Elinvoimalautakunta, kokous 31.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Asettamispäätös:Rovaniemen kulttuuriperintökohteiden korjausrakentamisen suunnitelma

ROIDno-2022-3279

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

Euroopan unionin uuden rahoituskauden 2021-2027 ohjelmia on avattu rahoitushakemuksille ja lisäksi rahoitusta voi edelleen hakea myös EU:n elpymisvälineohjelmasta.  Elinvoimapalvelujen toimiala on valmistellut hankkeita jätettäväksi eri rahoitusohjelmiin seuraavasti:

Hankkeet

1. Vetytalous esiselvityshanke, jossa tuotetaan tilannekuva vetytalouden mahdollisuuksista Rovaniemen seudun elinkeinotoiminnassa ja energiatuotannossa. Hankkeessa selvitetään vetytalouden mahdollisuuksia laajasti kytkemällä potentiaali paikallisen energiatuotannon vähähiilisyyden edistämiseen sekä elinkeinotoiminnan ja –rakenteen uudistamisen ja monipuolistamisen tarpeisiin. Lisäksi hankkeessa selvitetään Rovaniemelle mahdollisesti sijoitettavan biokaasulaitoksen perustamisedellytyksiä.  (AKKE -rahoitusinstrumentti, hakuaika päättyy 14.9.) 

2. Matkailun palveluverkkojen digitalisaatio -hanke, jossa kartoitetaan yhteistyössä Visit Rovaniemen kanssa sopivaa, interaktiivisesti toimivaa palvelualustaa alueen matkailun palvelutarjonnan  mahdollisimman laajan näkyvyyden myyntikanavaksi. (BF/RRF -rahoitusinstrumentti, hakuaikaa 16.9.)

3. Datakeskus, valmisteluhanke yhteistyössä mahdollisen kumppanin kanssa, rahoitusinstrumenttikartoitus kesken

4. Rovaniemen matkailun uusi aika – vastuullisuus, kestävyys, osallisuus ja ympärivuotisuus kilpailutekijöinä.  Hankkeessa toteutetaan Rovaniemen matkailun kestävän kehityksen ohjelmaan sisällytetyt toimenpiteet. Ohjelma on laaja-alainen ja moniulottuvainen kokonaisuus, johon on kirjattu 11 eri toimenpidettä. Valtaosa toimenpiteistä voidaan kirjata hankkeen työpaketteihin. Hanke on tarkoitus kytkeä tiivisti ekosysteemisopimuksen tavoitteiden toteuttamiseen. (EAKR -rahoitusinstrumentti, hakuaika päättyy  31.8.)

5. Pohjoisen alueen vihreän siirtymän kasvu- ja kansainvälistymishanke. Hankkeessa luodaan tilannekuva Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan tulevaisuus-investoinneista, mahdollisuuksista ja vaatimuksista ja tämän pohjalta rakennetaan yrityksille käytännönläheisiä reittejä verkottua investointihankkeiden toteuttajien kanssa. Ruotsin puolen investoinnit (Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan investointiportfolio) auttavat ja antavat Lapin alueen yrityksille mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa. Hankkeeseen osallistuu Lapin 6 seutukuntaa ja hanketta hallinnoi Rovaniemen kaupunki (EAKR- rahoitusinstrumentti, hakuaika päättyy 31.8.)

6. Lapin Start-up ekosysteemihanke, Hankkeessa luodaan perusta lappilaiselle startup-ekosysteemille sekä perustetaan startup-yrityshautomo. Hautomo tarjoaa yritysidean kehittäjälle räätälöityä tukea, joka voi liittyä esim. idean kannattavuuden arviointiin, liiketoimintamalliin, rahoitukseen, yrittäjyysvalmiuksiin tai prototyypin tuottamiseen. Hautomo tarjoaa tiloja idean kehittämiseen ja mahdollisuuden vertaistukeen.  Hankkeen päätoteuttaja on Lapin ammattikorkea koulu ja Rovaniemen kaupungin yrityspalvelujen rooli on tukea startup-ekosysteemin kehittymistä ohjaamalla alkavia yrityksiä hautomotoiminnan piiriin sekä tarjoamalla hautomoon alkaville yrittäjille neuvontaa yrityksen perustamisessa, liiketoimintasuunnitelman valmistelussa sekä yritysten rahoituksen saamisessa.  Rovaniemen kaupunki on hankkeessa osatoteuttajana ja sen mahdollistamalla rahoituksella Rovaniemen kaupunki kartoittaa eri konsepti- ja tilaratkaisuja  Rovaniemen alueelle sijoittuvan yrityspalvelukeskuksen tilatarpeista ja yhteistiloista, johon voitaisiin tuoda kaupungin yrityspalvelutoimintoja sekä tarjota työskentelytiloja yrittäjiksi aikoville.  Tavoitteena on rakentaa Oulun BusinessAseman mukainen , Rovaniemen olosuhteisiin sopiva toimintamalli ja sen vaatimat tilaratkaisut. (EAKR -rahoitusinstrumentti, haku päättyy 31.8.)

