Elinvoimalautakunta, kokous 31.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Kotoutumisen tuen ja kansainvälisen toiminnan yhteispeli -esiselvityshanke

ROIDno-2023-103

Valmistelija

  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemelle saapuu työ-, koulutus-, perheperusteisesti maahan tulleita, kansainvälistä suojelua saavia henkilöitä ja turvapaikanhakijoita. TE-palveluihin liittyvät muutokset, Lapin hyvinvointialueen tuomat muutokset ja kotoutumislain muutokset vaikuttavat merkittävästi kotoutumisen tuen ja kuntaan asettautumisen palveluihin. Jotta voimme toteuttaa Lapin maahanmuuttostrategian 2030+ ja Rovaniemen kaupunkistrategian 2030 visioita, on tärkeää muodostaa kattavaa käsitystä siitä, miten Rovaniemelle muuttaneiden maahanmuuttajien tukea voitaisiin tehostaa yhteistoiminnassa yli sektorirajojen ja kehittää maahan muuttaneiden osallisuuden kokemuksia, juurtumista ja kotoutumista paikkakunnalle sekä pääsyä avoimille työmarkkinoille. Rovaniemen työllisyyspalvelut on valmistellut Osallisena-hankkeen ja muiden maahan muuttaneita koskevien hankkeiden tuloksiin ja sidosryhmätyöskentelyssä saatuihin kokemuksiin perustuen hankehakemuksen Euroopan sosiaalirahaston kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelmakauden jäljellä oleviin hankerahoihin. 

Lähipalveluiden näkökulma korostuu uusissa laki- ja palvelumuutoksissa ja toisaalta on tarve myös monikanavaisuudelle asiakaspalvelussa. Toimijoita yhteen kokoamalla selvitetään yhdessä tekemisen kautta sitä, millaisia tavoitteita voidaan asettaa, jotta niihin aidosti voidaan sitoutua kohtaavan ja osallisuutta tukevan palvelun tuottamiseksi paikkakuntatasolla Rovaniemellä. Maahan muuttaneiden näkökulmasta tuotetut tarveperustaiset palvelut ja vaadittavat tukitoimet ovat selvitystyön ytimessä.

Kotoutumisen tuen ja kansainvälisen toiminnan yhteispeli -esiselvityshankkeen tavoitteena on

  • selvittää, miten ja millaisin edellytyksin Rovaniemen kaupunkiin voitaisiin perustaa Kansainvälinen talo eli International House Rovaniemi. Tavoitteena on muodostaa käsitystä, millaista hyötyä eri kotoutumisen tuen toimijoiden ja kansainvälisen rekrytoinnin yhteistyöstä on mahdollista saavuttaa työllistymisen, kotoutumisen ja osallisuuden edistämiseksi. 
  • kerätä yhteen ja suunnitella yhteistyössä työllistymistä ja kotoutumista edistäviä palveluita maahantulon prosessissa vaikuttavien toimijoiden kanssa Rovaniemellä
  • muodostaa käsitystä hyvistä toimintatavoista ja prosesseista, ja tavoitella sen myötä kehittämiseen vaadittavaa tietoa kohti yhteistä innovatiivista palvelurakennetta ja/tai sovittuja toimintamalleja maahan muuttaneiden tukemiseksi. 
  • edistää paikkakunnan veto- ja pitovoimatekijöitä sekä juurruttamistoimenpiteitä koskien maahanmuuttajia ja kansainvälisiä osaajia
  • toimia tietopohjana tulevalle Kansainvälinen talo Rovaniemi -tyyppiselle hankkeelle, jonka perusteella voidaan tuottaa ja pilotoida tarveperustainen maahan muuttaneiden kotoutumista, työllisyyttä ja hyvinvointia tukeva sekä elinkeinoelämää palveleva toimintamalli.

Hankkeessa ei ole varsinaista kohderyhmää, mutta hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat Rovaniemelle muuttaneet tai muuttoa suunnittelevat maahanmuuttajataustaiset henkilöt. Välillisenä kohderyhmänä ovat myös erilaiset palveluntuottajat eri sektoreilla, koulutusorganisaatiot ja yrittäjät, jotka tarjoavat erilaisia tukipalveluita tai työllistymis- tai koulutusmahdollisuuksia maahan muuttaneille. Esiselvityksessä muodostetaan kokonaiskuvaa, josta on hyötyä myös heille.

Hankkeen konkreettiset toimenpiteet:

  • Selvittelyyn perustuva työ (Benchmarking), jonka kautta tutustutaan International House -konseptiin, eri paikkakunnilla tehtyihin perustamisen hankkeisiin ja niistä saatuihin kokemuksiin. 
  • Kartoitetaan ja kootaan tietoa Rovaniemen alueen kotoutumisen tuen ja kansainvälisen toiminnan palveluista ja prosesseista koskien vakiintuneita ja uusia työllistymisen sekä ohjauksen palveluprosesseja. Avataan toimintamalleja, puitteita ja mahdollisesti kehittämistä vaativia seikkoja. 
  • Tuetaan maahan muuttaneiden osallisuutta ja kerätään tietoa siitä, minkälaisia näkemyksiä heillä on asettumisen ja kotoutumisen palveluista.
  • Suunnitellaan ja selvitetään konkreettisia tarpeisiin perustuvia palvelumalleja ja vastuunjakoa eri toimijoiden välillä, käyttäen hyötynä työpajatoimintaa.

 

Toiminta-aika

Hankkeen toiminta-aika on 1.3.2023-31.10.2023 ja hankkeen kokonaiskustannus on 54 880€ johon haetaan ESR-rahoitusta 43 904€ (80% kokonaiskustannuksista). Omarahoitusosuus (20% kokonaiskustannuksista) Rovaniemen kaupungille on 10 976€.

 

Liite 1 Hankkeen asettamispäätös

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää osallistua hankkeeseen liitteenä olevan asettamispäätöksen mukaisesti 10 976 eurolla edellyttäen, että hankkeen muu rahoitus toteutuu suunnitellusti.

Lisäksi elinvoimalautakunta päättää, että hankkeeseen palkataan projektipäällikkö vetämään hanketta.

Elinvoimalautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän päätöksen osalta heti kokouksessa.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa työllisyyspäällikkö Sanna Mäensivua.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.