Keskusvaalilautakunta, kokous 2.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Laitosäänestyksen suunnitelma

ROIDno-2022-3615

Valmistelija

  • Henna Penttilä, asiakaspalveluvastaava, henna.penttila@rovaniemi.fi

Perustelut

Vaalilain 9 §:n mukaan ennakkoäänestyspaikkoina toimivat sairaalat, ympärivuorokautista hoitoa antavat ja muut, kunnanhallituksen päätöksellä määrätyt sosiaalihuollon toimintayksiköt sekä rangaistuslaitokset. Vaalilain 9 §:ssä on kunnanhallitukselle annettu oikeus määrätä ennakkoäänestys myös muuhun sosiaalihuollon toimintayksikköön kuin ympärivuorokautista hoitoa antavaan. Lainkohdassa tarkoitettuja rangaistuslaitoksia Rovaniemen kaupungin alueella ei ole.

Ennakkoäänestys laitoksessa toimitetaan vähintään yhtenä ja enintään kahtena ennakkoäänestysajanjaksoon sattuvana päivänä. Vaalikeskus valmistelee laitosäänetyksen aikataulun yhteistyössä laitosäänestyskohteiden kanssa. Vaalitoimikunnat vierailevat kohteisessa kyseenomaisen aikataulun mukaisesti. 

Vaalikeskus on kartoittanut Rovaniemen alueen laitostilanteen aluevaalien 2022 laitosäänetyskohteiden pohjalta ja todennut merkittävämpien muutosten olevan seuraavat:

- Uusille laitosäänestyskohteille ei ole tarvetta eduskuntavaaleissa 2023.
- Aluevaaleissa laitosäänestyskohteina toimineista laitoksista kaksi (2) kohdetta on ilmoittanut ettei laitosäänetys ole tulevissa vaaleissa tarpeellinen. Roseanna yhteisön toiminta loppuu ennen vaalien ennakkoäänestysaikaa ja Jaksohoitokoti Veitikan asiakkaat ovat vaikeasti muistisairaita ja asiakaskunta on nopeasti vaihtuvaa, jonka takia laitosäänetystä ei ole tarpeen järjestää.
- Kaupunginhallitukselle määrättäväksi esitetään 43 laitosäänestyksen kohdetta.

Kaupunginhallitukselle määrättäväksi esitettävät laitokset on lueteltu liitteessä 1. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Henna Penttilä, asiakaspalveluvastaava, henna.penttila@rovaniemi.fi

Keskusvaalilautakunta merkitsee laitosäänetyksen muutokset ja suunnitelman tiedoksi.

Päätös

Keskusvaalilautakunta merkitsi laitosäänetyksen muutokset ja suunnitelman tiedoksi.