Hankkeista tullaan tekemään hankekohtaisesti asettamispäätökset elinvoimalautakunnan hyväksyttäväksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta merkitsee tiedoksi Rovaniemen kaupungin elinvoimapalvelujen hankkeiden valmistelutilanteen.

Päätös

Hankevalmisteluista lautakunta kuuli toimialajohtaja Jaakko Rantsi ja palvelualuepäällikkö Tuula Rintala-Gardin.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

 

Matkailun alueorganisaation digitaalinen kehityspolku ja palvelualusta -hankkeen tavoitteena on luoda tiekartta ja toteutussuunnitelma matkailun alueorganisaatiotoiminnan digitaalisen kehityspolun/ digitaalisen palvelualustan/mallin kehittämiselle. Hanke on esiselvitys varsinaiselle digaalisen palvelualustan kehittämiselle ja rakentamiselle. Hankkeessa tuotetaan kokonaiskuva matkailun asiakaslähtöisten palvelujen kehittämisestä suhteessa digitalisaation ja uusien teknologioiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kokonaiskuva rakentuu osaltaan Visit Finlandin ja Rovaniemen kaupunkistrategiean linjauksiin, joiden keskiössä ovat vastuullinen ja kestävä matkailu, arvopohjainen uusi luksus, korkean arvon tuotteet ja palvelut, saavutettavuus, turvallisuus sekä tiedolla johtamisen menetelmät matkailun muuttuvassa toimintaympäristössä. Kokonaiskuvaa varten tunnistetaan matkailupalvelujen digitaaliset ratkaisut ja teknologiat sekä matkailupalvelujen osa-alueet, joille digitaalisesta palvelualustasta on eniten hyötyä. Hankkeessa kartoitetaan matkailun kriisiviestintään soveltuvaa digitaalista palvelumallia, joka vahvistaisi matkailun alueorganisaation roolia aiheen avainviestijänä ja tiedon lähteenä. Lisäksi hankkeessa tunnistetaan potentiaalisimmat B2C- ja B2B-asiakkuuksille suunnattujen palveluiden dataohjautuvuuden kehittämistä edellyttävät toimenpiteet sekä laaditaan varsinaisen rakentamisvaiheen tiekartta ja toteutussuunnitelma.

Hankkeen kokonaiskustannus on 85 633 euroa, johon haetaan AKKE-rahoitusta 68 506 euroa (80 % hankkeen kokonaiskustannuksista) ja Rovaniemen kaupungin omarahoitusosuus on 17 127 euroa (20 % kokonaiskustannuksista).  Hankkeen kesto on 7 kk.

Hankkeen asettamispäätös on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää osallistua hankkeeseen liitteenä olevan asettamispäätöksen mukaisesti 17 127 eurolla edellyttäen, että hankkeen muu rahoitus toteutuu suunnitellusti.

 

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Tuula Rintala-Gardinia.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa investoidaan lähivuosina miljardien eurojen edestä teollisuuteen ja sitä edistävään infrastruktuuriin. Suuri osa alueen teollisista investoinneista liittyy vihreän siirtymän toteuttamiseen. Suurinvestoinnit tarjoavat lappilaisille yrityksille mahdollisuuksia kasvaa ja luoda uusia työpaikkoja, hyvinvointia ja elinvoimaisuutta Pohjois-Suomeen. Alueellisesti ja kansainvälisesti verkottumalla yritykset voivat vahvistaa kilpailukykyään, laajentaa liiketoimintaansa sekä saada käyttöönsä klusteriosaamista ja resursseja, joihin ne eivät yksin pystyisi.

