Kylien kehittämisjaosto, kokous 7.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Kyläyhdistysten toiminnan avustaminen

ROIDno-2022-3628

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anne Puroaho, alueellisten palvelujen päällikkö, anne.puroaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin asukas- ja kyläyhdistyksille jaetaan avustuksia Rovaniemen kaupungin avustusperiaatteiden mukaisesti (kaupunginhallitus 8.11.21). Avustusten kuvauksen mukaan avustukset on jaettu viiteen eri kategoriaan käyttötarkoituksen mukaisesti: 1. toiminta-avustukset, 2. kohdeavustukset, 3. yhteistyö- ja palvelusopimuksiin perustuvat avustukset, 4. tapahtuma-avustukset sekä 5. tila- ja paikka-avustukset. Näistä 1. ja 2. kategoriaan sijoittuvien toiminta- ja kehittämisavustusten haku on auki huhtikuussa sekä kylä- että asukasyhdistyksille. Tila- ja paikka-avustusten osalta Rovaniemen kyläalueilla olevien kylätilojen vuokra-avustusten tarkoituksena on kattaa tasapuolisesti kyläläisten käytössä olevien tilojen käyttökustannuksia ja mahdollistaa sitä kautta kyläläisten aktiivinen toiminta ja kokoontumiset. Keskusta-alueilla toimiville asukasyhdistysten on myös mahdollista saada tila- ja paikka-avustuksia elinvoimalautakunnan päätöksen (31.5.22) mukaisesti. Alueelliset palvelut hallinnoi näitä avustuksia.

Kylätilojen vuokra-avustukset maksetaan toistaiseksi voimassa olevien sopimusten mukaan kerran tai kaksi kertaa vuodessa. Avustussummaa tarkistetaan vuosittain indeksikorotuksilla. Avustusten saajia on tällä hetkellä yhteensä 27 ja vuodelle 2022 budjetoitu määräraha on 126.000 euroa. Toteuma tammi- ja heinäkuussa maksettujen avustusten jälkeen on ollut 131.446 euroa. Toiminta-avustus on tarkoitettu rekisteröityjen asukas- ja kyläyhdistysten hallinnollisiin kuluihin 300 e / yhdistys.Toiminta-avustusta on korotettu viimeksi vuonna 2020 250 eurosta 300 euroon. Sitä on maksettu vuonna 2022 yhteensä 15.300 euroa 41 kyläyhdistykselle ja 10 asukasyhdistykselle.

Kylätila-avustusta saavat sekä kylien kehittämisjaoston jäsenet ovat laajasti osoittaneet huolensa kylätilojen toiminnan vaarantumisesta nousseiden käyttökustannusten takia ja esittävät mahdollista lisäavustusta kylätilojen ylläpitoon sekä korotusta toiminta-avustuksiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Anne Puroaho, alueellisten palvelujen päällikkö, anne.puroaho@rovaniemi.fi

Kylien kehittämisjaosto esittää mahdollisten vaihtoehtojen kartoittamista liittyen avustusten korottamiseen sekä muihin tukitoimiiin kyläyhdistysten toiminnan jatkumisen varmistamiseksi.

Päätös

Terhi Heikkilä, kaupunginhallituksen edustaja oli poissa kokouksesta klo 15.31-15.39 ja klo 15:54-15:56 asiasta käydyn keskustelun aikana.

Kylien kehittämisjaosto päätti esittää mahdollisten vaihtoehtojen kartoittamista liittyen avustusten korottamiseen sekä muihin tukitoimiiin kyläyhdistysten toiminnan jatkumisen varmistamiseksi.
Kylien kehittämisjaosto päätti valtuuttaa alueellisten palvelujen päällikön kartoittamaan kylätilojen tilannetta sekä suosittelee kehittämistukiavustuksien hakuprosessiin energiansäästöinvestointeja.

Valmistelija

  • Anne Puroaho, alueellisten palvelujen päällikkö, anne.puroaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Tausta
Kylien kehittämisjaosto kokouksessaan 22.9.2022 vastuutti alueelliset palvelut selvittämään kylätilojen tilannetta sekä esittämään ratkaisuvaihtoehtoja kyläyhdistysten toiminnan jatkumisen varmistamiseksi.

Yhteenveto kylätila-avustusta saavien tilanteesta
Rovaniemen kaupunki / alueelliset palvelut maksaa ns. kylätilojen kylätila-avustusta kyläyhdistysten toiminnan edistämiseksi ja varmistamiseksi. Avustukset maksetaan perustuen toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin ja vuosittain avustussummia tarkastetaan indeksien mukaisesti. Avustukset maksetaan pääsääntöisesti tammi- ja kesäkuussa, 2 erässä. Kylätila-avustusta saaville (27) lähetettiin kysely tilanteen selvittämisen pohjaksi. 23 vastasi kyselyyn ja tulosten perusteella tilanteet ovat merkittävän erilaiset kylätilojen suhteen. Isolla osalla kylätiloista tilanne on hallinnassa, kun aikaisemmin on jo tehty asioita energiaa säästäviin ratkaisuihin sekä esimerkiksi saatu lisätuloja kylätilan vuokraamisesta. Muutamien kylätilojen kanssa on haasteita, kun käyttökustannukset ovat kasvaneet huomattavasti. Kylätilat ovat yleisesti ottaen aktiivisessa käytössä ja niiden käyttöä halutaan jatkaa sekä edistää entisestään. Monella kylätilalla oli tulevaisuuden suunnitelmia toiminnan kehittämiseksi ja kylätila nähdään tärkeänä yhteisöllisyyden vahvistajana.

