Elinvoimalautakunta, kokous 31.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Nuorten kesätyöllistäminen kaupungin yksiköihin

ROIDno-2022-4340

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin työllisyyspalvelut tukevat nuorten kesätyöllistämistä vuosittain. Kesätyöllistämisen ehdot täyttävä nuori voi työllistyä kaupungin yksikköön tai hyödyntää kesätyösetelin työllistymisensä tueksi.

Vuoden 2022 kesätöiden toteutuminen

Vuoden 2022 kesätöiden suunnittelussa osallistettiin sekä nuoria että kaupungin yksiköitä. Yksiköiltä saatu palaute uudistetusta kesätyöprosessista oli positiivista ja erityisen hyvänä pidettiin sitä, että yksiköt pääsivät itse haastattelemaan ja valitsemaan työllistettäviä nuoria. Palautetta antoi 12 yksikköä. Yksiköille suunnatussa palautekyselyssä kartoitettiin kesätöiden toimivuutta, ohjeistusten riittävyyttä ja kehittämisehdotuksia. Kesätyöprosessia pidettiin pääosin onnistuneena.

Vuonna 2022 kaupungin nuorten kesätyöt oli suunnattu 2004-2006 ikäluokille, hakuaika oli helmikuu 2022. Kevään aikana järjestettiin myös jälkihaku sekä kesätyösetelille, että kaupungin kesätyöpaikoille. Kaupunki työllisti kesän aikana yhteensä 67 nuorta. Osa näistä nuorista työskenteli 2 viikkoa ja osa 4 viikkoa. 

Kesätyöseteleitä myönnettiin yhteensä 1202 nuorelle. Niitä palautui kaupungille maksettavaksi  683 kpl. Kesätyösetelin arvo oli 80% nuorelle maksetusta bruttopalkasta, mutta enintään kuitenkin 300 €. Työnantajan oli maksettava työstä tavanomaisena ja kohtuullisena pidettävää palkkaa. Kesäyrittäjiä oli vuonna 2022 yhteensä 6. Vuoden 2022 kustannukset koostuivat kaupungin yksiköihin työllistetyistä 67 nuoresta ja 683 maksetusta kesätyösetelistä, kustannukset olivat noin 215 245 €.

Vuonna 2021 kesätyöseteleitä myönnettiin yhteensä 1262 nuorelle. Niitä palautui kaupungille maksettavaksi  639 kpl. Kesätyösetelin arvo oli 300 €. Työsuhteessa noudatettiin työnantajan alan työehtosopimusta tai Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelman mukaista palkkausta. Kesäyrittäjänä toimi 11 nuorta. Vuoden 2021 kustannukset koostuivat kaupungin yksiköihin työllistetyistä 46 nuoresta ja 639 maksetusta kesätyösetelistä, kustannukset olivat noin 229 195 €.

Vuoden 2023 kesätöiden toteuttamisen linjaukset

Vuoden 2023 nuorten kesätyötuki suunnataan vuosina 2005-2007 syntyneille koululaisille, opiskelijoille ja opiskelunsa aloittaville nuorille. Ikäluokkiin kuuluu arviolta 2317 nuorta. Vuodelle 2023 nuorten kesätyöllistämiseen on varattu määrärahoja 372 100€.

372 100 € Kesätyötukea myönnetään kaikille kesätyöehdot täyttäville nuorille, jotka hakevat kaupungin kesätyötä tai kesätyöseteliä hakuajan puitteissa. Lisähaun toteuttaminen on tällä päätöksellä mahdollista.

Kesätyötuen muodot vuonna 2023 ovat seuraavat:

  1. Kesätyö kaupungin yksikössä 
  2. Kesätyöseteli

Kaupungin yksiköihin työllistetään vuonna 2023 enintään 80 nuorta. Kaupungin yksiköissä työskentelevien palkka on 382,76 €/2 vk/6 tuntia päivässä tai 765,52 €/4 vk/6 tuntia päivässä. Rovaniemen kaupungin kesätyöpaikkaa hakiessaan nuori voi hakea yhtä (1) työpaikkaa. 

Unelmien kesäduuni-kilpailu järjestetään edellisten vuosien tapaan osana Rovaniemen kaupungin kesätyöllistämistä. Kilpailussa nuoret pääsevät itse suunnittelemaan millaista kesätyötä kaupunki voisi tarjota. Voittajan valitsee kaupungin eri toimialoista ja nuorisovaltuustosta koostuva raati. Mikäli nuoren idea on toteuttamiskelpoinen ja sopii johonkin kaupungin toiminnon alle siten, että työntekijälle voidaan nimetä sopiva esihenkilö, kilpailun voittajalla / voittajilla on mahdollisuus päästä suunnittelemaansa kesätyöpaikkaan. 

Kesätyösetelin arvo työnantajalle on 80 % nuorelle maksetusta bruttopalkasta, maksimissaan 300 €. Työsuhteen tulee kestää vähintään 10 työpäivää ja/tai työtä on tehtävä vähintään 60 tuntia. Työnantajalla on oltava voimassa oleva Y-tunnus. Kesätyöseteli myönnetään kaikille sitä varsinaisen hakuajan tai jälkihaun puitteissa hakeneille kesätyöehdot täyttäville nuorille sekä niille, jotka ovat hakeneet kesätyötä kaupungin yksiköstä, mutta eivät ole tulleet valituiksi. Kesätyöseteli on henkilökohtainen, sitä ei voi kopioida tai luovuttaa toiselle henkilölle ja nuorta kohden myönnetään yksi kesätyöseteli. 

Kesätyösetelin voi käyttää myös kesäyrittäjänä toimimiseen. Nuori voi työllistää itsensä 4H-yrittäjänä, laskutuspalvelun kautta (kevytyrittäjä) tai oman yrityksen kautta. Tuki maksetaan nuorelle avustuksena mikäli liitteessä 1 kuvatut avustuksen ehdot täyttyvät. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää, että nuorten kesätyöt toteutetaan edellä esitetyllä tavalla noudattaen liitteen 1 mukaista tarkempaa ohjeistusta.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa työllisyyspäällikkö Sanna Mäensivua.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Elinvoimalautakunta on kokouksessaan 29.11.2022 §150 päättänyt vuoden 2023 nuorten kesätyöllistämisen linjauksista. 

Päätöksessä kaupungin tarjoamien kesätyöpaikkojen määräksi arvioitiin enintään 80 paikkaa. Nyt kuitenkin näyttää ilahduttavasti siltä, että kaupungin yksiköiden tarjoamien

kesätyöpaikkojen määrä saadaan tänä vuonna arvioitua suuremmaksi. Tällä hetkellä yksiköiden ilmoittamia kesätyömahdollisuuksia on jo yli 90.

Elinvoimalautakunnalle esitetään, että se muuttaisi tämän vuoden kaupungin tarjoamien kesätyöpaikkojen määrän olevan enintään 100 paikkaa, muiden aiemmin päätettyjen

kesätyölinjausten pysyen ennallaan. Määrärahat nuorten palkkakuluihin on varattu työllisyyspalveluiden talousarvioon.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää, että vuonna 2023 kaupungin yksiköihin työllistetään enintään 100 nuorta.

Muilta osin 29.11.2022 kokouksessa päätetyt kesätyöllistämisen linjaukset pysyvät samana.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa työllisyyspäällikkö Sanna Mäensivua.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.