Kylien kehittämisjaosto, kokous 7.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Rovaniemen kylien maisemanhoitohanke

ROIDno-2021-1523

Valmistelija

  • Anne Puroaho, alueellisten palvelujen päällikkö, anne.puroaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Lapin AMK:n kanssa kumppanuussopimukseen perustuvan maisemanhoitohankkeen 2022-2023 mukaisesti on toteutettu kylien maisemanhoitosuunnitelmia ja käytännön toimia.
Kumppanuussopimuksen sovitut painopisteelueet ovat: 1) Kylien maisemasuunnitelmien toimeenpano, toimenpide-ehdotusten käytännön toteutus, 2) Maisemasuunnitelmien seuranta ja päivittäminen, 3) Uusien maisemasuunnitelmien laadinta.
Hankkeen toteuttajina ovat opiskelijat, joille tarjotaan opetussuunnitelman mukainen käytännönläheinen harjoittelupaikka liittyen raivaustöihin ja niiden työnjohtoon. Lisäksi opiskelijat tekevät kyläkohtaisia maisemanhoitosuunnitelmia opinnäytetöinään. Raivaustöissä merkittävässä roolissa on kylien oma talkooväki sekä mahdollisesti alueen eri keinoin työllistettävät henkilöt. Oppilaitoksen ja kyliin nimettyjen yhteyshenkilöiden kanssa on järjestetty yhteisiä sekä kyläkohtaisia tapaamisia, joissa on yhteisesti sovittu tulevat kohteet maisemanhoitosuunnitelmille ja raivaustöille. Kumppanuussopimuksen toteutumista arvioidaan vuosittain ja tehdään tarvittavia kehittämistoimenpiteitä sovitusti. Aiempien vuosien mukaisesti vuodelle 2023 määrärahoja hankkeen toteuttamiseksi on varattu 28.000 euroa, joka koostuu opiskelijoiden harjoittelupaikkojen palkkakustannuksista ja matkakustannuksista sekä opinnäytetöiden kustannuksista.

10.1.23 Lapin AMK:n tiloissa pidetyssä palaverissa on sovittu kesän 2023 kohteista alustavasti aikatauluineen yhdessä kylien yhteyshenkilöiden kanssa. Lisäksi uusien maisemanhoitosuunnitelmien kohteita on esitetty opiskelijoille työstettäväksi. Ammattikorkeakoulun osaamispäällikkö Anne-Mari Väisänen koordinoi hanketta sovitusti kylien yhteyshenkilöiden kanssa. Seuraava valmistelupalaveri hankkeeseen liittyen pidetään Lapin AMK:lla 29.3.23.

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anne Puroaho, alueellisten palvelujen päällikkö, anne.puroaho@rovaniemi.fi

Kylien kehittämisjaosto merkitsee asian tiedoksi.

Päätös

Kylien kehittämisjaosto päätti yksimielisesti alueellisten palvelujen päällikön esityksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.