Keskusvaalilautakunta, kokous 2.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Eduskuntavaaleista 2023 tiedottaminen

ROIDno-2022-3615

Valmistelija

  • Henna Penttilä, asiakaspalveluvastaava, henna.penttila@rovaniemi.fi

Perustelut

Vaalilain 49 §:n ja 67 §:n mukaan keskusvaalilautakunnan tulee tiedottaa kunnan alueella olevista kotimaan yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja äänestysajoista niissä sekä saatettava vaalipäivä ja äänestysalueiden äänestyspaikat tiedoksi sillä tavalla kuin kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi. Kuntalain 108.1§:n mukaan kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi julkaisemalla ne yleisessä tietoverkossa, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu, sekä tarpeen vaatiessa muulla kunnan päättämällä tavalla. Vaalitoimitsijoiden ja vaalitoimikunnan on huolehdittava siitä, että äänestysajoista ja ennakkoäänestyksen tarkemmasta järjestelystä tiedotetaan ennakkoäänestyspaikalla julkipantavin kuulutuksin ja tarvittaessa muullakin sopivalla tavalla.

Edellisten vaalien tapaan Digi- ja väestötietovirasto (DVV) lähettää eduskuntavaaleissa jokaiselle äänioikeutetulle ilmoituskortin mukana luettelon oman vaalipiirin ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista. Ilmoituskortissa on lisäksi jokaiselle äänioikeutetulle tieto vaalipäivän äänestyspaikasta. Ainoa asia, joka DVV:n tiedotteissa ei ilmene, on vaaliauton reitti ja aikataulu.

Edellisissä vaaleissa keskusvaalilautakunta on tiedottanut vaaliauton reitistä ja aikataulusta paikallisissa sanomalehdissä, joissa on tiedotettu lisäksi ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista. Vaaliauton reitistä ja aikataulusta tullaan lisäksi tiedottamaan reitin varrella sijaitseville kylä- ja asukasyhdistyksille.

Aluevaaleissa 2022 kotiäänestykseen osallistuneille äänioikeutetuille tullaan lähettämään tiedote kotiäänestykseen ilmoittautumisesta.

Mikäli äänioikeutetulla ei ole äänestykseen tarvittavaa henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa, poliisi voi myöntää hänelle väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten.

 

Ulkomainonta

Rovaniemen kaupungin hallinnassa ja määräysvallassa olevilla alueilla vaalimainonta on ollut sallittua erityisissä vaalimainostelineissä sekä sellaisissa jo paikallaan olevissa mainoslaitteissa, joiden sijoittamiseen kaupunki on vuokrannut alueen ja myöntänyt luvan mainoslaitteen sijoittamiseen (esim. valomainokset, pylväsmainokset, suurtaulut). Tavanomaisesti jokaiselta ulkomainospaikalta on ensimmäinen ruutu varattu keskusvaalilautakunnan tiedottamista varten, mikäli keskusvaalilautakunta päättää tiedottaa ulkomainospaikkojen yhteydessä vaaleihin liittyvistä asioista ja kaupunginhallitus päättää järjestää ulkomainontamahdollisuuden nyt järjestettävien vaalien mainontaa varten.

Vaalikeskus on laatinut eri vaihtoehtoja ulkomainontatelineiden sijoittamiseen kunnan alueella sekä ruutujen jakauntumiseen ehdokkaita asettavien puolueiden kesken. Vaihtoehdot esitellään kokouksessa. Lopullisen päätöksen ulkomainonnasta tekee kaupunginhallitus.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Henna Penttilä, asiakaspalveluvastaava, henna.penttila@rovaniemi.fi

Esitän, että eduskuntavaaleissa 2023 tiedotetaan seuraavalla tavalla:

Kaupungin Internet-sivuille laaditaan:

  1. kuulutus ennakkoäänestyspaikoista, niiden aukioloajoista ja osoitteista samoin kuin vaalipäivän äänestyspaikoista;
  2. kuulutus kotiäänestyksen järjestelyistä ja omaishoitajan mahdollisuudesta äänestää kotiäänestyksen yhteydessä;
  3. kuulutus laitosäänestyksen järjestelyistä;
  4. kuulutus äänestysauton reiteistä ja aikatauluista;
  5. kuulutus väliaikaisesta henkilökortista.
     

Tietoverkkoon laitettavat kuulutukset julkaistaan kaupungin ilmoitustaululla. Kuhunkin laitokseen laaditaan erikseen kuulutus ao. laitoksessa tapahtuvasta ennakkoäänestyksestä. Yleisille ennakkoäänestyspaikoille viedään kuulutukset viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkua. Laitoksien ja ennakkoäänetyspaikkojen kuulutuksien toimittamisesta huolehtii vaalikeskus.

Ennakkoäänestyspaikoista, niiden aukioloajoista ja osoitteista, vaalipäivän äänestyspaikoista sekä äänestysauton reitistä ja aikataulusta julkaistaan tiedotus ennen vaalin ennakkoäänestyksen alkua sekä Lapin Kansa - että Uusi Rovaniemi - lehdissä. Lisäksi edellä mainituista viestitään sosiaalisen median kanavien kautta. Kotihoidossa oleville tiedotusta pyritään suunnittelemaan yhteistyössä Rovaniemen alueen kotihoidon kanssa, ja kylien tiedotusta suunnitellaan yhteistyössä aluesihteerin kanssa. 

Lisäksi keskusvaalilautakunta päättää tiedottaa ulkomainospaikkojen yhteydessä vaaleihin liittyvistä asioista erikseen laadittavalla vaalimainostelineilmoituksella, jos vaalimainostelineitä käytetään ja vaalimainosruutuja jää mainospaikoilla keskusvaalilautakunnan käyttöön ehdokkaita asettavien ryhmien jälkeen. Keskusvaalilautakunta vie kaupunginhallituksen määrättäväksi ulkomainontatelineiden sijoituspaikat sekä ruutujen jakautumisen puolueiden kesken. 

Päätös

Keskusvaalilautakunta päätti yksimielisesti keskusvaalilautakunnan sihteerin esityksen mukaisesti. Ulkomainonnan osalta Kaupungihallitukselle ehdotetaan valittavaksi kahdesta eri ulkomainontapaikkojen määrästä: joko 9 tai 10 sijoituspaikkaa.

Tiedoksi

vaalikeskus