Kaupunginvaltuusto, kokous 25.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 106 Valtuustoaloite: Imetysmyönteisyyttä työpaikoille (lisäpykälä)

ROIDno-2023-3150

Perustelut

Laura Tarvainen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Äitien toiveet työhönpaluusta ja imetyksestä on voitava jatkossa sovittaa paremmin yhteen. Perhevapaauudistus astui voimaan 1.8.2022.   Uudistuksen avulla perheet ovat voineet  jakaa hoivavastuuta tasaisemmin molempien lapsen vanhempien kesken. Uudistus on historiallinen, mutta samalla se on tuonut uudenlaisen haasteen imetyksen edistämisen näkökulmasta, kun äidit mahdollisesti palaavat töihin aiempaa varhaisemmin lapsen syntymän jälkeen. 

Imetys edistää äidin ja lapsen terveyttä. Se on edullista ja ekologista. Suomessa suositellaan täysimetystä 4-6 kuukauteen asti ja tämän jälkeen osittaisimetystä vähintään vuoden ikään saakka. Töihin palaaminen ei saa olla este imetyksen jatkamiselle. Työpaikoilla voidaan tukea imetystä monin konkreettisin keinoin: joustava työaika, mahdollisuus taukoihin, rauhallinen tila imetykselle tai rintamaidon pumppaamiselle sekä mahdollisuus säilyttää pumpattua maitoa. Työyhteisön myönteinen ilmapiiri imetykselle  on avainasemassa. 

Me allekirjoittaneet ehdotamme, että Rovaniemi ryhtyy edistämään imetysmyönteistä ilmapiiriä omilla työpaikoillaan sekä tekee konkreettisia toimenpiteitä esimerkiksi vauvan imetyksen ja maidon pumppaamisen mahdollistamiseksi työpäivän aikana. Samalla kaupunki voi toimia suunnannäyttäjänä  ja kannustaa rovaniemeläisiä yrityksiä ja muita työantajia imetysmyönteisyyteen."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteet kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.