Keskusvaalilautakunta, kokous 4.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Presidentinvaalista 2024 tiedottaminen

ROIDno-2023-2174

Valmistelija

  • Henna Penttilä, erityissuunnittelija, henna.penttila@rovaniemi.fi

Perustelut

Vaalilain 49 §:n ja 67 §:n mukaan keskusvaalilautakunnan tulee tiedottaa kunnan alueella olevista kotimaan yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja äänestysajoista niissä sekä saatettava vaalipäivä ja äänestysalueiden äänestyspaikat tiedoksi sillä tavalla kuin kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi. Kuntalain 108.1§:n mukaan kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi julkaisemalla ne yleisessä tietoverkossa, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu, sekä tarpeen vaatiessa muulla kunnan päättämällä tavalla. Vaalitoimitsijoiden ja vaalitoimikunnan on huolehdittava siitä, että äänestysajoista ja ennakkoäänestyksen tarkemmasta järjestelystä tiedotetaan ennakkoäänestyspaikalla julkipantavin kuulutuksin ja tarvittaessa muullakin sopivalla tavalla.

Edellisten vaalien tapaan Digi- ja väestötietovirasto (DVV) lähettää eduskuntavaaleissa jokaiselle äänioikeutetulle ilmoituskortin mukana luettelon oman vaalipiirin ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista. Ilmoituskortissa on lisäksi jokaiselle äänioikeutetulle tieto vaalipäivän äänestyspaikasta. Ainoa asia, joka DVV:n tiedotteissa ei ilmene, on vaaliauton reitti ja aikataulu.

Edellisissä vaaleissa keskusvaalilautakunta on tiedottanut vaaliauton reitistä ja aikataulusta paikallisissa sanomalehdissä, joissa on tiedotettu lisäksi ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista. Vaaliauton reitistä ja aikataulusta tullaan lisäksi tiedottamaan reitin varrella sijaitseville kylä- ja asukasyhdistyksille.

Eduskuntavaaleissa 2023 kotiäänestykseen osallistuneille äänioikeutetuille tullaan lähettämään tiedote kotiäänestykseen ilmoittautumisesta.

Mikäli äänioikeutetulla ei ole äänestykseen tarvittavaa henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa, poliisi voi myöntää hänelle väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten.

 

Ulkomainonta

Rovaniemen kaupungin hallinnassa ja määräysvallassa olevilla alueilla vaalimainonta on ollut sallittua erityisissä vaalimainostelineissä sekä sellaisissa jo paikallaan olevissa mainoslaitteissa, joiden sijoittamiseen kaupunki on vuokrannut alueen ja myöntänyt luvan mainoslaitteen sijoittamiseen (esim. valomainokset, pylväsmainokset, suurtaulut). Kaupunginhallitus on päätöksellään 21.10.2011 321 § Vaalimainonnasta määrääminen vuoden 2012 presidentinvaalissa linjannut, että kaupungin mahdollistamasta ulkomainonnasta presidentinvaaleissa luovutaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Heikki Salmi, heikki.salmi@rovaniemi.fi

Keskusvaalilautakunta päättää tiedottaa presidentinvaalista 2024 seuraavilla tavoilla:

Kaupungin Internet-sivuille laaditaan:

  1. kuulutus ennakkoäänestyspaikoista, niiden aukioloajoista ja osoitteista samoin kuin vaalipäivän äänestyspaikoista;
  2. kuulutus kotiäänestyksen järjestelyistä ja omaishoitajan mahdollisuudesta äänestää kotiäänestyksen yhteydessä;
  3. kuulutus laitosäänestyksen järjestelyistä;
  4. kuulutus äänestysauton reiteistä ja aikatauluista;
  5. kuulutus väliaikaisesta henkilökortista.
     

Tietoverkkoon laitettavat kuulutukset julkaistaan kaupungin ilmoitustaululla. Kuhunkin laitokseen laaditaan erikseen kuulutus ao. laitoksessa tapahtuvasta ennakkoäänestyksestä. Yleisille ennakkoäänestyspaikoille viedään kuulutukset viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkua. Laitoksien ja ennakkoäänetyspaikkojen kuulutuksien toimittamisesta huolehtii vaalikeskus.

Ennakkoäänestyspaikoista, niiden aukioloajoista ja osoitteista, vaalipäivän äänestyspaikoista sekä äänestysauton reitistä ja aikataulusta julkaistaan tiedotus ennen vaalin ennakkoäänestyksen alkua sekä Lapin Kansa - että Uusi Rovaniemi - lehdissä. Lisäksi edellä mainituista viestitään sosiaalisen median kanavien kautta. Kotihoidossa oleville tiedotusta pyritään suunnittelemaan yhteistyössä Rovaniemen alueen kotihoidon kanssa, ja kylien tiedotusta suunnitellaan yhteistyössä aluesihteerin kanssa. 

Lisäksi keskusvaalilautakunta toteaa, että ulkomainontaa ei presidentinvaalissa toteuteta kaupunginhallituksen päätöksen 21.10.2011 321 § mukaisesti. 

Päätös

Keskusvaalilautakunta päätti päätösesityksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

OTE: Oikaisuvaatimus, Keskusvaalilautakunta

 

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Keskusvaalilautakunnan päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen kuntalain 137 §:n mukaisen oikaisuvaatimuksen keskusvaalilautakunnalle.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteluineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Keskusvaalilautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.