Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 24.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Asemakaavan muutos kortteli 474 sekä viereinen virkistysalue, Pallarintie 37

ROIDno-2020-2901

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Nicholas Coull, kaavasuunnittelija, nicholas.coull@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaavoitus 2.2.2021/ kaavasuunnittelija NC:

Tausta:
Kiinteistönomistaja on hakenut 4. kaupunginosan kortteliin 474 sekä viereiselle lähivirkistysalueelle asemakaavan ja tonttijaon muutosta osoitteessa
Pallarintie 37. Hakija esittää, että asemakaavan muutoksella tutkitaan viereisten lähivirkistysalueiden liittämistä kortteliin 474. Liitettävät palstat ovat hakijan omistuksessa. Hakijan tavoitteena on mahdollistaa tulvavallin rakentaminen tontilla suojaamaan olemassa olevia rakennuksia.

Vaiheet:
Kaavoituspäällikkö on päätöksellään (9.9.2020, 9 §) käynnistänyt asemakaavamuutoksen 4. kaupunginosan korttelissa 474 sekä lähivirkistysalueella. Asemakaavan muutos kuulutettiin vireille Lapin Kansassa 17.11.2020, asemakaavan muutosluonnos asetettiin valmisteluvaiheen kuulemista varten nähtäville 18.11.–1.12.2020 väliseksi ajaksi palvelupiste Osviittaan (Rinteenkulman kauppakeskus 2. kerros, Koskikatu 25) sekä kaupungin internetsivujen Kaavatorille. Nähtävilläolosta ilmoitettiin kuulutuksella Lapin Kansassa 17.11.2020 sekä kirjeellä maanomistajalle ja rajanaapureille. Kaavamuutokseen liittyen saapui yksi mielipide, mielipide on käsitelty liitteenä olevalla vuorovaikutuslomakkeella. Lausuntopyynnöstä huolimatta, ELY-keskus ei kokenut tarpeelliseksi jättää virallista lausuntoa yksityisen maanomistajan tulvavallihankkeesta. ELY-keskus kuitenkin totesi sähköpostin välityksellä, että ELY-keskuksella ole hankkeesta huomautettavaa.

Kaavamuutos:
Asemakaavan muutoksella lähivirkistysaluetta liitetään asuinpientalojen korttelialueeseen. Uuden AP-tontin kerroslukuna säilyy kaksi (II), tehokkuusluku e=0.30 muutetaan rakennustehokkuusluvuksi 785 k-m². Rakennusoikeus ei nouse asemakaavamuutoksen myötä. Kaavamuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa tulvasuojapenkereen rakentaminen suunnittelualueen tontille. 

Ranta-alueen palstojen liittäminen asemakaavan mukaiseen rakennuspaikkaan katkaisee rannan viheryhteyden ja sinne kaavoitetun ohjeellisen kevyen liikenteen reitin. Reitti johtaa kaavoitetulle uimapaikalle. Uimapaikkaa ja kevyen liikenteen reittiä ei ole alueelle kuitenkaan rakennettu. Kaupunki edellyttää, että tontin etelän puoleiset kaava-alueen ulkopuoliset lähivirkistysalueeksi kaavoitetut palstat luovutetaan kaupungille, osittain maanvaihtona. Kortteliin 474 liitettävät/ vaihdettavat maa-alueet eivät sovellu asuinrakentamiseen, vaan toimivat lisämaana tulvapenkerettä varten. Kaupungille luovutettavilla maa-alueilla turvataan jatkossakin viheryhteys rantaan ja kaavoitetulle uimapaikalle, joten kaavamuutoksen vaikutukset ympäröivään rakenteeseen säilyvät pieninä. 

Lisätietoja:

kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi
p. 016 322 8927
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi

kaavasuunnittelija Nicholas Coull
p. 040 766 5679
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Kujala, toimialajohtaja, jukka.kujala@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää, että 4. kaupunginosan korttelin 474 sekä lähivirkistysalueen asemakaavaa ryhdytään muuttamaan 19.10.2020 päivätyn kaavaluonnoksen mukaisesti. Ehdotus asemakaavan ja tonttijaon muutokseksi asetetaan julkisesti nähtäville. Asemakaavamuutoksen hyväksyy elinvoimalautakunta. Hakijalta peritään kaavoituskustannuksina 3000 € ja 350 € tonttijakokustannuksina sekä 300€/ kuulutus.

Päätös

Elinvoimalautakunta kuuli asiassa kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Nicholas Coull, kaavasuunnittelija, nicholas.coull@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaavoitus 12.1.2023/ kaavasuunnittelija NC

Tausta:
Kiinteistönomistaja on hakenut 4. kaupunginosan kortteliin 474 sekä viereiselle lähivirkistysalueelle asemakaavan ja tonttijaon muutosta osoitteessa Pallarintie 37. Hakija esittää, että asemakaavan muutoksella tutkitaan viereisten lähivirkistysalueiden liittämistä kortteliin 474. Liitettävät palstat ovat hakijan omistuksessa. Hakijan tavoitteena on mahdollistaa tulvavallin rakentaminen tontilla suojaamaan olemassa olevia rakennuksia.

