Keskusvaalilautakunta, kokous 4.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Vaalitoimitsijoiden määrääminen presidentinvaaliin 2024

ROIDno-2023-2174

Valmistelija

  • Henna Penttilä, erityissuunnittelija, henna.penttila@rovaniemi.fi

Perustelut

Vaalilain 17 §:n mukaan ennakkoäänestyksestä kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa sekä kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat. Kussakin kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa on oltava ainakin kaksi vaalitoimitsijaa. Vaalitoimitsijat kotimaan yleiseen ennakkoäänestyspaikkaan ja kotiäänestykseen määrää kunnan keskusvaalilautakunta. Ennakkoäänestystä kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa toimitettaessa vähintään kahden vaalitoimitsijan on oltava yhtä aikaa saapuvilla. Kunkin yksittäisen kotiäänestyksen toimittamisesta huolehtii yksi vaalitoimitsija.

Ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla vaalitoimitsijana. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä. Vaalitoimitsijaan ei sovelleta hallintolain esteellisyyttä koskevia säännöksiä. Vaalitoimitsijaksi voidaan edellä mainituissa rajoissa määrätä tehtävään kykenevä 18 - vuotta täyttänyt henkilö.

Yleinen ennakkoäänestyspaikka

Keskusvaalilautakunnan tulee määrätä vaalitoimitsijat yleisiin ennakkoäänestyspaikkoihin kirjallisesti. Ennakkoäänestyspaikan ollessa avoinna äänestystä varten vähintään kahden vaalitoimitsijan tulee olla paikalla koko ajan. Samaan ennakkoäänestyspaikkaan on sen vuoksi suositeltavaa määrätä mahdollisuuksien mukaan useampia kuin kaksi vaalitoimitsijaa. Ennakkoäänestyspaikoille, ennakkoäänten rekisteröintiin ja lajitteluun tulee palkata erikseen vaalitoimitsijat.

Kotiäänestys

Vaalitoimitsijat kotiäänestykseen määrää keskusvaalilautakunta. Kotiäänestyksen vaalitoimitsijan ei tarvitse olla vaalitoimikunnan jäsen tai varajäsen. Keskusvaalilautakunta voi määrätä kotiäänestyksen vaalitoimitsijat samassa yhteydessä kuin se määrää yleisen ennakkoäänestyspaikan vaalitoimitsijat. Hyvä käytäntö on, että keskusvaalilautakunta määrää riittävän määrän henkilöitä kotiäänestyksen vaalitoimitsijoiksi, minkä jälkeen keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja määrää näistä henkilöistä vaalitoimitsijat kunkin yksittäisen kotiäänestyksen suorittamiseen. Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja määrää, kenen äänestäjän luokse kukin vaalitoimitsija menee. Kotiäänestyksen vaalitoimitsijan on huolehdittava, että hänen lisäkseen kotiäänestyksessä on läsnä äänestäjän valitsema tai hyväksymä 18 vuotta täyttänyt henkilö, joka tässä tehtävässään ei toimi vaaliviranomaisen ominaisuudessa. Asianomaisissa vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö ei voi toimia tässä tehtävässä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Heikki Salmi, heikki.salmi@rovaniemi.fi

Keskusvaalilautakunta määrää vuoden 2024 presidentinvaalin yleisiin ennakkoäänestyspaikkoihin sekä kotiäänestykseen liitteen mukaiset vaalitoimitsijat, jotka voivat toimia kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa vaalitoimitsijoina. Lisäksi ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijaksi nimetty henkilö voi toimia vaalipäivänä vaalilautakuntien avustavana henkilöstönä. Vaalikeskus tekee suunnitelman vaalitoimitsijoiden sijoittumisesta vaalien aikaisiin tehtäviin. 

Päätös

Keskusvaalilautakunta päätti päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

OTE: Oikaisuvaatimus, Keskusvaalilautakunta

 

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Keskusvaalilautakunnan päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen kuntalain 137 §:n mukaisen oikaisuvaatimuksen keskusvaalilautakunnalle.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteluineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Keskusvaalilautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.