Valmistelija
Katja Mäntylä, vs. hallintopäällikkö, katja.mantyla@rovaniemi.fi
Perustelut
Perustelut
Vuoden 2022 aikana Rovaniemellä kokeiltiin kaupunginhallituksen päätöksen (24.5.2022 § 151) mukaisesti osallistuvan budjetoinnin toimintamallia. Kokeilun aikana siihen osallistuneilta kerättiin palautetta ja tehtiin haastatteluja.
Osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on lisätä kaupunkilaisten ja muiden sidosryhmien vaikutusmahdollisuuksia omaan elinympäristöönsä ja arkeensa. Lisäksi edistetään kaupungin ja sen sidosryhmien välistä vuoropuhelua ja parannetaan asukkaiden hyvinvointia. Osallistuva budjetointi on myös tehokas keino vahvistaa kuntalaisosallisuuden vaikuttavuutta ja edesauttaa asukkaiden sitoutumista kaupungin kehittämiseen.
Osallistuva budjetointi toteutuu neljässä vaiheessa: 1) ideointi, 2) yhteiskehittäminen, 3) äänestäminen ja 4) toteutus. Vuoden 2022 aikana toteutettiin vaiheet 1-3 ja vuosi 2023 on varattu tekojen toteuttamiseen. Kaupunginvaltuusto vahvisti talousarviokäsittelyn yhteydessä vuonna 2023 toteutettaviksi teoiksi frisbeegolfradan Mäntyvaaraan ja toiminnallisen puiston Korkalovaaraan. Näiden tekojen suunnittelu on aloitettu yhteistyössä kaupungin toimijoiden ja asukkaiden kanssa kevään 2023 aikana.
Ehdotus kaksivuotisesta toimintamallista
Kokeilusta tähän mennessä kerätyn palautteen perusteella kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että seuraava ideointivaihe käynnistetään keväällä 2024. Näin osallistuva budjetointi voitaisiin jatkossa toteuttaa kaksivuotisena toimintamallina, jossa ensimmäinen vuosi varataan ideoinnille, yhteiskehittämiselle ja äänestämiselle ja toinen vuosi valittujen tekojen toteuttamiselle.
Haastatteluiden perusteella osallistuvan budjetoinnin jatkon kannalta on tärkeintä, että prosessista saadaan aikaan konkreettisia tuloksia sovitussa aikataulussa. Valittujen tekojen toteuttamisessa on tarkoitus painottaa vahvaa yhteistoimijuutta kaupungin henkilöstön ja kuntalaisten välillä. Tämä edellyttää riittävää vuorovaikutteisuutta eri toimijoiden välillä. Kaksivuotinen toimintamalli takaisi riittävän valmistelu- ja toimeenpanoajan osallistuvan budjetoinnin eri vaiheille. Kaksivuotinen toimintamalli myös lisäisi sitoutumista ja luottamusta prosessiin kaikkien siihen osallistuvien näkökulmasta.
On tärkeää, että osallistuvasta budjetoinnista jää hyvä kokemus niin prosessiin osallistuville kuntalaisille kuin kaupungin työntekijöille. Yhtenä osallistuvan budjetoinnin kokeilun hyvänä puolena on tähän asti pidetty sitä, että prosessi on hyvin ajateltu ja selkeä. Tämä on mahdollista kun prosessin toteuttamiseen on varattu riittävästi aikaa. Kaksivuotinen toteutus takaisi valittujen tekojen toimeenpanon sovitussa ajassa ja lisäisi siten osallistuvan budjetoinnin vaikuttavuutta.
Ehdotus vuodelle 2023 varatun määrärahan käyttämisestä
Kaupunginvaltuusto vahvisti vuoden 2023 talousarvioon osallistuvan budjetoinnin määrärahaksi yhteensä 60 000 euroa. Vuonna 2022 toteutetun ideoinnin, yhteiskehittämisen ja äänestyksen perusteella määrärahalla toteutettaviksi teoiksi valittiin frisbeegolfradan rakentaminen Mäntyvaaraan sekä toiminnallisen puiston rakentaminen Korkalovaaraan. Äänestystuloksessa painotettiin lasten ja nuorten sekä Korkalovaaran asukkaiden antamia ääniä.
Molempien tekojen käytännön toteutuksen suunnittelu on aloitettu kevään 2023 aikana ja niiden tarkemmasta kustannusarviosta on keskusteltu kaupungin asiantuntijoiden kanssa. Keskustelujen pohjalta kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että frisbeegolfradan rakentamiseen käytetään osallistuvan budjetoinnin määrärahasta 20 000 euroa ja toiminnallisen puiston rakentamiseen 40 000 euroa. Näin saadaan varmistettua lopputuloksen laadukkuus ja lisätään niiden tuomaa lisäarvoa kuntalaisille.
Päätös
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.