Vaiheet:
Kaavoituspäällikkö on päätöksellään (9.9.2020, 9 §) käynnistänyt asemakaavamuutoksen 4. kaupunginosan korttelissa 474 sekä lähivirkistysalueella. Asemakaavan muutos kuulutettiin vireille Lapin Kansassa 17.11.2020, asemakaavan muutosluonnos asetettiin valmisteluvaiheen kuulemista varten nähtäville 18.11.–1.12.2020. Asemakaavan muutosehdotus asetettiin lautakunnan päätöksellä julkisesti nähtäville 9.–22.4.2021 palvelupiste Osviittaan sekä kaupungin internetsivujen Kaavatorille. Nähtävilläpidosta ilmoitettiin lehtikuulutuksella Lapin Kansassa 8.4.2020 sekä kirjeellä tontin haltijalle ja rajanaapureille. Nähtävilläpitoaikana ei saapunut muistutuksia.

Kaavamuutos:
Asemakaavan muutoksella lähivirkistysaluetta liitetään asuinpientalojen korttelialueeseen. Uuden AP-tontin kerroslukuna säilyy kaksi (II), tehokkuusluku e=0.30 muutetaan rakennustehokkuusluvuksi 785 k-m². Rakennusoikeus ei nouse asemakaavamuutoksen myötä. Kaavamuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa tulvasuojapenkereen rakentaminen suunnittelualueen tontille.  Ranta-alueen palstojen liittäminen asemakaavan mukaiseen rakennuspaikkaan katkaisee rannan viheryhteyden ja sinne kaavoitetun ohjeellisen kevyen liikenteen reitin. Reitti johtaa kaavoitetulle uimapaikalle. Uimapaikkaa ja kevyen liikenteen reittiä ei ole alueelle kuitenkaan rakennettu. Kaupunki on edellyttänyt, että tontin etelän puoleiset kaava-alueen ulkopuoliset lähivirkistysalueeksi kaavoitetut palstat luovutetaan osittain maanvaihtona kaupungille, maanvaihdosta on laadittu maanomistajan kanssa sopimus. Kortteliin 474 liitettävät/ vaihdettavat maa-alueet eivät sovellu asuinrakentamiseen, vaan toimivat lisämaana tulvapenkerettä varten. Kaupungille luovutettavilla maa-alueilla turvataan jatkossakin viheryhteys rantaan ja kaavoitetulle uimapaikalle, joten kaavamuutoksen vaikutukset ympäröivään rakenteeseen säilyvät pieninä.

Lisätietoja:
vs. kaavoituspäällikkö Sipi Hintsanen
p. 016 322 8303
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi

kaavasuunnittelija Nicholas Coull
p. 016 322 8909
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää, että 4. kaupunginosan korttelin 474 sekä lähivirkistysalueen asemakaavan muutos ja tonttijako hyväksytään 19.10.2020 päivätyn kaavakartan mukaisesti. Hakijalta peritään kaavoituskustannuksina 3000 € ja 350 € tonttijakokustannuksina sekä 300€/ kuulutus.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa vs. kaavoituspäällikkö Sipi Hintsasta.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

täytäntöönpano: Kaavoitus

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUOHJEET YLEISKAAVAN JA ASEMAKAAVAN HYVÄKSYMISTÄ KOSKEVAAN PÄÄTÖKSEEN

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusoikeus

Valituksen saa tehdä

  • se, jota päätös koskee,

  • se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Sen lisäksi alueellisella ympäristökeskuksella ja muulla viranomaisella on toimialaansa kuuluvissa asioissa oikeus valittaa kaavan hyväksymistä koskevasta  päätöksestä. Valitusoikeus on myös maakunnan liitolla ja kunnalla, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia. Rekisteröidyllä paikallisella tai alueellisella yhteisöllä on toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan oikeus valittaa kaavan hyväksymistä koskevasta päätöksestä.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,

  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai

  • päätös on muuten lainvastainen.

 

Valitusosoituksen sisältö, liitteet ja toimittaminen

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • valittajan tai valituksen laatijan yhteystiedot (nimi, ammatti, asuinkunta, postiosoite, puhelinnumero ja mikäli mahdollista sähköpostiosoite)

  • päätös, johon haetaan muutosta

  • miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi

  • muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirjelmä on valittajan tai laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite, puhelinnumero ja mikäli mahdollista, sähköpostiosoite.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai (viran puolesta oikeaksi todistettuna) jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava.

Valituskirjelmä on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valituksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostilla. Alkuperäinen valitus on kuitenkin lähetettävä, mikäli hallinto-oikeus sitä erikseen pyytää.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle kunnallisvalitus tehdään, on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus                        

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                             

Käyntiosoite: Isokatu 4, Oulu                                                     

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi

Faksinumero: 029 5642 841

Puhelinnumero: 029 5642 800 (vaihde)

Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa

https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

 

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.