulotetaan tai ojitetun suon vedenpintaa nostetaan. Ennallistamisen avulla voidaan myös lisätä luontokohteiden kiinnostavuutta virkistys- ja ulkoilualueina.

​​​​​Kerätään ennallistamisesta kokemuksia koehankkeilla ja hyödynnetään valtion mailla koeteltuja käytäntöjä. Tiedotetaan toimenpiteistä paikallisille asukkaille ja ulkoilijoille. Sisällytetään parhaat ratkaisut kaupungin metsienhoidon vakiotyökaluihin.

  • Lisätään lahopuun määrää

Lahopuun puute on Suomessa merkittävin yksittäinen uhanalaistumisen ajuri. Eri lajit tarvitsevat eriasteisesti lahonnutta ainesta. Lahopuuta voidaan lisätä kaupungin metsissä, niityillä ja puistoissa.

Asetetaan lahopuun lisäämiselle määrällisiä ja laadullisia tavoitteita. Lisätään lahopuuta kaupungin viheralueilla siten, että se parantaa samalla alueiden esteettistä ja toiminnallista arvoa. Lahopuiden poistossa tulee ensimmäisenä kiinnittää huomiota poiston tarpeeseen. Kaukana kulkureiteistä olevia puita ei ole tarpeen kaataa. Kulkureittien lähistöllä tulee pyrkiä jättämään pystyyn pitkiä tyvipökkelöitä, mikäli se on teknisesti ja taloudellisesti järkevää. Mikäli puu on kaadettava kokonaan eikä runkoa voida kokonaisuudessaan jättää viheralueelle, on useimmissa tapauksissa mahdollista sahata 5-10 metrin pölli jätettäväksi maahan maisemaa ja luonnon monimuotoisuutta rikastamaan.

  • Lisätään pienelinympäristöjä

Pienelinympäristö on pienialainen kohde kuten lammikko, niitty tai järeä vanha puu. Niitä voidaan lisätä monille ihmisen voimakkaasti muokkaamille alueille, esimerkiksi puistoihin ja tiealueille.

Selvitetään kaupunkiin sopivat pienelinympäristöt. Asetetaan niille määrällisiä tavoitteita. Tuetaan kaupunkilaisia, yhdistyksiä ja yrityksiä elinympäristöjen omatoimisessa tuottamisessa."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.