Hankkeessa autetaan lappilaisia yrityksiä kansainvälistymään ja hyödyntämään Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan tulevaisuusinvestointeja rakentamalla yrityksille käytännönläheisiä reittejä verkottua investointi- ja rakennushankkeiden toteuttajien kanssa. Tämä edellyttää tarkempaa tilannekuvaa investointikohteista, niiden vaatimuksista sekä lappilaisten yritysten tarpeista sekä niiden tuote- ja palvelutarjoamasta.

Hanke lisää yritysten ja kuntien kehittäjäorganisaatioiden tietoa ja osaamista vihreän siirtymän, vastuullisen ja kestävän liiketoiminnan sekä digitaalisaation aihealueista. Hanke auttaa lappilaisia yrityksiä kehittymään kohti vihreää taloutta, tarjoamaan osaamistaan ja palveluitaan kestävää kehitystä tukeville markkinoille. Hanke tukee samalla pohjoisen alueen tuotannollisten arvoketjujen vahvistamista ja elinkeinotoiminnan huoltovarmuutta. Hankkeessa syntyy seudullinen yhteistyöverkosto ja toimintamalli yritysten kansainvälistymisen tueksi.

Hankkeen kokonaiskustannus on 698 442 euroa, johon haetaan Eakr -rahoitusta 558 754 euroa (80 % kokonaiskustanuksista).  Lapin seutukuntien yhteinen omarahoitus on 139 688 euroa (20 % kokonaiskustannuksista).  Rovaniemen omarahoitusosuus on 41 907 euroa.  Hankkeen kesto on 3 vuotta. 

Hankkeen asettamispäätös on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää osallistua hankkeeseen liitteenä olevan asettamispäätöksen mukaisesti 41 907 eurolla edellyttäen, että hankkeen muu rahoitus toteutuu suunnitellusti.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Tuula Rintala-Gardinia.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

Vetytalous ml. vedyn tuotanto, varastointi ja hyödyntäminen sekä näihin liittyvät uudet teknologiat ovat globaalisti kasvava toimiala, jonka kaikkia hyödyntämismahdollisuuksia ei vielä tunneta. Tämän esiselvityshankkeen tavoitteena on tuottaa realistinen tilannekuva vetytalouden potentiaalista ja kehittämisedellytyksistä Rovaniemen ja sen ympäryskuntien elinkeinotoiminnalle. Hankkeessa kartoitetaan ja arvioidaan alueen erityisiä olosuhde- ja kilpailutekijöitä, joita hyödyntämällä voitaisiin kehittää ja vahvistaa vetytalouteen perustuvaa liiketoimintaa. Pitkällä aikavälillä vedyn hyödyntämisellä voidaan vaikuttaa alueen ilmasto- ja vähähiilisyystavoitteiden saavuttamiseen. Rovaniemen seudun olosuhde- ja kilpailutekijöiden lisäksi hankkeessa kartoitetaan alueella toimivien yritysten kiinnostusta vedyn ja siihen liittyvien energiaratkaisujen hyödyntämiseen.

Tarkastelun kohteena ovat vedyn tuotannon, varastoinnin sekä vedyn teollisen hyödyntämisen (energia, uudet materiaalit, teknologiat) potentiaalin arviointi muun muassa teollisuuden prosesseissa, uusien materiaalien kehittämisessä tai liikenteen energianlähteenä. Hankkeen tuotoksena syntyy näkemys kehityspolusta ja tulevaisuuden skenaarioista Rovaniemen ja sen ympäryskuntien roolista vetytalouden toimijana ja lopputuotteiden hyödyntäjänä. Hankkeessa hyödynnetään jo tehdyt selvitykset sekä täydennetään tilannekuvaa paikallisten toimijoiden sekä kansallisten vetyasiantuntijoiden haastatteluilla. Kokonaisvaltainen analysointi on tarpeen jotta voidaan tehdä kauaskantoisia päätöksiä koskien vedyn ja potentiaalin hyödyntämisestä sekä elinkeinotoiminnassa että alueen ilmasto- ja hiilineutraalisuustavoitteiden edistämisessä. Hanke tukee alueen elinkeinoelämän uudistumista ja vihreän siirtymän hyödyntämistä Lapin eduksi kaikilla toimialoilla.

