Hyvinvointilautakunta, kokous 19.12.2023

§ 131 Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma

ROIDno-2022-1878

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Ehkäisevä päihdetyö on osa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä. Se kattaa lain mukaan alkoholin, tupakan, huumausaineiden ja muiden päihtymiseen käytettävien aineiden sekä rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisyn. Tavoitteena on vähentää päihteiden käyttöä ja päihteiden käytöstä aiheutuvia terveydellisiä, sosiaalisia ja yhteiskunnallisia haittoja. 

Kunnan tulee nimetä ehkäisevän päihdetyön tehtävistä vastaava toimielin, jonka tehtävänä on (laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä, 5 §):

  1. huolehtia alueensa päihdeolojen seurannasta ja niitä koskevasta tiedotuksesta;
  2. huolehtia siitä, että päihdehaittoja ja niiden vähentämistä koskevaa tietoa tarjotaan yksityisille henkilöille ja koko väestölle;
  3. lisätä ja tukea päihdehaittoja ehkäisevien toimien osaamista kaikissa tehtävissään;
  4. esittää ja edistää ehkäisevän päihdetyön toimia hallinnossaan, kunnassa erityisesti sivistys-, liikunta- ja nuorisotoimessa sekä elinkeinotoimessa;
  5. huolehtia siitä, että 1–4 kohdassa tarkoitetut toimet sovitetaan yhteen kunnan ja hyvinvointialueen yhteistyössä sekä poliisin, alkoholilain (1102/2017) ja tupakkalain (549/2016) noudattamisen valvonnasta vastaavien viranomaisten, elinkeinoelämän ja erityisesti ehkäisevään päihdetyöhön osallistuvien yleishyödyllisten yhteisöjen ehkäisevään päihdetyöhön kuuluvien ja sitä tukevien toimien kanssa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan vaikuttavan ehkäisevän päihdetyön edellytyksenä lakisääteisen vastaavan toimielimen lisäksi ovat rakenteellisella tasolla ehkäisevän päihdetyön suunnitelma, ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö tai koordinaattori sekä monialainen ehkäisevää päihdetyötä toimeenpaneva työryhmä. 

Ehkäisevän päihdetyön rakenteet Rovaniemellä

Rovaniemen kaupungin hallintosäännön muutoksen myötä ehkäisevän päihdetyön vastaavan toimielimen tehtävät siirtyivät kaupunginhallitukselta hyvinvointilautakunnalle 1.9.2023 alkaen (§ 37). Kaupunginhallituksen vielä toimiessa vastaavana toimielimenä, on kaupunkiin perustettu 17.3.2022 hyvinvointiryhmän päätöksellä monitoimijainen ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmä. Työryhmän toimintaa koordinoi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntija. Rovaniemellä ehkäisevän päihdetyön rakenteet ovat pitkälti kansallisten suositusten mukaiset. Näin todettiin myös Lapin aluehallintoviraston keväällä 2023 toteuttamassa arvioinnissa, josta raportoitiin julkaisussa Ehkäisevä päihdetyö Lapin aluehallintoviraston toimialueen kunnissa vuonna 2023 (oheismateriaalina). Arvioinnissa tarkasteltiin tilannetta keväällä 2023 eli ennen viimeisintä hallintosääntömuutosta.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto (19.5.2022, § 17) on vielä toimiessaan päättänyt, että ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmä laatii vuoden 2023 aikana Rovaniemen kaupungin ehkäisevän päihdetyön suunnitelman. Suunnitelma ohjaa huomioimaan ehkäisevän päihdetyön sisällöt kattavasti toiminnan suunnittelussa. Työryhmä on vuoden 2023 aikana aktiivisesti työstänyt suunnitelmaa ja  muun muassa toteuttanut kuntalaisille päihdetilannekyselyn. Suunnitelmassa on myös kuvattu tavoitetilaa ehkäisevän päihdetyön toimenpiteille eri ikäryhmien osalta. Suunnitelman laatiminen toteuttaa suoraan lain asettamia ehkäisevän päihdetyön vastaavan toimielimen tehtäviä ja sen valmiiksi saattaminen ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmän toimesta on tarkoituksenmukaista myös hyvinvointilautakunnan alaisuudessa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää 

  • valtuuttaa ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmän viimeistelemään Rovaniemen kaupungin ehkäisevän päihdetyön suunnitelman tuotavaksi lautakuntakäsittelyyn ja että
  • suunnitelman laadintaa koordinoidaan sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialalta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntijan toimesta.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti palvelualuepäällikön päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmä on laatinut ehkäisevän päihdetyön suunnitelman. Suunnitelma on erillisohjelma, joka tukee hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman sekä kaupunkistrategian toimeenpanoa. Se kokoaa yhteen ehkäisevän päihdetyön kokonaisuuden ja mahdollistaa sen suunnitelmallisen kehittämisen ja johtamisen Rovaniemen kaupungissa.