Kylätila-avustusten kokonaismäärät vaihtelevat kohteittain 1.155 eurosta 12.710 euroon. Suurimmat avustukset maksetaan tiloille, jotka on järjestetty osana yksityismuotoista omistusta. Tilojen pinta-alat vaihtelevat 70 neliöstä 800 neliöön. Käyttökustannukset ilmoitusten perusteella vaihtelevat 700 eurosta 29.000 euroon (lokakuun tilanne tai koko vuoden arvio). Kaikki vastaajat eivät ilmoittaneet käyttökustannusten määrää. Lämmitysjärjestelmiä oli käytössä vastaajilla seuraavasti: 20 sähkö, 13 ilmalämpöpumppu, 9 pelletti, 8 puu, 7 öljy, 3 maalämpö, 1 ilmalämpövesipumppu. Vastaajista vain muutama ilmoitti, että avustussummaa pitäisi nostaa merkittävästi. Kyseiset vastaajat hallinnoivat isoimpia tiloja avustettavien joukossa. Eri korjaustoimiiin oli hankittu rahoitusta seuraavasti: oma rahoitus sekä talkootyö, Kylien kehittämissäätiö (antanut myös lainaa hanketoimintaan), Euroopan maaseuturahasto; Peräpohjolan Leader ja Lapin ELY, Kotiseutuliitto. Vastaajista 11 eivät ilmoittaneet hankkineensa lainkaan lisätuloja kylätilaan tai – taloon liittyen esimerkiksi ulkopuolisille tahoille tilojen vuokraamisesta.

Ratkaisuvaihtoehtoja

Kylätila-avustusten maksuaikataulun aikaistaminen
Vuonna 2023 tammikuussa maksettiin indeksikorotukset sisältävät ensimmäiset avustusmaksut, yhteensä koko vuoden avustusmenot ovat tämän hetkisten tietojen mukaan 132.005 euroa. Vuonna 2022 vastaava summa oli 119.967 euroa. Korotus johtuu vuoden 2023 indeksitarkistuksesta sekä yhdestä uudesta avustettavasta. Vuodelle 2023 kylätila-avustuksiin on budjetoitu 132.000 euroa. Kylätiloille voitaisiin maksaa toinen avustussumma aikaistetussa aikataulussa. Tällöin jäisi aikaa miettiä tulevaisuuden ratkaisuja energiansäästötoimenpiteitten suhteen sekä mukautua jatkuvasti elävään energiamarkkinoiden tilanteeseen. Kaupungin maksama kylätila-avustus on nimensä mukaisesti avustus, se ei poissulje kyläyhdistysten omaa vastuuta toiminnan suunnittelussa.

Omaehtoisen varautumisen lisääminen
- Kyläyhdistysten tulee osallistua aktiivisesti erilaisiin energianeuvontatilaisuuksiin ja rahoitushakuinfoihin, joista on saatavilla neuvoja ja rahoitusta energiansäästö- ja korjaustoimenpiteisiin. Alueelliset palvelut yhdessä eri toimijoiden kanssa välittää tietoa energianeuvonnasta sekä tarvittaessa on yhteistyössä järjestämässä tilaisuuksia esimerkiksi rahoitusmahdollisuuksista.
- Lisätulojen hankinta käyttökustannusten kattamiseksi on suositeltavaa.
- Kylätila-avustuksen tarkoituksena on mahdollistaa kyläyhdistyksen toiminta ja se velvoittaa erillisen omistajan ja kyläyhdistyksen tekemään suunnitelmallista yhteistyötä toiminnan jatkamiseksi.

​​​​Toiminta-avustustuksen korottaminen
Toiminta-avustus on tarkoitettu Rovaniemen rekisteröityjen asukas- ja kyläyhdistysten hallinnollisiin kuluihin 300 e / yhdistys.Toiminta-avustusta on korotettu viimeksi vuonna 2020 250 eurosta 300 euroon. Sitä on maksettu vuonna 2022 yhteensä 15.300 euroa 41 kyläyhdistykselle ja 10 asukasyhdistykselle. Toiminta-avustukset kohdistuvat laajalle alueelle, jolloin hyöty jakautuu tasaisesti ympäri kaupunkia. Kustannusten nousua on tapahtunut viime vuosina, minkä perusteella toiminta-avustukseen voidaan esittää korotusta 350 euroon / yhdistys. Viime vuotisen hakijamäärän perusteella toiminta-avustuksen korottamiseen kuluisi yhteensä 2550 euroa enemmän tänä vuonna, mikä pystyttäisiin kattamaan suunnitelluista määrärahoista. Kyläyhdisten osuus tästä olisi 14.350 euroa (aiemmin 12.300). Asukasyhdistysten avustuspäätökset ovat suoraan elinvoimalautakunnan alaisia.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anne Puroaho, alueellisten palvelujen päällikkö, anne.puroaho@rovaniemi.fi

Kylien kehittämisjaosto päättää hyväksyä esitellyt ratkaisuehdotukset kylätilojen toiminnan jatkuvuuden edistämiseksi sekä toiminta-avustuksen korotuksen 350 euroon.

Päätös

Terhi Heikkilä poistui kokouksesta klo 16.18.

Kylien kehittämisjaosto päätti yksimielisesti alueellisten palvelujen päällikön esityksen mukaisesti.


 


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kylien kehittämisjaosto

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.