Hankkeen kokonaiskustannus on 65 000 euroa, johon haetaan AKKE -rahoitusta 52 000 euroa (80 % kokonaiskustannuksista) ja Rovaniemen kaupungin omarahoitusosuus on 13 000 (20 % kokonaiskustannuksista) .  Hankkeen kesto on 9 kk.

Hankkeen asettamispäätös on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää osallistua hankkeeseen liitteenä olevan asettamispäätöksen mukaisesti 13 000 eurolla edellyttäen, että hankkeen muu rahoitus toteutuu suunnitellusti.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Tuula Rintala-Gardinia.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

Hankkeen päätavoite on parantaa Rovaniemen matkailun ja matkailuyritysten kilpailukykyä edistämällä kestävyyden, vastuullisuuden, osallisuuden periaatteita ja matkailun ympärivuotisuutta liiketoiminnan kehittämisessä. Hanke perustuu Rovaniemen kestävän matkailun toimenpideohjelmaan, johon on kirjattu kaikkiaan 11 toimenpidettä, jotka kohdistuvat matkailun paikallisten lieveilmiöiden vähentämiseen, ilmastonmuutoksen hillintään, yritysten ja paikallisen väestön osallisuuden lisäämiseen matkailun kehittämisessä, elinkeinoelämän tarpeista lähtevän TKI-toiminnan, pk-yritysten innovointivalmiuksien sekä matkailun kokonaisvaltaiseen, organisaatiorajat ylittävän yhteistyön vahvistamiseen.

Rovaniemen matkailun kestävän kehityksen toimenpideohjelma muodostaa rungon hankkeen toteutukselle ja toimenpiteille.  Toimenpideohjelma on rakennettu kansainvälisen Tourism Friendly Cities – hankkeen lopputuotokseksi. Valtaosa toimenpiteistä voidaan kirjata hankkeelle, osa toimenpiteistä edellyttää lisähankkeistusta.

Hanke vahvistaa matkailuyritysten, paikallisen väestön ja kaupungin eri toimintayksiköiden yhteistyötä ja osallistumismahdollisuuksia ympärivuotisen matkailun kehittämisessä. Hankkeessa vakiinnutetaan verkostomaisesti toimiva matkailun kehittämisen toimintamalli, johon alueen yritykset, kehittäjät, kaupunki sekä paikallinen väestö sitoutuvat.  Hanke kytkeytyy tiiviisti Rovaniemen kaupungin ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteisiin ja toimeenpanoon.  Ekosysteemisopimuksen toinen pääteema on Arktisen matkailun ekosysteemin kehittäminen.

Hankkeen kokonaiskustannus on 272 592 euroa, johon haetaan Eakr -rahoitusta 218 074 euroa (80 % kokonaiskustannuksista).  Rovaniemen kaupungin omarahoitusosuus on 54 518 euroa (20 % kokonaiskustannuksista). Hankkeen kesto on 2 v. ja 11 kk.

Hankkeen asettamispäätös on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää osallistua hankkeeseen liitteenä olevan asettamispäätöksen mukaisesti 54 519 eurolla edellyttäen, että hankkeen muu rahoitus toteutuu suunnitellusti.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Tuula Rintala-Gardinia.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.
 

Valmistelija

Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

Suomesta on viime vuosina noussut merkittäviä startup-yrityksiä, ja maahan on saatu paljon startupien kasvurahaa. Lapissa startup-toiminta on kuitenkin ollut vähäistä. Tarve kasvuhakuisten ja kansainvälistymiseen pyrkivien yritysten tukemiselle on tuotu esiin useissa maakunnan kehittämislinjauksissa. Tämä hanke pyrkii vastaamaan tähän tavoitteeseen luomalla perustan lappilaisen startup-ekosysteemin toiminnalle ja rakentamalla monialaisen startupyrityshautomon hankepartnerien yhteistyönä kohde- ja sidosryhmiä osallistaen. Toiminnan läpileikkaavina teemoina ovat vihreä siirtymä ja digitalisaatio.

