Perustelut
Rovaniemen Tyttöjen Talo
”Rovaniemen Tyttöjen Talo Neiot on osa valtakunnallista Tyttöjen Talo verkostoa. Tyttöjen Talo tekee sukupuolisensitiivistä, ikä- ja kulttuurisensitiivistä sosiaalista nuorisotyötä, jonka kohderyhmänä on 12-29-vuotiaat tytöt, naiset ja naiseutta pohtivat nuoret sukupuolen moninaisuus huomioiden. Tavoitteena on edistää osallisuuden ja yhteisöllisyyden kokemuksia, vahvistaa itsetuntoa ja itsetuntemusta sekä edistää nuorten seksuaaliterveyttä.
Keinoina tavoitteiden saavuttamiseen on avoimet ryhmät, suljetut vertaisryhmät, yksilöapu sekä koulutukset. Tärkeä osa Tyttöjen Talo toimintaa on vapaaehtoiset, joita kutsutaan isosiskoiksi. Heillä on suuri merkitys turvallisen tilan luomisessa ja moninaisen naiskuvan välittämisessä. Tyttöjen talolla tyttöys on monialainen ilmiö, josta jokainen voi löytää oman näkökulmansa olla sellainen kuin haluaa.”
Kokouksessa Tyttöjen Talon toiminnasta kertoo lisää johtaja Kate Suopajärvi.
Etsivä nuorisotyö
Etsivä nuorisotyö auttaa, neuvoo ja ohjaa nuoria heidän elämäänsä liittyvissä haasteissa. Niitä voi tulla esimerkiksi, jos jää ilman opiskelupaikkaa tai työtä, tai kun on taloudellisia vaikeuksia. Etsivän nuorisotyön lähtökohtana ovat nuoren itsensä asettamat tavoitteet, joiden saavuttamisessa etsivä nuorisotyöntekijä tukee nuorta. Nuori voi saada yksilöohjausta ja osallistua ryhmätoimintaan.
Etsivä nuorisotyö ei korvaa olemassa olevia palveluita. Sen tehtävä on löytää palvelutarjonnan piiristä pudonneet nuoret ja auttaa heitä löytämään tarvitsemansa palvelut. Etsivä nuorisotyöntekijä voi myös toimia nuoren tukena erilaisissa viranomaispalveluissa. Etsivän nuorisotyön palvelu on nuorelle vapaaehtoista, ja halutessaan voi asioida anonyymisti.
Kokouksessa nuorisopalvelujen esimies Nella Sepänheimo esittelee etsivän nuorisotyön toimintaa.
Perheneuvola ja perhesosiaalityö
Perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueella työikäisten ja lapsiperheiden yksikköön kuuluvat perhesosiaalityö ja perheneuvolapalvelut ovat sosiaalihuoltolain 14§ mukaisesti tuen tarpeisiin vastaavia sosiaalipalveluita. Sosiaalihuoltolain 3§ 1 mom mukaan sosiaalipalveluilla tarkoitetaan kunnallisia sosiaalipalveluja ja niihin sisältyviä tukipalveluita sekä muita toimia, joilla sosiaalihuollon ammattihenkilöt ja muu asiakastyöhön osallistuva henkilöstö edistävät ja ylläpitävät yksilön, perheen ja yhteisön toimintakykyä, sosiaalista hyvinvointia, turvallisuutta ja osallisuutta. Sosiaalihuollon palvelut ovat tarveperusteisia. Perhesosiaalityön ja perheneuvolan palvelut ovat luonteeltaan kunnallisia peruspalveluita, joiden tavoitteena on yhdessä yksilöiden, perheen ja yhteisöjen kanssa lieventää elämäntilanteen vaikeuksia, vahvistaa yksilöiden ja perheiden omia toimintaedellytyksiä ja osallisuutta sekä edistää yhteisöjen sosiaalista eheyttä esim. tukemalla vanhemmuutta, vahvistamalla lapsiperheiden omiavoimavaroja, tukemalla lasten kasvua ja kehitystä, antamalla ohjausta ja asiantuntijaneuvontaa.
Perhesosiaalityön asiakkaana on usein lapsiperhe, joille on tarpeen järjestää esim. perhetyötä, vertaisryhmätoimintaa, tukiperhe tai -henkilötoimintaa. Perheneuvolan asiakkaana on perheitä, joille on tarpeen järjestää esim. kasvatuksellista tukea, lisäksi perheneuvolassa tehdään tarpeen mukaisesti psykologin tutkimuksia. Niin perhesosiaalityössä kuin perheneuvolassakin ovat asiakasmäärät kasvaneet parin viime vuoden aikana.
Perhesosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä Soile Saukkonen ja perheneuvolan johtava psykologi Marja Nuortimo kertovat kokouksessa miten lasten ja nuorten tilanne näyttäytyy perhesosiaalityön ja perheneuvolan palveluissa.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Kaisa-Maria Rantajärvi, vs. palvelualuepäällikkö
Lapsiperhe- ja nuorisoasioiden jaosto kuulee Tyttöjen Talon, Etsivän nuorisotyön ja perhesosiaalityön sekä perheneuvolan esittelyt lasten ja nuorten tilanteesta.
Päätös
Lapsiperhe- ja nuorisoasioiden jaosto päätti esityksen mukaisesti.