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma on ensimmäinen laatuaan. Se vastaa osaltaan myös tarpeeseen selkeyttää kaupungin tehtäviä ja vastuita ennaltaehkäisevässä työssä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden siirryttyä Lapin hyvinvointialueen järjestämisvastuulle.

Suunnitelman valmistelu

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelman valmisteluvaiheessa kuvattiin Rovaniemen kaupungin päihdetilanne perustuen indikaattoritietoon ja kuntalaisille touko-kesäkuussa 2023 tehtyyn päihdetilannekyselyyn. Indikaattoriosiossa mukana ovat myös vuoden 2023 kouluterveyskyselyn tulokset soveltuvilta osin. Päihdetilannekysely toimi myös kuntalaisten osallistamisen välineenä suunnitelman laadintaprosessissa. Osana valmistelua käytiin taustakeskusteluja ehkäisevän päihdetyön nimettyjen yhdyshenkilöiden ja heidän edustamiensa yksiköiden kanssa. 

Suunnitelman sisältö

Suunnitelma rakentuu kolmesta osiosta liitteineen. Ensimmäisessä osassa kuvataan ehkäisevän päihdetyön sisältöä, tehtäviä ja rakenteita Rovaniemellä ja valtakunnallisesti. Päihdetilanneosiossa on kuvattu Rovaniemen ajankohtainen päihdetilanne indikaattoritiedon ja kokemuksellisen tiedon valossa. Suunnitelman toimepideosiossa on kuvattu ehkäisevän päihdetyön tavoitetilaa vuoteen 2025 mennessä eri ikäryhmien osalta. Suunnitelman liitteenä on kuvattu suunnitelman laadintaprosessi ja kansalliset päihde- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin ehkäisyn tavoitteet vuoteen 2025 mennessä (Sosiaali- ja terveysministeriö 2015: Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma – Alkoholi-, huume- ja rahapelihaittojen ja tupakoinnin vähentäminen).

Päätöksenteon vaiheet

Ehkäisevän päihdetyön tehtäväkokonaisuus ja siten myös suunnitelma vaatii poikkihallinnollista työtä. Suunnitelmasta on syytä pyytää lausunnot sivistyslautakunnalta, elinvoimalautakunnalta, tekniseltä lautakunnalta ja ympäristölautakunnalta. Lisäksi on hyvä pyytää huomioita suunnitelmasta kaikilta vaikuttamistoimielimiltä (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto, lapsi- ja lapsiperheneuvosto), jotta eri väestöryhmät tulevat kuulluksi suunnitelmaprosessissa. Lausunnoissa on hyvä kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin: 

  1. Yleishuomiot suunnitelman sisällöstä. 
  2. Näkemys ohjelmassa esitetyistä tavoitteista. Ovatko ne tarkoituksenmukaisia? 

Valmiin ohjelman hyväksyy lausuntokierroksen ja viimeistelyn jälkeen hyvinvointilautakunta, joka toimii ehkäisevän päihdetyön vastaavana toimielimenä (hallintosääntö 1.9.23, § 37).

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta 

  • käy keskustelun ehkäisevän päihdetyön suunnitelmasta omasta näkökulmastaan ja 
  • päättää pyytää lausunnot suunnitelmasta sivistyslautakunnalta, elinvoimalautakunnalta, tekniseltä lautakunnalta ja ympäristölautakunnalta sekä 
  • vaikuttamistoimielimiltä (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto, lapsi- ja lapsiperheneuvosto) 19.2.24 mennessä.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.

Jonna Leppiaho poistui tämän asian käsittelyn jälkeen klo 15.29.

Tiedoksi

Sivistyslautakunta, elinvoimalautakunta, tekninen lautakunta, ympäristölautakunta, vanhusneuvosto, vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto, lapsi- ja lapsiperheneuvosto.