Lapin start-up ekosysteemin hankkeen päätoteuttaja on Lapin ammattikorkeakoulu.  Rovaniemen kaupungin rooli on hankkeessa ohjata yrittäjiksi aikovia startupja hautomotoiminnan piiriin, tukea yritysten verkottumista sekä osallistua startup- ja hautomotoiminnan palvelujen konseptointiin ja pilotointiin. Yrityskehittäjät tuovat hankkeeseen alueen yritystoiminnan tuntemuksen ja verkostot. Yrityskehittäjillä on merkittävä rooli startupja hautomotoiminnan juurruttamisessa alueen palvelujärjestelmään. He tuntevat hyvin alkavien yritysten ensihaasteet ja voivat auttaa myös niiden ratkaisemisessa. Yrityskehittäjillä on myös kokemusta aiemmista startup-toiminnan kehittämishankkeista, mikä auttaa ennakoimaan ja tunnistamaan alueen erityishaasteita. Yritysneuvonnan lisäksi asiantuntijat osallistuvat hautomokonseptin sekä startup-ekosysteemin kehittämiseen ja pilotointiin. Hautomotoimintakonseptin ja ekosysteemin yhteiskehittäminen ja pilotointi rahoitetaan hankkeesta, yritysten perusneuvonta rahoitetaan kaupungin omista varoista. Business Rovaniemen asiantuntijat osallistuvat hautomotoiminnan yhteisen tila- ja palvelumallin (vrt. Oulun BusinessAsema) kartoittamiseen ja konseptointiin. Rovaniemen kaupungin ekosysteemisopimuksen mukainen kehittämistyö kytketään osaksi tätä hanketta. Hautomotoimintaan kytketään matkailun ja hyvinvoinnin ekosysteemin toimijoita, joilla on startup-toimintaan liittyviä tarpeita tai osaamista. Ekosysteemisopimus mahdollistaa myös muiden yliopistokaupunkien osaamisen ja verkostojen hyödyntämisen startup-ekosysteemin rakentamisessa. Ekosysteemisopimuksen projektipäällikön työkustannukset katetaan ekosysteemisopimuksen hankkeesta.

Lapin start-up ekosysteemin kokonaiskustannus on 876 462 euroa, josta päätoteuttajan hankkeen kokonaiskustannus 817 453 euroa.  Rovaniemen kaupungin osatoteuttajan kokonaiskustannus on 59 009 euroa, johon haetaan Eakr -rahoitusta 47 207 euroa (80 % kokonaiskustannuksista) ja Rovaniemen kaupungin omarahoitusosuus on 11 802 euroa (20 % kokonaiskustannuksista).  Hankkeen kesto on 2 v. ja 9 kk.

Hankkeen asettamispäätös on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää osallistua hankkeeseen liitteenä olevan asettamispäätöksen mukaisesti 11 201 eurolla edellyttäen, että hankkeen muu rahoitus toteutuu suunnitellusti.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Tuula Rintala-Gardinia.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

Euroopan unionin rakennerahastojen seuraava rahoitushaku toteutetaan alkukeväästä 2023.  Rovaniemen kaupungin elinvoimapalvelut toteutti asiantuntijatyönä kesällä 2022 kartoituksen ja erillisen työpajan hankeaihioista, joita toimialalla lähdetään viemään eteenpäin reri rahoitushakujen yhteydessä.  Elokuussa 2022 päättyneeseen rakennerahoitushakuun jätettiin kolme hankehakemusta ja syyskuussa päättyneeseen Alueiden kestävän kehityksen ja elinvoiman rahoitukseen jätettiin kaksi hakemusta.  

Hankeaihioiden kartoituksen ja työpajatyöskentelyn tulosten perusteella hankeaihiot on jaettu neljään strategiseen hankekoriin, joita ovat

  1. Kestävä ja ilmastoviisas elinympäristö
  2. Kestävä, vastuullinen elinvoima ja yritysten kasvu
  3. Kestävä ja ympärivuotinen arktinen matkailu
  4. Veto- ja pitovoima sekä osaajat

Hankekoreihin on sisällytetty kärkihankkeet seuraavasti:

1. Kestävä ja ilmastoviisas elinympäristö: Kaupunkisuunnttelun Master Plan, Poikkihallinnollinen kestävän kehityksen ohjelma

2. Kestävä, vastuullinen elinvoima ja yritysten kasvu: Vähähiiliset energia- ja logistiikkaratkaisut osana Rovaniemen elinkeinotoiminnan kehittämistä, Rovaniemen kasvu- ja kansainvälistymisohjelma

3. Kestävä ja ympärivuotinen arktinen matkailu: Matkailupalvelujen tuotteistus ja digitalisointi, Kulttuurimatkailun vahvistaminen

4. Veto- ja pitovoima sekä osaajat: Lappibrändi - vetp ja pitovoiman kehittäminen, Työllisyysohjelma

Elinvoimapalvelut ovat priorisoineet hankkeet niin, että alkukevään rahoitushakuun valmistellaan seuraavat hankkeet:  

  • Kaupunkisuunnittelun Master Plan
  • Kestävän kehityksen ohjelman laadinta
  • Vähähiiliset energia-, liikenne- ja logistiikkaratkaisut osana Rovaniemen seudun elinkeinotoiminnan kehittämistä  - esiselvitys kasvupotentiaalista
  • Greenfield datacenter
  • Kunta ERP - toiminnanohjausjärjestelmä

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta merkitsee tiedoksi elinvoimapalvelujen alkukevään rahoitushakuun valmisteltavat hankkeet.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa toimialajohtaja Jaakko Rantsia ja työllisyyspäällikkö Sanna Mäensivua.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti..

Valmistelija

  • Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

Hankkeen päätavoitteena on kartoittaa Rovaniemen seudulla sijaitsevien kulttuuriperintökohteiden Arktikumin ja linja-autoaseman tulevaisuuden käyttökohteet sekä laatia alustava korjausrakentamisen kustannusarvio- ja investointisuunnitelmat. Molemmat rakennuskohteet vaativat pikaista korjausrakentamista siten, että rakennusten elinikää pidennetään uutta teknologiaa ja digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen ja rakentamisessa otetaan huomioon kestävän kehityksen sekä ympäristön ja asukkaiden tarpeet.  Kyseisten kohteiden korjausrakentamisen kokonaiskustannukset arvioidaan olevan useita miljoonia euroja. Korjausrakentamisen kustannusten kattamiseksi on tarkoitus hyödyntää julkisia rahoitusohjelmia ja –lähteitä. Hankkeessa tuotettavat perustiedot luovat tietopohjan rahoituksen hakemiselle. Hankkeen päätoimenpiteitä ovat: 1) Rakennusten nykyisten ja uusien käyttökohteiden määritteleminen kuntalaisten, matkailijoiden sekä ympäristön tarpeet huomioon ottaen, 2) korjauskohteiden kustannusarvioiden ja investointisuunnitelmien laatiminen, 3) TKI-yhteistyön kohteiden tunnistaminen, jossa voidaan hyödyntää paikallisten yritysten ja TKI-toimijoiden osaamista ja ratkaisuja sekä 4) hankkeen koordinaatio, asiantuntijapalvelun kilpailutuksen toteutus ja viestintä. 

Hankkeen tuotoksena syntyy kahden Rovaniemen kulttuuriperintökohteen korjausrakentamisen käyttö- ja investointisuunnitelmat sekä alustavat suuntaviivat korjausrakentamisen rahoituksen hakemiselle. Hankkeen tavoitteena on verkottaa alueen korkeakouluja ja yrityksiä, joiden kanssa tunnistetaan potentiaalisia TKI-hankkeita sekä hyödynnetään korkeakoulujen osaamista. Hanke tukee kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten säilyttämistä ja elinkaaren pidentämistä sekä välillisesti myös matkailuelinkeinoa.

Hanke toteutetaan pääosin ulkopuolisen asiantuntijapalvelun hankintana. Hankkeen tavoiteaikataulu: 1.5-31.12.2023. Hankkeen kokonaiskustannukset 100 000 euroa, josta kaupunkikonsernin omarahoitusosuus on 20 000 euroa.

Hankkeen asettamispäätös on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää, että kaupunki osallistuu hankkeeseen liitteenä olevan asettamispäätöksen mukaisesti.  Hankkeen omarahoitus 20 000 euroa katetaan Rovaniemen Markkinakiinteistöt Oy:n rahoitusosuudella.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa toimialajohtaja Jaakko Rantsia.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Rovaniemen Markkinakiinteistöt Oy, Elinkeinot/Business Rovaniemi